Stavba půdního prostoru

Autor: SedmiML (13 příspěvků)
3. 3. 2022
0 komentářů
Stavba půdního prostoru
Příspěvek stavebníka

Založení rohů

  1. 7. jsem si zaměřil výšku rohů a založil rohové kostky. Zakládání bylo stejné jako na základovou desku, změřit nejvyšší místo a z něj poté vycházet.

V následujících dnech jsem začal postupně zdít první řadu kostek a v mezičase stěhovat kostky po jedné nahoru, na palety. Běhat dolu a nahoru po jedné kostce se fakt nedá. Když bylo nahoře nastěhováno dost kostek mohlo se zdít.

Zdění je mnohem jednodušší než zakládání a také šlo rychleji a brzdilo to jen nepříznivé počasí.

Když počasí dovolilo tak jsme zdili (většinou já, někdy za pomoci táty).

Poslední věnec

Po dozdění do správné výšky přišel na řadu snad již poslední věnec, na který přijde pozednice. Opět jsem použil nařezané kousky ytong kostek a opět jsem lepil polystyren. Nakonec se natahaly roxory a po výpočtu jsem se rozhodl že si objednám mix s pumpou aby to bylo zalito v jednom kroku vše.

Mix s betonem dorazil 7.8. hned ráno, hned jsme se pustili do pumpování betonu do věnce. Za "chvíli" bylo vše hotové, rovnou jsme beton uhladili a srovnali. Už zbývalo jen kropit a čekat.

Další činnosti okolo stavby

Během uplynulé doby stavby proběhlo ještě několik věcí které jsem nezapsal. Nejprve při uložení překladů jsem si domluvil oknaře aby přijeli zaměřit okna, provedl jsem si vyznačení 1m výšky od čisté podlahy. Po dokončení posledního věnce přišel tesař zaměřit si věnec.

Objednal jsem si i polystyren na podlahu, dost brzo, ale vzhledem k výhružkám, že se na polystyren čeká dva měsíce jsem nechtěl riskovat že se mi stavba nakonec zasekne kvůli tomu že nebudu mít polystyren. Objednal jsem tedy polystyren a ten dorazil za cca 10 dní kamionem. Polystyren jsme naskládali do domu tak aby nepřekážel a nebyl "ohrožen" volně venku.

Další krok byla nádrž na tlakovou kanalizaci a na dešťovku. Nádrž na kanalizaci dorazila celkem brzo po objednání a pro nádrž na dešťovku jsem si zajel osobně. Další materiál který jsem si objednal byl komín.

Reklama

Komín

Komín jsem původně chtěl nechat postavit od kominíků, bohužel se mi nepodařilo nikoho sehnat kdo by byl ochotný postavit komín, no tak to zase zbylo na mě.

Nejprve jsem si změřil prostup panely a zjistil jsem že prostup je nějaký moc malý. Řešením byla velká úhlová bruska s diamantovým kotoučem, pomocí ní jsem během jednoho dne zvětšil otvor na potřebnou velikost. Ono se řekne blbé 2cm, ale v panelu, který má tloušťku 20cm je to práce na delší dobu, hlavně s ohledem na to, že se musí pracovat u zdi a jak shora tak ze spod. Nakonec jsem si velikost prostupu upravil a mohl jsem začít. Vzal jsem zednickou cvrnkací šňůru a pomocí olovnice jsem si na zdi vyznačil kolmici jedné i druhé strany. Dole jsem si založil betonovou patku na hydroizolaci pro budoucí komín. Když mi beton vytvrdl, začal jsem stavět komín. Nejprve usadit první kostku podle olovnice vodováhy a úhelníku. Prostě první kostka musí být absolutně přesně. Když mi zatuhla první kostka, uložil jsem do ní "keramickou podložku" pod vnitřní keramické vložky. Z této podložky jsem provedl vývod kondenzátu. Po řádném vytvrdnutí jsem se pustil do stavby komínu - tvárnice, izolace, vnitřní keramická vložka, tvárnice ,.... a tak dále a po třech až čtyřech kostkách jsem vložil armaturu a zalil velice řidkým betonem. Po vytvrdnutí předchozí vrstvy jsem pokračoval další vrstvou - vyšlo to asi na třikrát. pak jsem se dostal na úroveň střechy a tak jsem to nechal být. S tím že dál budu pokračovat až budou krovy.

Stavba půdního prostoru
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
SedmiML
SedmiML (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama