Fasáda a pokračování v krasojízdě

Autor: Pavel a Monča (42 příspěvků)
Kategorie: Kanalizace a ČOV
17. 3. 2022
3 komentáře
Fasáda a pokračování v krasojízdě
Příspěvek stavebníka

Minule jsme skončili u stěhování a od té doby jsme zdatně pokročili kupředu.

Nejprve jsme s kamarádem udělali opěrnou zeď ve svahu, kterým jsme získali cca 20-24 m2 plochy pozemku, který by byl jinak totálně nevyužitý nehledě na problémovost svahu. Svépomocí stála opěrka sice cca 80 000,-, ale co naděláte. Také jsme při jednom připravili základ pro schody z terasy na pozemek.

Poté jsme se vrhnuli na ČOVku, kdy stávající jímka mě neskutečně štvala při vývozu, protože pokaždé přijela cisterna, byl tam 10 m, vyčerpal 10 m3 a mě přišla faktura skoro na 5 000,-... Takže jsme udělali čističku, vývod je do jímky a s vyčištěnou vodou zaléváme. Jednou za rok se stejně musí i ČOVka vyčistit od kalu, tak to vezmeme najednou vždy někdy v únoru, vyčistí se čovka a vybere se jímka, protože v zimě toho člověk nějak moc nezalévá :) ČOVku máme stejně jako minule EKOCIS Beroun, sice teď byli nějaké problémky ze začátku - reklamace, ale nakonec dobré a všechno šlape, voda čistá, něříkám že na pití, to ne, ale čistá.

Dále jsme se vrhnuli na fasádu, ale to jsem přenechal firmě, zaprvé jsem na to neměl čas, zadruhé jsem si na to netroufl, kord ne na finálku. Jedná se o 140 mm fasádního polyše se zapuštěnými kotvami s přerušeným tepelným mostem a přes to zátka. Klasika ETICS a jako finálka je 1,5 mm WEBER silikon.

Po fasádě jsme se vrhnuli na bazén, vzhledem k tomu, že jsem to začal řešit v sezóně a každý dodavatel na klasický plastový bazén, kterého jsem oslovil, mě poslal k šípku nebo max srpen-září, tak jsem se "naštval" a koupil Ibiza Family z Mountfieldu. Udělali jsme desku, na to šlo 4 cm extruďáku a raději jsme to celé obezdili z BD20tek, které jsme obrousili dokulata, aby to nějak vypadalo. Jako finál půjde kamenný koberec, teď to bude muset vydržet v surové podobě, koupat se v tom dá a jak je to obroušené, tak to není zas až tak hrozné :).

Dále jsme pokračovali s předkem domu, kde se také musela vybudovat opěrka a byť se to nezdá, ale ta přední opěrka je kratší jen o 3 m díky zalomení k domu :).

Trošku jsme porovnali terén, udělali chodníček z frakce 16-32, aby jsme chodili čistou nohou do baráku a obložil jsem schod, aby se na to dalo koukat.

V mezičase jsme stihli zkolaudovat, jelikož jsem měl všechny revize, tak to byla vlastně jen formalita, dali jsme chlebíčky, předložili všechny papíry včetně kolaudace studny, která musela proběhnout jako první, aby se mohl zkolaudovat dům.

Taktéž jsem pořídil krb, zatím jsem ho jen zkušebně podezdil a zapojil, jak to bude fungovat, ale zdá se, že dobré, jen taková jistota, kdyby se všechno po... tak, aby se měl člověk kde ohřát. Když nám jednou vypadla večer elektřina asi na 10 hodin, byli jsme za něj vcelku rádi.

Proběhla výměna elektrokotle za Tepelné čerpadlo Toshiba, to byla jedna z nejlepších investic, protože z 47-52 kwh denně loni v zimě jsme na krásných 17-22 kwh denně s tím, že letní spotřeba domu je cca 10-12 kwh denně (včetně ohřevu TUV).

No a když už jsme byli v tom investování, tak jsme si nechali udělat komplet FVE, 9,7 kwp a 10,65 kwh v baterkách. Tyto investice (TČ v listopadu FVE montovali začátkem února) jsem udělal za 5 m12 vzhledem k tomu, co se teď ve světě děje a jak šly ceny nejen energií nahoru.

No a tím jsme zase na rok dva skončili bo už zase nejsou :).

Když jsem stavěl barák č. 2 (tento), tak jsem platil 36-38,- Kč za BD-40. Dnes je základní ceníková cena 71,- Kč, hrůza. Nezávidím lidem, co začali stavět či se na to chystají, aby měl dnes člověk 2 práce a žádný osobní život, aby to utáhnul :(.

Všem stavebníkům přeji pevné nervy a hodně chuti do díla, protože stavět svépomocí se zdá být v současné době více než jindy ku prospěchu.

Snad někomu tento elaborát přispěje v lepšímu dni, a stavbě ZDAR :)

Fasáda a pokračování v krasojízdě
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel a Monča
Pavel a Monča (42 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama