Jaké jsou hlavní rozdíly mezi plastovými a laminátovými bazény?

Autor: Bazeny-relax.cz (3 příspěvky)
Kategorie: Zahrada
3. 2. 2022
0 komentářů
Jaké jsou hlavní rozdíly mezi plastovými a laminátovými bazény?
Komerční

Při výběru bazénu na zahradu zřejmě budete rozmýšlet mezi plastovým a laminátovým. Plastové bazény jsou levnější, ale na druhou stranu musíte počítat s jejich nižší odolností a náročnější instalací. Laminátové bazény jsou dražší, ale vydrží o dost déle a většina z vás si je zvládne nainstalovat sama.

Materiály a jejich životnost

Plastové bazény se vyrábí z polypropylenových dílů, které se k sobě svařují. Díky tomu si můžete objednat bazén na míru vašemu pozemku. Sami si určíte tvar bazénu, přesné rozměry i pozici schodů. Svařované spoje jsou však vidět a časem obvykle praskají. Plastový bazén vydrží průměrně 10–15 let, poté začne materiál degradovat a spoje mohou protékat.

Laminátové bazény jsou vyrobené z celolaminátu – tvrzené směsi skelných vláken a pryskyřice. Tento materiál se využívá na výrobu lodí, letadel nebo turbín větrných elektráren. Oproti plastu je odolnější, jednotlivé vrstvy se nesvařují, ale nanášejí na formu. Vznikne tak celistvý kus bez spojů. Laminátové bazény díky tomu vydrží 30–40 let. Výroba podle formy ovšem nedovoluje výběr vlastních tvarů a rozměrů, musíte se řídit nabídkou z katalogu. Laminátový skelet je také dražší.

Montáž bazénu – jde to i svépomocí

Rozdílná odolnost plastu a laminátu má vliv na způsob instalace bazénu. Laminátový bazén zvládnete s pár pomocníky usadit svépomocí. Profesionální firma je potřeba pouze v několika krocích. Pokud máte k dispozici míchačku na beton a bagr na vykopání základů, nebudete ji nejspíš potřebovat vůbec.

Konstrukce plastových bazénů je měkká, proto musí mít po celém obvodu zpevňující žebra. Pokud se rozhodnete bazén instalovat sami, dost vám to ztíží manipulaci se skeletem. Navíc musíte výkop základů rozšířit o velikost žeber. Podle způsobu uložení jde o 25–50 cm z každé strany.

Pevnější laminátový skelet žebra nepotřebuje, vypadá jako vana a stačí mu jen 20cm rezerva.

Ve výsledku je tvrzený laminát lehčí než plastová konstrukce z polypropylenu s žebry. Laminátový bazén nejprodávanějšího rozměru 6 × 3 × 1,4 metru odnese a uloží na místo 6–8 lidí. Na plastový bazén stejné velikosti vás musí být 10–12.

Na rozdílnou váhu a tuhost bazénů je potřeba myslet i při betonování základů. Odolný laminát si vystačí s 10cm vrstvou betonu s jednou kari sítí. U plastového bazénu je potřeba alespoň 15–20 cm široká deska, dokonale rovná a nejlépe s dvěma kari sítěmi.

Laminátové bazény už většinou koupíte zaizolované. Plastovému bazénu musíte nejprve izolaci nainstalovat. Nejčastěji se mezi jednotlivá žebra vkládají polystyrenové desky. Bohužel tím v žebrech vznikají tepelné mosty.

Po zaizolování je u plastového bazénu ideální vložit do skeletu rozpěry, abyste zabránili protlačení stěn bazénu. Při následném betonování se postupuje pomalu, beton se armuje (vkládají se do něj ocelové výztuže). Jde o práci, která zabere asi týden.

Laminátový bazén zvládnete zabetonovat o dost rychleji. Jelikož je konstrukce v tomto případě pevnější a méně náchylná k protlačení, nemusíte ji rozpírat. Výkop pouze zasypete suchým betonem. Když vám nebude pršet, stihnete to za dva dny – první den vysypete přibližně 70 cm (polovinu výšky), druhý den zbytek.

„Přibližně 65 % našich zákazníků si laminátové bazény instaluje svépomocí a ušetří díky tomu desítky tisíc korun,“ říká David Ščerba z firmy Bazény Relax.

Údržba povrchů

Možná jste si všimli, že plastový zahradní nábytek po několika letech na slunci a dešti zajde a jeho povrch zhrubne. Plastové bazény to mají podobně – na zhrublém povrchu snáze ulpí nečistoty. Navíc mají svařované spoje, ve kterých se nečistoty drží.

Celolaminát nemá spoje, navíc zůstává hladký i po dvaceti letech. Vlastnosti tohoto materiálu oceníte také v případě poškrábání nebo jiného poškození. Malé škrábance snadno rozleštíte, větší zakapete gelem. Pokud se vám podaří udělat do bazénu díru, je možné celý kus vyříznout a nahradit novým, aniž by v bazénu byly viditelné spoje.

U bazénu z plastu se škrábanci neuděláte prakticky nic. Díru můžete opravit podobně jako u laminátu a vyměnit celý kus skeletu za nový. Spoje ale zůstanou viditelné a nepříjemné na omak.

Hlavně pohodlí

Z dálky byste plastový a laminátový bazén nerozeznali. Zblízka však uvidíte několik rozdílů.

Plastové bazény mají svařované spoje a tím i ostřejší hrany. Ty se většinou zaoblují, i přesto zůstávají viditelné a na omak ostré. Horní lem bazénu výrobci řeší trubkou. Abyste si mohli na bazén sednout, musíte ji obložit například dlažbou. U laminátového bazénu je horní lem široký, abyste si na něj mohli pohodlně sednout i lehnout.

Výsledky a zhodnocení

Hlavní výhodou plastových bazénů je nižší pořizovací cena skeletu a možnost upravit si tvar bazénu a polohu schodiště přesně podle představ. To se hodí u pozemků s atypickým tvarem. Daní je nižší kvalita, kratší životnost a náročnější údržba. Navíc si podobný druh bazénu jen stěží usadíte bez profesionální firmy.

U laminátových bazénů si připlatíte na začátku. Pořizovací cena skeletu je vyšší a musíte vybírat pouze z katalogových řešení. Bazén má ale delší životnost a je odolnější. Navíc se snadno udržuje. Jeho instalace je nejen levnější, ale i méně časově náročná. Zvládnete ji i bez pomoci odborné firmy.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Bazeny-relax.cz (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama