Úpravy okolo domu I

Autor: Peťan (79 příspěvků)
Kategorie: Stavba domu
19. 3. 2022
0 komentářů
Úpravy okolo domu I
Příspěvek stavebníka

Před začátkem zimy jsem chtěl prostor okolo domu trošku zkulturnit. Hlína by si přes zimu trochu sedla a během podzimu a jara by nebylo před domem bláto. Prostě, dokud bylo ještě alespoň trochu teplo, tak dodělat takové ty venkovní akce… nachytat trochu slunce a odreagovat se od prací uvnitř domu.

V předchozích článcích jsem vytvářel betonový nájezd a obrubníky před domem. Na to v podstatě navazoval pouze trávník a palisády okolo ČOV.

Nejdříve jsem naměřil umístění a počet palisád okolo čističky Chtěl jsem mít tento prostor alespoň trochu oddělený od trávníku. Ty jsem zabetonoval stejným stylem jako obrubníky. Okolo čističky jsem vyhrabal „základ“, který jsem vyplnil suchým betonem. Jeho výšku jsem naměřil tak, aby byla cca o 23 cm níže než vršek obrubníku. Palisáda pak přijde pouze jednoduše položit a doklepnout paličkou na správnou výšku. Rovinnost jsem kontroloval vodováhou. Takto jsem udělal ovál okolo celé čističky.

Úpravy okolo domu IÚpravy okolo domu I

Další fází vylo vytvoření trávníku před domem. Sehnal jsem „pěknou hlínu“, která se přeházela přes stavební síto, aby neobsahovala velké množství kamenů. Ta se postupně navážela na místo a rozhrabovala hráběmi. Bylo nutné doplnit v celém prostoru před domem cca 5 až 10 cm hlíny. Množství se naměřilo provázkem – ten se natáhl mezi obrubníkem u silnice a domem. Hlína se shrnovala v pruzích podle provázku.

Bohužel jsem trošku podcenil hutnění hlíny nějakým válcem, nebo podobně. Takže hlína je poměrně měkká a bude ji nutné na jaře trošku uválcovat, případně přejet lehkou vibrační deskou a na některých místech dosypat.

Reklama
Úpravy okolo domu IÚpravy okolo domu I

Protože tyto práce probíhaly na podzim, nasypal jsem na hlínu doporučené množství podzimního travního hnojiva a parkovou travní směs. Jak na hnojivu, tak na travní směsi je doporučená doba osévání, zalévání apod. Povrch jsem lehce prohrábl, aby se osivo zapracovalo do hlíny a zalil dostatečným množstvím vody. Hlína nesmí být alespoň týden suchá.

Úpravy okolo domu IÚpravy okolo domu I
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama