1. Část - Koupě pozemku, stavební bouda, územní plán

Autor: Véna (9 příspěvků)
18. 2. 2022
5 komentářů
1. Část - Koupě pozemku, stavební bouda, územní plán
Příspěvek stavebníka

Rozhodnutí a hledání

Protože jsme zde na webu čerpali spoustu informací a inspirací, rozhodli jsme se také přispět naší cestou k rodinnému domu.

Po dlouhých letech v nájmech jsme se rozhodli poohlídnout se po něčem vlastním. Bydlíme kousek od Ostravy, což je dost problematická lokalita v mnoha směrech. Nejdříve jsme hledali starší domek k rekonstrukci. Po chvíli jsme zjistili, že je tady jedno, jestli chceme ruinu, nebo dům po rekonstrukci, stojí to tady skoro stejně (což je pro představu cena začínající pětkou :-D ). Přesedlali jsme proto na pozemky. Jsme oba z vesnice, tak jsme chtěli pozemek alespoň 1 000 m2, ať tam je trochu prostoru. Po krátkém průzkumu realitek jsme si řekli, že se máme celkem rádi a ledviny, které bychom museli prodat, se nám ještě budou hodit - cena za metr se tu pohybuje od 2 500 Kč +. Já vím, že je to jinde už o dost horší, ale prostě je to pro nás neúnosné.

Administrativa kolem nákupu pozemku

Nakonec jsme si vzpomněli, že by se dalo stavět v obci, odkud pocházím - cca 20 km od Opavy. Není to špatná lokalita, máme to oba relativně kousek do práce, pozemek je na fajn místě, skoro bez sousedů. Zdálo by se to jako ideální pozemek, ale nic není dál od pravdy. Zaprvé - museli jsme jej odkoupit od rodiny a kdo od rodiny něco kupoval ví, že je to horší, než od cizích. Po diskuzích a dohadech jsme nechali pozemek zaměřit s tím, že jej rozdělíme. Měl původní výměru cca. 4 800 m2 a my jsme z něj koupili něco přes 1 650 m2. Postup byl jednoduchý - geodetka to zaměřila, dohodli jsme se, jak bude vypadat rozdělení, připravila geometrický plán, ten podala na katastr ke schválení a pak se na náš spádový stavební úřad podala žádost o rozdělení pozemku, kde byl tento ověřený geometrický plán jako příloha. Vše proběhlo hladce a stali jsme se majiteli. Druhý problém byla příjezdová cesta, která byla obecní. Nikdy ji nikdo nepoužíval, protože vede jen na ten náš pozemek a dál už nic není. Nakonec se nám povedlo po krátké debatě s obcí tuto cestu komplet odkoupit. Měli na ni hotový odhad, tak to šlo rychle. Teda až na to, že jsem čekal, že budou chtít tak polovinu peněz, ale tak je to holt investice a beru to tak, že cokoliv jde zapsat do katastru je dobrá investice. Cesta vede i kolem našeho pozemku, takže nám jej najednou rozšířila na 2 000 m2. Třetí problém byl ten, že pozemek není v územním plánu obce. Tento plán je relativně nový a moc jsem si neuměl představit, že jej bude chtít obec kvůli nám měnit. Starosta je naštěstí fajn chlap a po tom, co mě vyslechl se změnou souhlasil. Bohužel s tím, že půjdou náklady komplet na námi. Paní ze stavebního úřadu ale přišla s tím, že už jsou v obci nějaké změny oproti původně schválenému úz. plánu (hlavně zastavěné oblasti namísto původně zastavitelných oblastí) a že tam má obec ještě nějaká další úmysly změny pozemků na stavební, a proto se k nám obec s žádostí o změnu ÚP připojila s tím, že si náklady nějak podělíme. Tuto změnu nám schválilo zastupitelstvo, je vybraný realizátor změny a teď právě (02/2022) se začíná změna tvořit. Máme to naštěstí tím zrychleným postupem, tak by mělo být v létě hotovo.

Reklama

Stavební bouda

Abychom jen tak neseděli a nečekali máme už téměř hotový projekt RD, poptaný a částečně nakoupený materiál na hrubou stavbu (protože se zdražovala jak krytina, tak zdivo) a nechali jsme si od polských sousedů postavit stavební boudu. Borci přijeli, složili plechy, které jsme museli na místo přenést, protože jak na potvoru 2 dny předtím sněžilo a až na místo by nezajeli. 15 minut makali a bylo hotovo. Denně prý udělají 17 garáží. Se jim o tom plechu musí v noci zdát. Není to bůh ví co, ale pro naše potřeby je to cajk. Rozměr je 5x3 metry a cena byla 17 000 Kč včetně dopravy a montáže. Museli jsme si teda vyrobit 6 pořádných kotev, které to budou držet, protože bych tu boudu nerad chytal u sousedů. Kotvy asi drží, což prověřil ten vítr, co tady teď panuje. Mezitím jsme ještě na konci roku 2021 vyřídili hypotéku, ať stihneme nízké sazby. Toto proběhlo naprosto v pohodě bez komplikací asi za 3 týdny volným tempem.

Shrnutí

Tento článek jsem napsal pro ty, kteří si myslí, že se něco nedá zvládnout, nebo že je to moc složité. Je to složité, ale spousta věcí se dá nastudovat na internetu (myslím jako odborné zdroje, ne Modrého koníka) a na úřadech úředníci taky poradí, když se tam člověk nechová jako mistr světa a je trochu pokorný. Před námi bylo taky spousta překážek, ale při troše plánování a systematičnosti (doporučuji program Xmind i na jiné věci než stavbu) se dá vše zvládnout. Další článek bude o projektu RD. Stavbě zdar!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama