2. Část - Projekt nízkoenergetického RD

Autor: Véna (9 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
19. 2. 2022
1 komentář
2. Část - Projekt nízkoenergetického RD
Příspěvek stavebníka

Příprava na projektování

Představu o tom, jak bude náš dům vypadat, jsem měl od začátku jasnou. Jelikož trávíme hodně času sportem a venku obecně, takže co nejmenší údržba a starosti. Umím v 3D programech, takže jsem začal kreslit první nástřely. Zadání dispozice bylo jasné - ložnice se šatnou, 2 dětské pokoje, velká technická místnost, pokoj pro hosty, kuchyň s obývákem, spíž u kuchyně, zádveří, koupelna s WC a samostatné WC. Nechtěl jsem dům na patro a jelikož budeme skoro vše dělat svépomocí, muselo se tomu vše přizpůsobit. Tzn. jednoduchá obdélníková dispozice 18.5 x 9.1 m a vazníková sedlová střecha s betonovou taškou. Udělal jsem několik návrhů, ty jsme si doma schválili no a měli jsme štěstí a sehnali jsme skvělého projektanta, se kterým jsme si hned sedli. Já jsem mu ukázal naši představu, on navrhl pár změn a plácli jsme si. Dobrý hack byl to, že jsme si mohli dispozici domu vytisknou na 3D tiskárně, to je pak daleko snadnější si představit, jak to bude vypadat i mimo monitor.

Projektování

Chceme žádat NZÚ, tak jsme se tomu museli lehce přizpůsobit. V domě bude jeden HS portál, vše trojsklo, Ug=0.5, zbytek oken kde to šlo 2 x 1.3 m, aktivní rekuperace, podlahovka s tepelným čerpadlem vzduch-voda, venkovní žaluzie. Stavíme z Porfixu 30 cm + 25 cm šedý polystyrén. Pouze v obýváku musí být zeď tl. 37.5 cm, z důvodu statiky. 20 cm šedého polystyrenu v podlaze, nad sádrošema 15 cm vata + 50 cm foukaná izolace. Požadavek jsem měl na vytvoření půdního prostoru, což se také povedlo. V obýváku máme v projektu počítanou přípravu pro krb (takže zesílený základ, přivedený vzduch a vazníky rozmístěné tak, ať se vyhneme komínu), kdyby byla válka a nebylo čím topit. Realizovat jej teď hned ale nebudeme, protože je mi jasné, že jsem lenoch a zatopil bych tak o Vánocích. Na domě bude ještě FVE s bateriovým úložištěm, ale na to budeme žádat dotace zvlášť, až bude dům hotový.

Reklama

Co vše bylo potřeba vyřídit?

S projektantem jsme dohodli super cenu výměnou za to, že si vyběhám všechny posudky a stavební povolení sám. Nechal jsem tedy změřit radon, "nečekaně" vyšel střední. Vzhledem k podlahovce budeme stejně řešit odvětrání desky, tak je to celkem fuk. Cena 3 000 Kč. Další byl hydrogeologický posudek. Pán byl skvělý, vše udělal podle mých představ, cena 4 000 Kč. Poslední věc byla hluková studie tepelného čerpadla. Prý to potřebuje hygiena - to, že je nejbližší soused 45 metrů je jedno. Papír musí být. Naštěstí jsem sehnal super pána, který kolem toho nedělal vědu, poslal jsem mu podklady a za týden byl posudek doma. Další 4 200 Kč. Vše jsem postupně posílal projektantovi, který to dával to své technické zprávy. Ještě k té komunikaci s projektantem - pán komunikuje zdatně mailem, což jsem zjistil, že není vůbec standard a vše si nechává potvrdit a schválit, takže si skvěle rozumíme a předchází to problémům. Jak jsem psal v minulém článku, nemáme ještě pozemek zahrnut v ÚP, ale udělali jsme již dokumentaci ke sjezdu a podali ji na obecní úřad, ať se na to kouknou. Máme super úřednice, která nám velmi vycházejí vstříc. Ten sjezd taky nebyl jen tak, ty rozhledové trojúhelníky tam moc nevycházejí, ale tak papír snese vše a nějak se to tam vykouzlilo.. :-D Teď už čekáme na dokončení statiky a přepočítání projektu vytápění a rekuperace a máme hotovo. Až bude dokončená změna ÚP, podáváme hned na stavební úřad. Když se podaří, chceme mít letos hrubou stavbu hotovou, materiál už nakoupený máme..

NZÚ

Chceme získat něco od státu, akorát jsem teda nečekal, že nám stavebníkům půjde stát tak "vstříc". Museli jsme udělat v projektu dost změn, abychom na tu NZÚ mohli vůbec pomýšlet a to jsem se ještě modlil, ať nemusíme povinně montovat FVE. Mluvil jsem s člověkem, co tu NZÚ vyřizuje a prý to od 2022 zpřísnili. Čím menší dům a ještě k tomu bungalov, tím přísnější. V Sulku mi řekli to samé, že od NZÚ letos hodně lidí odstupuje, protože to nedají.. No to je fuk, ty úpravy nebyly žádná hrůza a ten barák vytopíme asi jen ledničkou a žárovkama, jinak fakt nevím. Rekuperaci a venkovní žaluzie bychom dělali tak nebo tak, tak by byla hloupost pár změn neudělat a na dotaci nedosáhnout..

Chápu, že se spoustě lidem náš projekt nelíbí, já z toho taky nejsem nějak nakřivo, ale vše jde na úkor praktičnosti a ekonomice provozu. Domku říkám s láskou "kurník", protože podobně vypadali u nás v obci kdysi dávno kuříny, kde chovali slepice :-D

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama