Pozemek

Autor: Anet Poláková (10 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
3. 4. 2022
0 komentářů
Pozemek
Příspěvek stavebníka

Složité začátky

Pro vás čtenáře to vezmeme pěkně od začátku.

Před pár měsíci manžel začal pociťovat potenciál rozvoje naší rodiny a uvědomil si, že je nutné nám zařídit větší rodinné zázemí.

Už od začátku měl jasně stanovené priority a to, že chce koupit stavební pozemek a na něm postavit vysněný dům. Nechtěl větší byt v Praze nebo koupit starý dům a nadosmrti ho rekonstruovat.

Hledání pozemku bylo to nejtěžší, co nás mohlo potkat, zlaté získávání hypotéky, když si na to zpětně vzpomeneme. Po půl roce marného hledání má člověk už myšlenky ve stylu: „Co si tak pořídit větší byt, nebo zůstat v tom malém bytě a udělat do budoucna rozsáhlejší rekonstrukci, s jedním dítětem se tam nějak poskládáme.“

Základní požadavky

Cena pozemku cca 3 mil., velikost pozemku alespoň 800 m2, vodovod, popř. možnost vrtu studny, kanalizace, příjezdová cesta, elektřina a lokalita v klidné části obce.

Nejvíce jsme hledali pozemky na webovém portálu Sreality.cz, výběr lokality Praha, Praha-Východ, Praha-Západ. Hodně rychle se nám posouvala hranice vyhledávání až o několik desítek/stovek kilometrů od Prahy.

Pro představu:

  • Praha: pozemky cca 20 až 30 milionů - koupený tiket na Eurojackpot nám bohužel nevyšel.

  • Oblast za Prahou: cca 20 milionů

  • Říčany, Jesenice: 10 až 20 milionů

  • Velká Chuchle- Řevnice: 10 až 15 milionů

  • Kladno: 6 až 12 milionů

Když jsme pokračovali dál od Prahy, tak kromě pozemků, kde je nutný septik nebo na samotě u lesa, tam žádný volný pozemek nebyl a navíc se cena zase začala zvedat, jakmile se začnete přibližovat větším městem jako Příbram, České Budějovice, Kolín.

Tímto stylem hledání jsme trávili cca ten první půl rok. V rámci druhého půl roku hledání jsme zkusili jinou variantu, a to přes posílání dopisů majitelům prázdných pozemků.

Je to celkem osvědčená varianta, a když napíšete obsah dopisu vřele a slušně, tak to nevypadá jako obtěžování, ale většina majitelů daných pozemků, vám mile a rádi odpoví.

Začnete na webu katastru, vyhledejte si vaši požadovanou lokalitu, koukněte se ale pouze na pozemky, které jsou nezastavěné. Když nějaký objevíte, tak si můžete zjistit, komu to patří a jaká je jeho trvalá adresa.

Reklama
Pozemek

My jsme pro představu používali tento text v dopisu

Dobrý den Vážená paní /pane XY,

předem našeho dopisu bychom se vám chtěli omluvit, že volíme tento způsob kontaktování.

Uvažujeme o stavbě rodinného domu v obci XYY, a proto hledáme vhodný pozemek.

Na základě vyhledávání v katastru nemovitostí se na Vás touto cestou obracíme s dotazem, zda neuvažujete o prodeji pozemku č. XY/XY v obci XY.

 Prosíme o Vaši odpověď, a to i v případě nezájmu o prodej na tel. ... nebo e-mail ... či adresu uvedenou v záhlaví dopisu.

 Předem Vám děkujeme za odpověď a za čas, který jste věnovali tomuto dopisu.

S přáním hezkého dne

Náš podpis.

Musíme říct, že jsme byli velmi překvapeni, kolik lidí se nám zpětně ozvalo. Jen pro naší smůlu byla finální statistika odpovědí:

  • 70 % = mám pozemek pro mé dítě/vnouče

  • 15 % = nechci prodat

  • 10 % = bez odpovědi

  • 5 % = klidně prodá, ale za větší cenu, než jsou pozemky na Srealitách.

Reklama

Stal se zázrak

Čas ubíhal a pozemek jsme našli náhodně díky portálu svépomocí. Kdysi Pavel Tesárek dělal rozhovor s realitním makléřem Martinem Tesárkem, kde naznačil, že se bude v Rostoklatech dělat 2 .etapa nabídky budoucích stavebních pozemků.

Manžel si 2. etapu vyhledal. A webovky zněly jasně: „Je Vašim snem postavit si vlastní rodinný dům se zahradou v klidné obci a přitom nedaleko Prahy?“ Třikrát ANO!

Obec Rostoklaty jsou malá obec s necelými 450 obyvateli, které nabízí veškerou občanskou vybavenost (pošta, obchod, železniční a autobusová zastávka).

Leží 5 km západně od Českého Brodu a 32 km východně od centra Prahy. Nejlepší na tom bylo, že se za 32 minut dostanete z obce vlakem na Masarykovo nebo Hlavní nádraží. Vlaky jezdí každých 20 minut.

Pozemek
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Anet Poláková (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama