SDK podhled v podkroví

Autor: Peťan (79 příspěvků)
Kategorie: Sádrokartony
22. 5. 2022
0 komentářů
SDK podhled v podkroví
Příspěvek stavebníka

Během dodělávek v přízemí jsem se pustil do budování SDK podhledu v podkroví. Práce je to podobná jako v přízemí, akorát některé části jsou tak nějak šikmé…

V podkroví jsou z přechozí části stavby připravené přímé závěsy na CD profily, které jsou laserem vyrovnané a je tedy možné na ně přímo montovat další rastr bez nějakého většího měření. Začal jsem tedy montáž CD profilů na závěsy do šikmin. Přišrouboval jsem několik CD profilů na závěsy a podle nich jsem pomocí vodováhy přenesl na zeď pozici UD profilu. Ten jsem připevnil pomocí natloukacích hmoždinek. Vznikl tak šikmý rastr, který jsem navázal na SDK rastr na stropě. Ten jsem prováděl stejně jak  dolním patře. Okolo místnost UD profil podle laseru, do něho CD profily.

Protože jsem pracoval jako vždy sám, musel jsem si některé věci uzpůsobit pro dvě ruce. Např. když jsem montoval CD profily do závěsů, používal jsem hřebík, který jsem prostrčil skrze závěs. Ten mi fixoval profil v jednom místě. Ve druhém jsem ho srovnal na správný rozměr a přišrouboval. Poté jsem mohl hřebík oddělat a přišroubovat profil na ostatních místech.

SDK podhled v podkroví

Vy stále ještě nenavštěvujete můj web 🌐 a nesledujete můj Instagram?? 😱 No, tak to byste měli hned napravit 😉.

Dále třeba montáž UD profilu jsem prováděl až po připevnění alespoň dvou CD profilů. Ty jsou již vyměřené na správné výšky. Jenom jsem to překontroloval vodováhou a do CD profilu zasunul UD profil a ten připevnil ke zdi. Práce tímto způsobem docela rychle přibývala – za den práce jsem sám vyrobil a opláštil rastr ve dvou místnostech (podlahová plocha cca 40 m2).

Reklama
SDK podhled v podkroví

Po dokončení rastru pod sádrokarton přišla na řadu kontrola parotěsné fólie. Při manipulaci se stahovacími lištami během omítekmontáži úchytů a SDK rastru sem-tam došlo k nehodě. Veškeré díry jsem přelepil páskou na parotěsné fólie Hasoft. Dále jsem provedl prostup hadice rekuperace z půdy. Ta má svoji vlastní izolaci. Hadici jsem protáhl parotěsnou zábranou a oblepil páskou na parotěsné fólie.

SDK podhled v podkroví
Reklama

Následovala montáž sádrokartonu. Díky zvedáku to byla práce poměrně jednoduchá. Naměřil jsem si desku tak, aby vyšla přesně na rastr a odlamovacím nožem ji oříznul. Naložil jsem ji na zvedák a zvedl. Zvedák se umí díky otočnému kloubu jednoduše přizpůsobit šikmému stropu. Pokud se deska přitiskne k šikmému stropu, zvedák má tendenci trošku popojíždět. Práce ve dvou lidech by byla asi snazší, ale ani v jednom člověku není velký problém desku namontovat. Samozřejmost je převazba desek, aby nevznikaly křížové spoje.

SDK podhled v podkroví

Nejdříve jsem vždy opláštil šikminu, poté jsem zadekloval strop. V šikmině jsou desky k sobě natupo. Jedna přesahuje druhou, takže ani není nějaké extra přesné měření. Případné nedokonalosti se přeplátují páskou Habito Flex. Každopádně přesnější práce je lepší práce – několikacentimetrové mezery nejsou přípustné. A pokud k sobě desky nepřiléhají rovně, je lepší vše změřit znovu a chybu opravit, než všude natlačit „tunu“ tmelu.

Reklama
SDK podhled v podkroví

Desky jsem tedy jednoduše přizvednul, vyrovnal a přišrouboval šrouby TN3,5×25. Rozteč šroubů by měla být okolo 15 cm. Ideální je nastudovat příručky a videa třeba od Rigibsu.

Další fází bylo opláštění dřevěných sloupů. To jsem v začátku stavby trochu podcenil – měl jsem nechat udělat sloupy ocelové, z nějakého „jeklu“. Jednoduše bych je zazdil do stěny a bylo by to. Bohužel, dřevěné sloupy mají tendenci se kroutit. Za rok vysychání jde znát, jak se zkroutily a oddálily od stěny. Jednoduše jsem je tedy opláštil sádrokartonem. Mezi sloupem a SDK jsem nechal několik centimetrů mezeru. Sloup má tedy ještě více než dostatek místa na nějaké pohyby.

SDK podhled v podkroví

Na fotkách v tomto článku je většinou první tmelení, které nijak moc nepřesahuje spoje. Další fází bude tmelení šroubů, spojů desek, spoj mezi stěnou a SDK a hlavně spoj v šikmině. Tam vyzkouším pásku Habito Flex, která je o poznání pevnější než „papírová páska“. Nějaké zkušenosti mám již ze spodního patra, tak snad půjde vše v pohodě.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama