Rozvaha financování stavby

Autor: Anet Poláková (10 příspěvků)
30. 6. 2022
0 komentářů
Rozvaha financování stavby
Příspěvek stavebníka

Financování pozemku a stavby domu hypotékou a všechny obíhačky jako takové se nás moc netýkaly, jelikož jsme si už před lety žádali o hypotéku na náš byt v Praze. Takže v našem případě hrálo velkou roli prodat byt za co nejvíce, co nejrychleji a nejlépe bez RK, což se nám povedlo!! Zaplať pán bůh. Do budoucna ale může nastat situace, že budeme muset hypotéku refinancovat a navýšit částku.

Financování je pro nás, i pro každého svépomocníka, nejdůležitější část po koupi pozemku. Je dobré ho nepodceňovat!

Když si v dnešní postcovidové a válečné době financování spočítáte a nastavíte si hrubý odhad špatně, tak hrajete nejen o nedokončení celé novostavby, ale v těch nejhorších případech, když se dostanete do dluhů s hypoteční bankou, i o prodej samotného pozemku.

Často po koupit pozemku už nejsou finance na stavbu baráku a lidi jsou rádi, když si pořídí na pozemek alespoň mobilheim. Proto jsme se snažili, abychom si dobře naplánovali finance, což je pro nás velmi důležitá část.

Reklama

Naše finance při vytváření půdorysů novostavby

Finance jsme řešili už při plánování, jak má náš baráček vypadat. Chtěli jsme původně klasický bungalov, ale při návrhu půdorysů jsme přidávali další a další místnosti, takže ve finále jsme se dostali na plochu cca 240m2 a jisté místnosti byly dle nás pořád malé. 

Když jsme se o tom doma neustále bavili a řešila se i finanční stránka, tak jsme se vydali cestou, že v hrubých odhadech lepší celkový půdorys rozdělit na dvě poloviny a vytvořit tak přízemní novostavbu s obytným podkrovím o rozloze 150m2.

Finance jako rozhodnutí z čeho stavět?

Měli jste, jako my, sen, si postavit barák například z HELUZ Family 2in1 s polystyrenem uvnitř nebo broušená cihla POROTHERM 50 T Profi P8 výplň z minerální vaty? A spočítali jste si dnešní ceny? My ano, takže jsme šli koukat na další stavební cihly a porovnávat jejich výhody a nevýhody.

I když nemáte hotovou projektovou dokumentaci, aby vám vypočítali přesnější rozpis zdiva, tak doporučujeme si to nechat alespoň hrubě nacenit.

Reklama

My to udělali, abychom věděli na čem jsme a musíme říct, že ve finále rozdíl mezi hrubým naceněním a finálním naceněním podle projektové dokumentace byl opravdu nepatrný. 

Ve finále jestli budete stavět z Heluz, Ytong, Porotherm apod. je to úplně jedno. Zašlete poptávku po všech výrobcích a jezděte na stavební veletrhy, kde se můžete dobrat i individuálních slev a uvidíte, kde vám finančně vyjde lépe. 

Samozřejmě musíte vybírat i podle dodání zboží, které už druhým rokem spadá do kategorie “nedostupné”.

My jsme měli štěstí a na stavebním veletrhu FOR ARCH - PVA Letňany oslovili Heluz a v rámci spojení individuální slevy a slevy ve stavebninách nás vyšel nejlevněji jako hlavní zdící materiál: Broušená cihla HELUZ FAMILY 44 P10.

Finance na střechu

Každý, kdo se pohybuje v střešních krytinách, vám v otázce kvality doporučí střechu od Tondach, třeba Stodo 12 - břidlicově černá nás okouzlila. Jelikož je to takový Roy-Roys mezi střešníma taškama, tak nás ale z kouzelného obláčku kolem našich myšlenek srazila, a zároveň vysvobodila, její cena.

Nebudu tady rozepisovat všechny druhy a značky střešních tašek, ale pokud nestavíte na horách, kde je nejlepší kvůli sněhu plechová střecha, tak za nás doporučujeme obyčejnou BETONOVOU tašku. A proč? 

  • Za jednu Tondach tašku máte min. 2-3 betonové tašky.

  • Když se jedna taška rozbije, tak je snadné jí vyměnit.

  • Nemusíte se opírat jenom o jednu firmu jako u Tondach. U nás betonové tašky dělají min. tři výrobci: Bramac, KM Beta a BetonPres. Pošlete jim poptávku a vyberete dle ceny a termínu dodání zboží.

Finance jako parametr rozhodnutí na hlavní vytápění domu

Tady měl manžel jasno při dnešním zvyšování cen za elektřinu a plyn. Šli jsme cestou tepelného čerpadla, původně jsme chtěli země - voda, ale při nacenění samotného čerpadla a zemních vrtů jsme došli k závěru, že na to nemáme dostatečné finance. A tak jsme se vydali “levnější variantou” tepelný čerpadlo vzduch - voda.

V budoucnu bychom chtěli být tak úplně soběstačný a nechat si na střechu nainstalovat fotovoltaiku.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Anet Poláková (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama