Druhy sádrokartonových desek: Jak je rozlišit?

Autor: Rigips (57 příspěvků)
Kategorie: Sádrokartony
20. 1. 2022
0 komentářů
Druhy sádrokartonových desek: Jak je rozlišit?
Redakční článek

Dnešní doba je typická rychlým vývojem technologií různých oblastí a ani sádrokarton není pozadu. Neustále prochází vývojem, proto už také nelze tak snadno poškodit, jako dříve. Ani hluk přes něj tak snadno neprojde a vy si užijete více klidu. Na trhu se setkáte s více druhy sádrokartonu. Základní dělení je podle barvy, která udává stěžejní vlastnost desek.

Vybírat můžete podle barvy

Podle barvy sádrokartonu poznáte, jaká je jeho hlavní vlastnost, a k čemu je určen. Existují i desky s kombinací více vlastností, mají tedy širší využití.

Bílá deska

Bílá deska je deskou univerzální. Používá se především k opláštění konstrukcí určených k rozdělení prostorů, kde nejsou zvláštní nároky na požární odolnost a vzduchovou neprůzvučnost. Jde o nejlevnější variantu.

Reklama

Červená deska

Také protipožární deska. Využívá se pro konstrukce, kde je nutná vyšší požární ochrana. Větší odolnost při požáru zajišťují skelná vlákna a přísady minimalizující objemové změny desky. Prodlužují také celistvost při požáru.

Reklama

Zelená deska

Zelená deska je impregnovaná. Je tak chráněna před zvýšenou vzdušnou vlhkostí, uplatnění najde zejména v koupelnách, sprchových koutech nebo kuchyních.

Modrá deska

Potřebujete-li zamezit prostupu zvuku např. skrze stěnu, zvolte modrý sádrokarton. Disponuje výbornými akustickými vlastnostmi a také splňuje požadavky na požární odolnost. Sádrokartonová příčka s modrými deskami propouští zvuk méně než cihlová zeď o stejné tloušťce. Díky technologii Activ′Air® neutralizuje formaldehyd, který je obsažen např. v nátěrech, nábytku, kobercích atd., čistí vzduch a zlepšuje tedy ovzduší doma, ve školách i v kancelářích.

Technologie Activ‘Air® je běžná u modrých akustických desek, může být však součástí i jiných typů sádrokartonu. Tato technologie dokáže snížit koncentraci formaldehydu o více než 70 % a její účinek trvá déle než 50 let.

Reklama

Speciální SDK desky

Často se setkáte s deskami, které v sobě kombinují několik vlastností. Příkladem je vysokopevnostní sádrokarton Habito® H pro všestranné využití.

Protože s běžným vrutem do dřeva unese na jeden kotevní bod až 34 kg a s klasickými kovovými hmoždinkami Molly až 155 kg, nemusíte mít obavy zavěsit na ni kuchyňské skříňky či polici s knihami. Sádrokarton Habito® H je možné použít i pro konstrukce, u kterých je kladen důraz na bezpečnost. Využití nalezte také v bankách nebo jiných chráněných prostorách.

Dalším příkladem speciální desky může být např. Glasroc F Riflex, která je ohebná díky skelné výztuži. Tato deska je určena do obloukových konstrukcí a lze s ní vytvořit např. zaoblené stěny či podhledy.

Sádrokartonové zkratky

Označení podle normy ČSN EN 520 vám také ledasco o sádrokartonu napoví. Díky nim dokážete určit jeho vlastnosti a použití.

Typ SDK desek dle normy ČSN EN 520:

  • Typ A je deska stěnová.

  • Typ H je deska se sníženou absorpcí vody a dělí se na 2 typy:

    • Typ H1 – celková absorpce vody do 5 %

    • Typ H2 – celková absorpce vody do 10 %.

  • Typ E je deskou plášťovou.

  • Typ F se vyznačuje zvýšenou pevností jádra při vysokých teplotách.

  • Typ D – deska s kontrolovanou objemovou hmotností.

  • Typ R má zvýšenou pevnost.

  • Typ I je SDK deska se zvýšenou tvrdostí povrchu.

Jelikož se mohou v jedné desce vlastnosti kombinovat, dochází i ke spojení jednotlivých zkratek. Například protipožární impregnovaná deska nese označení DFH2.

Tvary hran a rozměrový sortiment

Desky jsou dodávány s různými typy podélných a příčných hran. Jejich typ je důležitý zejména při tmelení spár.

Hrana PRO je hranou podélnou, je snížená a opláštěná kartonem. Silnější desky (tl. 18, 20, 25 mm) jsou dodávány s hranou VARIO PRO, což je snížená a zaoblená hrana opláštěná kartonem. Příčné hrany jsou buď kolmo řezané, nebo kolmo řezané s úkosem.

Některé typy desek se odchylují od běžných rozměrů (základní šířka 1250 mm, tl. 12,5 mm). Jako příklad si uveďme masivní SDK desku, která má kvůli své hmotnosti šířku poloviční, a to 625 mm.

Základní délky jsou 2 000 mm a 2 500 mm, ale na trhu je i spousta jiných délek, jejichž rozpětí činí 1 000 až 3 000 mm. V případě potřeby je možné vyrobit i nestandardní délku, většinou však musíte objednat minimální množství určené výrobcem.

Způsob použití sádrokartonových desek

Stavba příček a dělících stěn

Sádrokarton se používá zejména pro výstavbu příček a dělících stěn. Jde o suchou výstavbu, což umožňuje rychlou realizaci. Zároveň je 2x tenčí než stěna z akustických cihel  vč. omítek nebo stěna z pórobetonových tvárnic a to při dosažení stejné hodnoty vzduchové neprůzvučnoti.

Podhledy

Další možností využití sádrokartonu je montáž podhledů. Můžete tak snadno snížit strop, vytvořit designový podhled nad kuchyň, zabudovat osvětlení a taky skrýt nevzhledné rozvody topení, chlazení, elektroinstalace apod.

Podhledy mohou být řešeny i kazetovými podhledy různých dekorů. Stropní perforované akustické desky nebo kazety navíc v interiéru řeší problém s prostorovou akustikou. Instalují se i v učebnách, kancelářích a konferenčních místnostech.

Podkroví

Suchá výstavba je vhodná i pro podkroví, tato konstrukce musí splňovat zejména podmínky protipožární ochrany, dobře izolovat a zlepšovat akustické vlastnosti.

Podlahy

Se sádrokartonem je možné montovat i suché podlahy (plovoucí) v novostavbách nebo je použít při rekonstrukci v střešních nástavbách a půdních vestavbách. U suché podlahy využijeme její nízkou hmotnost oproti tradičním materiálům. Rychle a snadno vyřešíte nerovné povrchy i nevyhovující podlahovou krytinu.

Oproti běžným podlahám nabízejí spoustu výhod, protože při realizaci není zapotřebí žádného mokrého procesu. Přesto jsou vhodné do všech bytových i občanských staveb s běžným provozem.

Použití pro zlepšení vlastností stávajících konstrukcí

Sádrokarton může být i dodatečným řešením, jestliže potřebujete skrýt, opravit nebo vylepšit vlastnosti stávajících konstrukcí. Můžete jej tak využít jako obklad dřevěných a kovových konstrukcí pro zvýšení požární odolnosti nebo vytvořit akustickou a protipožární předstěnu. Možné je také provést tzv. suchou omítku – sádrokartonové desky lepené pomocí lepící malty Rifix na současnou cihlovou stěnu.

Správné použití sádrokartonových desek a dalších komponent pro konstrukce suché výstavby naleznete v montážní příručce sádrokartonáře nebo na webu Rigips.

Rada odborníků

Před rekonstrukcí raději požádejte o radu odborníky, a to v případě realizace svépomocí i při oslovení realizační firmy. Zavolejte na technickou podporu Rigips (tel. 226 292 224), nebo zašlete dotaz přes formulář online. Můžete tak získat cenné informace o výběru správného materiálu, o skladbě a typech konstrukce, správném postupu i kalkulaci.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Rigips (57 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama