Rekonstrukce chalupy – rozhodnutí, situačka a základovka přístavby

Autor: Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Kategorie: Rekonstrukce domu
11. 4. 2022
0 komentářů
Rekonstrukce chalupy – rozhodnutí, situačka a základovka přístavby
Příspěvek stavebníka

Situace začínala být kritická. COVID, homeoffice a dokončovaček na baráku závratnou rychlostí ubývalo. A co pak? Zfotrovatět a jezdit s dětmi na výlety? Nepřichází v úvahu. Na chalupě se naštěstí u pergoly pod ořechem úplně nedařilo trávníku, a díky prorezlým okapům se tam při sebemenším deštíku tvořila bažina. Bude potřeba vyměnit okap a koupit travní koberec. A když už budeme pokládat trávu, zvýšíme podlahu pergoly, uděláme dlažbu. To chce ale novou pergolu a rovnou s krbem a umyvadlem, pochopitelně. A propojíme jí s chlívem a uděláme tam pařící místnost. A nahoře nějaký letní pokoje pro pařiče. A co s bordelem z chlíva? Zboříme dílničku a uděláme jí větší a nad dílnou vznikne další ubytovací kapacita. A nacpeme tam i techniku ze stodoly a ve stodole uděláme otevřenej prostor s ochozem a pár ložnic. A mohli bychom propojit spodek s podkrovím krytým schodištěm a udělat nahoře vikýř. Ten výhled do okolí by byl hřích zazdít.......Asi jako když jdete do obchodu jen pro rohlíky nebo do hospody jen na jedno rychlý.......to prostě nefunguje.....

Zatímco nám plány bobtnaly, stihl jsem vyklidit půdu v chlívě....haldy a haldy zavařovaček, zbytky minerální vaty, květináče, plasty a obří halda dřeva. Všechno se poctivě vytřídilo. Obouchal se klenutý strop ve chlívě a ještě před zimou se pozvala parta a nechalo se to otryskat suchým ledem (drahá sranda, ale výsledek nad očekávání). Když jsme konečně doplánovali, rozhodl jsem se vše pro jistotu prokonzultovat s architektem. Poptali jsme tedy architekta, v listopadu zkreslili na místě současný stav a před Vánocemi měli na stole první návrhy. Měli jsme tedy dostatek času vše probrat v kruhu rodinném.

Hned po zimě jsem se pustil do díla, sundal střechu dílny, kangem rozbombardoval stěny a vymlátil budoucí pas do stávající základovky a šel se na půdu v chalupě pokochat výhledem a ejhle, výhled super....bez přístavku. Ale jakmile přistavím, budu mít luxusní výhled do střechy přístavku. Info architektovi a jeho návrh udělat jen jedno NP a na střeše posezení.....u baráku bez pozemku možná, ale na chalupě ke které patří solidní pole mi to smysl nedávalo. Návrh z naší strany na moderní přístavbu, 2 patrovou kostku.....dneska jsou toho plný časáky, stará chalupa, moderní přístavba. Náš architekt tomu moc neholdoval a přišel s návrhem ten přístavek udělat z druhé strany. Vlastně jsme nechápali, proč jsme tímto směrem nešli hned. Přístavbou směrem k chalupě jsme totálně „odslunili“ prostor před chalupou. Přednesl jsem návrh doma a během minuty byl jednohlasně schválen. Přístavba tedy za pergolou. Střechu pergoly srovnáme s chlívem a máme další ubytovací prostor navíc a zůstane nám krásný výhled ze záhrobně u chalupy i z budoucího vikýře na půdě.

Hned v lednu se objednal materiál bo informace o nedostatku všeho stavebního materiálu se donesla i k nám. Už v té době byla čekačka na Ytong 16 týdnů. Na konci dubna máme závoz, před dvěma týdny, tedy po třech měsících od objednávky mi oznámili, že nedodaj vložky. Prý budou možná v červnu nebo v červenci...MOŽNÁ. Ale ty už mi nedovezou, to se jim nevyplatí....ale „můžete si pro ně dojet“, pokud budou teda. Zbytek materiálu jsem nechal zavézt, tak snad nepřijedou s půlkou. Za ty tři měsíce stihlo zdražit železo tak, že i bez vložek to nakonec bylo ještě o fous dražší, než když jsem odsouhlasoval objednávku. Vložky jsem z větší části sehnal v různých stavebninách u Prahy, nechal si je navozit před barák a teď je po pár kusech vozim na chalupu v kufru. Chytit mě někde benga, tak mě na místě zastřelej nebo mi v lepším případě jen odeberou děti.

Přístavek bude +/- 30 m2, na šířku chlíva (520 cm) a délku 10 cihel (600 cm) bez dořezu. Ytong 24, nosníky, vložky. 2. NP bude max na dva šáry cihel.

Provedl jsem hrubé zaměření (provázek/pásmo), pozval se minibagr. Hlína se odvozila na bouračku z dílny, dodělal se plot za bývalou dílnou, během dubna se tam položí travní koberec a jakoby nikdy žádná dílna nebyla. Připravil jsem si armokoše bo ze ztracenka stavěj základovky jen másla. Objednali se 4 kubíky zavlhlého betonu na sobotu ráno a začal jsem uhánět bagristu na dokop (to už by nebylo ono, kdyby se neuháněl řemeslník/dělník nebo ne?). Dojel, zapadl, rozes*al to tam a odjel. Plocha byla v pohodě, 2 pasy cajk a třetí byl tak napůl a navíc stejně širokej jako dlouhej. Na jeho obhajobu, to nebyla úplně jeho chyba, pršelo a déšť a jíl.....asi dobrý na omítky v hliněným domě, ale na ježdění s bagrem to není no. Lopata, krumpáč a do osmy do večera hotovo. Pak zjištění, že nemám správnej kabel k míchačce....soused....a hotovo. V půl osmý ráno dojel beton. Naházet do kolečka, přeházet do míchačky, vylejt do pasu.....ke konci se to navíc muselo lejt zpět do kolečka bo pádlovat to fakt nešlo a manipulace s míchačkou bez pomoci.....nemožné. Chvilkama mi beton v pasech rovnala i manželka s matkou......žalostnej pohled :D. Dalo se to tak akorát do výšky spodku armokoše. Napíchaly se roxory. Dobetonovaly podhrabovky u plotu vpředu (když už tam ten beton zbyl) a než beton uplně zatvrdl (zbyl mi cca půlkubík), tak se navozil na plochu. V půl šestý večer hotovo, oběd a halda piv. Jakože vážně halda.

Umístily se armokoše, posvazovaly, připravily prostupy na vodu a elektriku. Odpad se dal hned 125 trubka. Zatím není jisté jak s odpadam, nedaří se mi na těch vzdálenostech chytat spád a čerpadlo tam prostě nechci, takže už je ve hře cca 30 čísel rovnání pozemku......je to chalupa no, všechno za pochodu, ale hlíny je naštěstí pořád dostatek. Šalování z XPS 5 cm.....na prasáka, žádný velký rovnání, celý to bude pod zemí a já to rovnání prostě asi nějak neumim. Takže jasně, tahle deska by mohla být na wiki pod příspěvkem „Jak se deska nedělá“. Objednaly se 2 kubíky a stejně jako předtím. Navozil se kamínek, udusal, navázaly se kari sítě a objednal se mix s pumpou, celou noc pršelo. Dorazil mix......a už to jelo „tam nezajedu“, „tady sklouznu“, „tady zapadnu“, „tady to neprotáhnu“. Trošku mě polejval studenej pot. Krz vrata projel, sice se málem převrátil bo nájezd nebyl dělanej na 40 tun a kapku se mu to propadlo, ale projel. Pak betonová trubka u potůčku....“nepraskne to?“....“když to nezkusíme, tak to nezjistíme“. Neprasklo to. A pak zastavil až v navážce z výkopu, kde zapadl a dál se nehnul. Zapatkoval, udělal krokový odhad, protáhl hadici mezi střechu a ořech.....a světe div se, byl nad deskou....akorát se nehnul, takže jsem tam běhal s trubkou na rameni dokolečka jak lipicán a hrál si na hasiče. Ale lepší než to míchat. 4 kubíky ve 40 letech, už to byl nadlidskej výkon. Měl jsem spočítáno na 6,5 kubíku max....zas jsem se nechal ukecat a vzal 7. Zabetonoval jsem z toho ještě sloupky na prádlo a zbylej půlkubík odvozil pod plot. Stáhnul jsem to 3 metrovou latí a deska budiž hotova....hurá.

Náklady

Název položkyCena
Beton 7m3 a čerpadlo
26 000 Kč
Hutnící deska
500 Kč
Beton 2m3
6 000 Kč
kamenivo 16-22
4 000 Kč
Vložka_Ytong
21 150 Kč
Beton 4m3
12 000 Kč
Roxory
1 255 Kč
Karisítě, roxory, xps
14 724 Kč
Materiál hrubá
100 000 Kč
KG trubky
500 Kč
Vozejk
900 Kč
Bourací kladivo
2 000 Kč
Výkop základů + bobiket
8 000 Kč
Architekt
90 000 Kč
Celkem287 029 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Homzík a Domísek
Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama