Pokládka dlažby I

Autor: Peťan (79 příspěvků)
20. 1. 2022
0 komentářů
Pokládka dlažby I
Příspěvek stavebníka

V celém domě bude dlažba…Ano, i to je možnost! Někteří z vás si jistě budou říkat, že je to studené apod. Ale takto jsem se rozhodl a tak nějak od začátku s tím počítám.

Každopádně první krok k pokládce dlažby byl její výběr. Prošli jsme s přítelkyní nějaké obchody, koupelnová studia, UniHobby, ale když už se nám něco líbilo, tento typ dlažby bylo komplikované sehnat. Nakonec jsme zajeli do prodejny Gres, kde je výběr dlažby opravdu obrovský. Navíc obsluha prodejny dlažbě rozumí, jsou schopni vyrobit vizualizaci, doporučit zařizovací předměty atd.

Když nepočítám koupelny a WC, tak jsme se nakonec rozhodli pro dva typy dlažby. Dlažba v technické místnosti a v garáží/dílně bude Bazo Nero Salt-Pepper 30×30 a dlažba v obytné části domu bude Mattina Sabbia Gres Rekt. Mat. 120,2×19,3. Na lepení dlažby použiji flexibilní cementové lepidlo PCI FlexPlus a příslušnou doporučenou penetraci.

Pokládka dlažby IPokládka dlažby I

Protože je to vlastně můj první kontakt s pokládkou dlažby, začal jsem v technické místnosti, kde si pokládku dlažby trochu natrénuji. Nebude to tak frekventované místo a část bude zastavěná akumulační nádrží a tepelným čerpadlem. Den před pokládkou dlažby se betonová podlaha napenetrovala penetrací PCI Gisogrund. Další den jsem začal s rozměřováním a pokládkou.

Dlažbu je potřeba rozměřit tak, aby dořezy u stěn (nebo alespoň viditelné dořezy) nebyly malé proužky, které nejsou příliš vzhledné. Ideální je tedy místnost rozdělit na poloviny a doměřit počet dlaždic k jednotlivým stěnám. U stěny se pak doříznou dlaždice tak, aby na obou stranách místnosti byly stejné dořezy.

Důležitý je také „první pohled“ do místnosti – ten je většinou ode dveří. Je tedy dobré, když od dveří pokračuje průběžná spára. Na internetu lze o pokládání dlažby přečíst spousty informací.

Místnost jsem tedy změřil a jednotlivé strany rozdělil na poloviny. Brnkačkou jsem vytvořil na podlaze dvě čáry a od těch „na sucho“ položil jednu řadu dlažby abych viděl jaké zhruba budou dořezy. Je potřeba myslet na spáry, které budou mezi dlaždicemi. Protože vše vycházelo v pohodě a krajní dlaždice vycházela téměř celá, začal jsem s pokládkou.

Reklama
Pokládka dlažby I

Do čisté nádoby jsem nalil vodu a nasypal příslušné množství lepidla. Pomaloběžným míchadlem promíchal, nechal pár minut odpočinout a znovu promíchal. Lepidlo jsem nanášel na podlahu tak, že jsem nanesl vrstvu lepidla a hřebenovým hladítkem 8×8 stáhl. Lepidlo jsem nanášel i na dlažbu (slabou vrstvu na celou plochu dlaždice). Dlaždici jsem položil jednou stranou na lepidlo a připlácl plochou tak, aby se pod dlaždicí nevytvořili vzduchové bubliny. Protože dlažba není rektifikovaná (dlaždice není obroušena do přesného rozměru) nepoužíval jsem leveling systém s přesnou roztečí, ale obyčejné obkladačské křížky tloušťky 3 mm. Výškově jsem dlaždice srovnával podle vodováhy a případným poklepáním gumovou paličkou.

Pokládka dlažby IPokládka dlažby I
Reklama

Pozice dlažby jsem vždy „rovnal“ podle středové čáry (ne zdi, která by ve výsledku mohla být křivá). Pro zjednodušení jsem si středem místnosti promítl laser. Po dokončení části dlažby jsem to ještě překontroloval pohledem z dálky. Není důležité mít to všechno na milimetr, ale musí to dobře vypadat. Nebo alespoň nesmí být nepřesnosti příliš vidět. To platí zejména pro obyčejnou dlažbu, kde každá dlaždice nemusí být úplně přesná.Dlažbu jsem první den položil v celé místnosti kromě všech dořezů – obvod zdi. Příští den, po zatvrdnutí lepidla jsem se pustil do dořezů. Vždy jsem změřil rozměr potřebné dlaždice na dvou místech (opět kvůli možné křivé zdi), rozměr naznačil na dlaždici, uřízl na obyčejné řezačce a nalepil stejným způsobem. Práce šla taky poměrně rychle, ale řezání samozřejmě trochu zdržovalo.

Pokládka dlažby IPokládka dlažby I

Následující den jsem rozmíchal spárovací hmotu Knauf Fugenbunt (barva Antracit) s vodou a pomocí gumového „hladítka“ hmotu natlačil do spár. To šlo udělat na jeden zátah v celé místnosti. Hmotu jsem nechal cca půl hodiny vyzrát a potom několikrát čistou vodou umyl. Na mytí spárovačky je dobré si sehnat kýbl se ždímacími válečky a „hladítko“ s houbou (dá se to koupit jako set). Práce s tím je poměrně snadná, rychlá a člověk se tolik nezašpiní.

Reklama
Pokládka dlažby IPokládka dlažby I

Po zaspárování jsem se rozhodl udělat ještě sokl ze stejné dlažby. Nařezal jsem si tedy potřebné množství 5cm proužků dlažby a ty podobným způsobem nalepil na stěnu a zaspároval. Lepidlo jsem tentokrát nanášel akorát na dlažbu. Tu jsem ještě podkládal křížkem, aby mezi dlažbou a soklem byla rovnoměrná mezera. Další den jsem po zaschnutí vyspárovaného sokl nanesl do mezery mezi dlažbu a sokl sanitární silikon Knauf ve stejné barvě.

Pokládka dlažby byla komplikovanější tím, že jsem nepoužíval rektifikovanou dlažbu. Sice výsledek nevypadá nějak extra špatně a po zaspárování se některé nedokonalosti schovaly, ale zbytek dlažby v domě si nechám položit od profíka. Sice se budou používat dlaždice s přesným rozměrem a tak by bylo jednodušší použít sadu leveling sadu (plastové vymezovací spony a klínky). Čas který tím uspořím využiju jinde.

Každopádně, technická místnost a dílna má hotovou podlahu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama