Stavba domu v pandemii - 14. betonová potěrová podlaha

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
1. 11. 2021
4 komentáře
Stavba domu v pandemii - 14. betonová potěrová podlaha
Příspěvek stavebníka

Betonová podlaha na počkání

Po položení podlahového polystyrenu a podlahového topení jsme se vrhli na realizaci betonové podlahy. Opět je to práce, kterou by si svépomocník asi dokázal s partou kamarádů udělat též, ale při pohledu na rychlost a kvalitu s jakou to odvedla další šikovná parta podlahářů, tak jsme se rozhodli ušetřit si trápení a tuto práci nechali na zkušené profíky.

Potěrovou betonovou podlahu jsme si objednali u firmy Betonové podlahy Novák. Tato firma má dosah po celé republice. Objednání bylo jednoduché, kdy jsme předběžně sdělili kolik m2 podlah chceme udělat a v jaké tloušťce. Následně jsme se dohodli, že kopaný písek 2x praný, tzv. ostrý a cement zajistí firma, ale nebyl problém, kdybychom si materiál zajistili sami.

Výhody betonového potěru:

Vhodné pro rodinné domy, bytové domy, garáže, haly s lehkou zátěží, bazény, terasy, apod.

Kvalitní a rovný povrch, na který lze použít všechny typy podlahových krytin.

Vhodné na podlahové vytápění.

Až 120 m dosah od místa míchání betonové směsi.

Vysoká pevnost.

Rovinnost bez dalšího použití samonivelační stěrky.

Pochůznost po 48 hodinách.

Není potřeba kari síť - na žádost možnost přidání polymerových vláken.

Rychlost provedení (až 200m2 za den).

Možnost provedení spádovaných podlah.

Až o 1/3 levnější než anhydritová podlaha.

Velmi dobře akumuluje teplo (vhodné pro podlahové vytápění).

Kamión nám den dopředu na pozemku složil velkou hromadu objednaného písku. To, že nám trochu (pražákovi) pocuchal při couvání sloupek od brány nás už tolik nerozhodilo, protože nás stejně čeká postavit nový plot. :-)

Stavba domu v pandemii - 14. betonová potěrová podlaha
Reklama

V den pokládky potěrového betonu přijela v 7 hodin ráno parta pěti zkušených řemeslníků, kteří si nechali složit paletu cementu vedle kupy písku.

Za dodávkou měli připojené čerpadlo na beton Putzmeister, které si postavili vedle připraveného písku a cementu.

Stavba domu v pandemii - 14. betonová potěrová podlaha

Následně s námi prošli dům, kde jsme jim označili výšku finální podlahy. Podlaháři dále zjišťovali umístění otvírání dveří, tak aby mohli řešit dilatační spáry . Jako poslední požadavek jsme měli vytvořit mírný spád v budoucím sprchovém koutu.

Jako jasnou výšku podlahy, přes kterou se nesměli dostat bylo v garáži, kde jsme na naše riziko měli již objednaná sekční garážová vrata, přičemž jsme zaměřujícímu technikovi garantovali budoucí výšku podlahy. Zde nám dle požadavku podlaháři vytvořili mírný spád v poslední třetině podlahy k těmto vratům.

Reklama

Dobře sehraná parta

Když se tato parta vrhla do práce, tak to byl úžasný pohled na dobře sehraný orchestr. Jeden z party obsluhoval betonové míchadlo, které s úžasnou rychlostí plnil pískem, cementem, polymerovými vlákny a vodou. Od betonového míchadla byla natažená hadice, kterou si do domu dopravovali namíchanou betonovou směs. Tu za pomoci trojnožky další parťáci postupně rozmisťovali po podlaze a za pomoci nářadí, latí, vodováh ji rozhrnovali a rovnali do potřebné výšky a roviny.

Výsledek si můžete prohlédnout v galerii.

Polymerová vlákna

Dle dohody, přičemž nedošlo k výraznějšímu navýšení ceny betonové podlahy jsme se dohodli, že do míchané betonové směsi budou přisypána polymerová vlákna.

Polymerová vlákna do betonu jsou vyrobena ze speciální směsi polypropylenu a polyetylénu nazývané také polymerní ocel.

Výrazně levnější a navíc ještě účinnější náhrada svařovaných sítí v podlahových potěrech. Při dávkování 2 kg/m3 nahrazuji ocelové drátky v délce 50 mm v průměru 1 mm - na 22 kg/m3 kari sítě v průměru 8 mm.

Zajišťují v betonu tzv. reziduální pevnost a beton s vlákny je na rozdíl od prostého betonu posuzován jako konstrukční beton.

Vlákna nahrazují svařované sítě a ocelová vlákna v betonových podlahách-deskách na zemním podloží, kde umožňují redistribuci napětí a tím plné využití pevnosti desky při minimálních nákladech.

Velmi úsporné a zároveň velmi účinné je také použití vláken v podlahových potěrech.

Vlákna nekorodují a nepotřebují krycí vrstvy.

Zvyšují požární odolnost betonové konstrukce.

Je to umožněno tím, že po jejich sublimaci při vysokých teplotách při požáru vytvářejí v objemu betonu milióny dutinek, ve kterých se mohou rozpínat vodní páry přítomné v betonu.

Vlákna jsou použitelné pro všechny druhy betonů, které vyžadují houževnatost, odolnost vůči vzniku vnějších trhlin a zvýšenou vodotěsnost.

Vhodné pro všechny druhy betonů a malt: transportbeton, stříkaný beton, obrubníky, chodníky, vozovky, rampy, stěny, stropy, omítky, malty.

Vlákna lze dávkovat při výrobě betonu přímo v betonárce nebo během dopravy přímo do autodomíchávače, do suchých směsí nebo pro stříkaný beton během přípravy směsi.

Vlákna se přidávají do směsi na začátku míchání, v případě přidání na konci míchání je nutné prodloužit dobu míchání o cca 5 minut při plné rychlosti míchání, aby bylo dosaženo homogenní směsi.

Dávkování:

2,5kg/m3 do betonů a betonových potěrů jako náhrada pomocných svařovaných ocelových sítí (garáže, sklepy apod.),

3,0kg/m3 do podlahových desek na zemním podloží (výrobní, skladovací a prodejní haly), potěry na tepelné izolaci a na podlahovém vytápění, betonové prefabrikáty.

4,0kg/m3 do silně zatěžovaných podlahových desek s pojezdy těžkých vysokozdvižných vozíků a nákladních aut, regálové sklady apod..

Dle výše uvedeného jsme do garáže nemuseli tím pádem dávat kari sítě, ale sichr je sichr. :-)

Jedinou nevýhodou přimíchání polymerových vláken do betonu je, že pokud by v budoucnu mělo dojít k odstranění (demolici) betonové desky, tak beton nebude snadno praskat a lámat se na větší kusy.

Reklama
Stavba domu v pandemii - 14. betonová potěrová podlaha

Hladička betonu

Poslední podlahář obsluhoval hladičku betonu, kterou tzv. kletoval finální povrch betonové podlahy.

Stavba domu v pandemii - 14. betonová potěrová podlaha

Krátce po obědě cca po 6 hodinách, nám předák party předával hotovou betonovou podlahu v celém domě, kterou jsme s díky a uznáním rychlosti a kvality práce rádi převzali.

Důležité v průběhu betonování pro nás bylo monitorování tlaku v potrubí podlahového topení, kdy den před aplikací betonové podlahy přijeli topenáři snížit tlak na 2bary. Na webové kameře z technické místnosti jsme průběžně sledovali, zda nedojde k poklesu tlaku, což by znamenalo poškození potrubí s nutností okamžité opravy. Naštěstí vše dopadlo dobře a tlak vydržel.

Stavba domu v pandemii - 14. betonová potěrová podlaha

Díky tomu, že byla aplikována zavlhlá betonová směs, tak podlaha byla pochozí opravdu už po 48 hodinách, přičemž září 2020 bylo teplé a slunečné, takže k vyschnutí podlahy došlo poměrně brzy a musíme sdělit, že její rovinnost byla úžasná. U podlahy se neobjevily nežádoucí praskliny, což nám v další etapě usnadní aplikaci epoxydové stěrky jako finální podlahové krytiny. Jak jsme aplikovali epoxidovou stěrku s metalickou barvou, tak o to se s vámi rádi podělíme o něco později, protože to stojí za samostatný příspěvek.

Stavba domu v pandemii - 14. betonová potěrová podlaha

V dalším pokračování budeme pokračovat dokončením sádrokartonových stropů s přípravou na panelová led svítidla a vyrobením tzv. kastlíků nad nimi.

Náklady

Název položkyCena
Betonová podlaha komplet s materiálem
41 000 Kč
Celkem41 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama