Rekonstrukce chalupy – přístavba (hrubá 1NP)

Autor: Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Kategorie: Rekonstrukce
27. 6. 2022
0 komentářů
Rekonstrukce chalupy – přístavba (hrubá 1NP)
Příspěvek stavebníka

Po vylití základové desky se objednal pán na založení rohů od Ytongu. Mohl přesně za dva týdny, takže akorát, aby deska byla ideálně vytvrdlá. V úterý mi zavezli materiál, ve čtvrtek jsem to přejel penetrací, natáhl IPU a navozil dvě palety cihel. Jasně, že 1 by stačila, ale omylem jsem navozil příčkovky, tak jsem si to dal celé ještě jednou. V pátek ráno dovalil pán na zakládání. Rychlej, precizní, nenáročnej......stará škola, to už se dneska moc nevidí. A navíc jsem zjistil, že je z Úval (my kluci z Prahy východ.....nedocenitelní), takže mi jel 100 kiláků založit stavbu vpodstatě soused.

V sobotu ráno mi dovalili kubík a půl zavlhlé Cé třicítky bez kamene na finálku. Domíchat, vylít rovnou do desky, rozházet, rozhrabat a stáhnout třímetrovou latí.....měl jsem to jen tak tak. Naštěstí mě podporovala matka svými dotazy....

ona, koukajíce na hromadu již umíchaného betonu: “a nemůže to ztvrdnout?“

já: „nemůže“

ona: „a jakto že ne?“

já: „protože jinak by to bylo v p*deli“

Když jsem to dodělal, proběhl se mi po tom pes. Dvakrát. Večer se mi po tom prošel syn a u vjezdu se to s nim urvalo „máš to měkký táto“. Měl pravdu ten chlapec. Nevadí, měl jsem v plánu kletování. A taky jsem ho provedl. Druhý den. Chyba. Už nikdy nebudu plánovat kletování. Hmota cement x voda je podobná směsi sádra x voda. Neschne to tak rychle, ale tahá se to fakt na h*vno. Navíc už byl podklad suchej, takže to rychle vyschlo a popraskalo. V budoucnu to ještě přejedu nivelačkou. A nebo taky ne, že.

V neděli jsem dotáhl druhou řadu v místě kde se bude dosejpat zemina a provedl výše zmíněné kletování. I v tomhle odstavci si myslím, že to byla chyba. Ale zkusil jsem si to a to už mi nikdo nevezme. Jen jsem v tom utopil 5 pytlů cementu no.

Další čvrtek mi navezli 30 metrů trávy. V pátek jsem jí položil na místo původní dílničky a navozil si na desku 4 paletky cihel. V sobotu jsem naskládal 3 palety a příčku, v neděli jsem navozil 1 a 1 a půl doskládal. Jasně že to mam špatně spočítaný, takže budu ještě někde nahánět paletu příčky a obvodu, ale čert to vem. V neděli jsem rozebral část střechy pergoly, bo mi přesahuje do budoucí obvodové zdi.

V průběhu času se mi podařilo sehnat 2 HEAčka a jekly v Přelouči, fošny na strop v pergole až někde v Broumově. Shánění materiálu je peklo, pak zajišťovat dopravu, to je peklo číslo dvě......a to největší peklo je komunikace s „podnikatelema“ na vesnici. Není problém, že je všechno drahý, je problém, že to vlastně není ani za draho.

Další víkend se to dotáhlo po překlady. Tahat sám ten 1,25 metru byl vcelku záhul, ale dalo se. Ten 2,5 metru nad vjezd jsem k poslední řadě přepravil postupným podkládáním (tady jsem zapojil celou rodinu)....krz bolest ramen jsem ale tu poslední řadu už nezdvihl a přišel na řadu soused.....jednoduše a rychle a překlad je na místě. Jeden překlad jsem jaksi neodhadl dobře, takže na nějakejch 10cm přesah jsem musel zapomenout....ale tak snad se mi to nezřítí.....

Ještě v neděli jsem dopravil nahoru všech 8 pětimetrových nosníků. Vyšlo mi to přesně bez řezání, hurá. Roztahal a naskládal jsem tolik vložek, kolik jsem stihl. V jednom se to všechno strašně táhne. V dalším týdnu jsem u Rakovníka vyšašil dalších 24 vložek, v pátek je dovalil na chalupu, dojel pro věncovky a cement do Pro-Domy v Hořicích (dar svepomoci.cz). V sobotu dozdil, tak aby šlo posunout poslední nosník do požadované pozice a doházel zbytek vložek. Samozřejmě mi jich ještě pár chybělo, ale to se pořešilo kusem dřevotřísky a pár roxorama. Naházel jsem si nahoru karisítě a věncovky a v neděli dozdil komplet zdi. Další víkend jsem to v sobotu ráno objel 5 cm věncovkama a odpoledne si nalámal třmínky a vyvázal armokoše. Naházel jsem na to karisítě a opět posvazoval a hurá na betonáž.....

Další pátek jsem provedl ještě pár dolaďovaček a v sobotu ráno dorazil mix. Tentokrát jsem se nenechal přesvědčit, abych vzal půlkubík navíc a vyšlo mi to +/- přesně. Cca půl kolečka chybělo, takže pajáda. Stáhlo se to třímetrovou latí a během odpoledne dvakrát zalilo.

V pátek večer jsem si natahal do pergoly fošny na budoucí strop v pergole a v sobotu odpoledne je všechny ohobloval a nanosil do přístavby. Vše se bude opalovat, kartáčovat a napouštět voskem. Ale to až operatívně před pokládkou. V neděli jsem ještě zatáhl hydroizolací část přístavku, která bude pod zemí. IPA mi na tom z nějakého důvodu nedržela a v jednom člověku tohle prostě dělat nelze. Tak jsem vzal nějakou v kbelíku.....

Další víkend se čekalo na materiál do patra, takže se sundal dřevěný strop v části pergoly a obití čela chlívu. V týdnu pak zavezli cihly, překlady a maltu a o víkendu se to navozilo na přístavek.....a pak jsme odpočívali a nabírali síly na další víkend.

Patro a krov v dalším článku.....až se to udělá pochopitelně :)

Náklady

Název položkyCena
Impregnace_krov
1 900 Kč
Závitové tyče a matky_bednění
330 Kč
Závitové tyče, třmeny, hřebíky
4 722 Kč
Hadice k hořáku a písek
470 Kč
Interiérovky Sapelli_5x
2 000 Kč
Pěna, pistole a hydroizolace
1 487 Kč
Kladka
515 Kč
Cihly_štít, patro a příčky
18 075 Kč
Hoblík
2 500 Kč
Beton 3,5m3 a pumpa_strop
18 000 Kč
Roxor 6mm (třmínky)
500 Kč
Věncovky + cement
2 000 Kč
Spojky, Ytong, cement
750 Kč
Fošny_smrk_2,5 m3
19 000 Kč
Beton_C30 na finálku
4 800 Kč
Kopoflex 40, 25 m
539 Kč
Vozík
1 500 Kč
HEA a jekly
13 000 Kč
Bobiket
1 000 Kč
Celkem93 088 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Homzík a Domísek
Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama