Originální pasivní dům svépomocí zvládli manželé díky rodině a Ytongu

Autor: Ytong Xella (7 příspěvků)
20. 10. 2021
0 komentářů
Originální pasivní dům svépomocí zvládli manželé díky rodině a Ytongu
Komerční

Na začátku byli dva mladí lidé, kteří hledali společnou cestu k bydlení. Nejdříve bydleli společně v malém bytě v Poličce, ale protože oba vyrůstali v rodinných domech, chtěli žít ve vlastním domě se zahradou a se vším, co takové bydlení nabízí. Navíc se od počátku společně shodli i na představě jejich vysněného domova. Jasno měli také v tom, že by to měl být dům ve městě.

Při hledání vhodné lokality hledali středobod mezi místy, odkud oba pocházeli. A mezi vesnicí nedaleko Chocně, odkud je pan Ondřej, a Vysočinou, kde vyrůstala jeho paní, jim i díky přátelům a celému geniu loci města a místa přišla jako ideální krásná a malebná Litomyšl.

„Dům jsme si po architektonické stránce navrhli společně s manželkou a z našeho návrhu vnější a vnitřní podoby jsme po celou dobu stavby neustoupili. Jinak tomu bylo s technickou stránkou. Na začátku počítal původní projekt s klasickými základy, obvodovými zdmi se zateplením, jako topení přicházel v úvahu plynový kotel a energetický štítek B. Ještě před samotným začátkem stavby a kolečkem na stavebním úřadě jsme se však na doporučení mého švagra, který je autorizovaný projektant, seznámili se šikovným projektantem, který pracoval s materiály Ytong. Ten nám sice na první schůzce říkal pro nás samé "sci-fi" věci, ale již druhý den jsme věděli, že chceme stavět výjimečný dům — dům, ve kterém bude po celý rok stálá teplota a vlhkost při zachování nízké energetické spotřeby, kde bude tepelná pohoda, a hlavně zdravé bydlení. A dnes můžeme potvrdit, že díky Ytongu jsme výsledku dosáhli a jsme s naším domovem maximálně spokojeni.“ říká pan Ondřej.

Originální pasivní dům svépomocí zvládli manželé díky rodině a Ytongu

Myšlenka minimálních nákladů na vytápění domu a celoroční tepelné pohody oba manžele zcela pohltila.

Bydlet zdravě a úsporně je samozřejmě obvyklým přáním většiny stavebníků, ale založit dům na 60 cm vrstvě izolace z pěnového skla, která je umístěna pod základovou deskou, už stavebním „mainstreamem“ určitě není. Přesto se tato volba manželům vyplatila.

Základová deska je vylita z vodostavebního betonu o síle 30 cm, ve které je zalité podlahové topení. Topení tak funguje jako ohromný akumulátor tepla v základové desce po celý rok, v létě navíc i chladí. Větrání domu zajišťuje centrální rekuperace, která je napojena na 35metrový zemní kolektor pro získání tepla ze země v zimě a chladu v létě.

Dům byl od začátku navržen jako pasivní a díky Ytongu se jej manželům podařilo realizovat bez jediného tepelného mostu. Stavba přitom nemá, kromě střech, žádné jiné izolace.

O teplo a ohřev vody se v domě stará pouze jedno malé tepelné čerpadlo (země – voda) o výkonu 3 kW. A výsledek: při spotřebě čerpadla 700 W/h jsou roční náklady na vytápění a ohřev teplé vody do 8 000 Kč/rok při cca 23 stupních a 50 % vlhkosti uvnitř domu – zima/léto.

Originální pasivní dům svépomocí zvládli manželé díky rodině a Ytongu

Obvodová zeď je z tepelněizolačních tvárnic Ytong Lambda YQ 500 bez dodatečného zateplení, vnitřní příčky jsou z vápenopískových tvárnic Silka, která stejně jako základová deska akumuluje teplo a přispívá k akustické a tepelné pohodě.

Střecha je kombinací stropních vložek Ytong KlasikKomfort.

Omítky a obálka domu jsou z tepelněizolační vnitřní a vnější omítky Ytong. Tyto omítky manželům také pomohly a vylepšily výpočet při žádosti o dotace na pasivní dům.

Překlady jsou tvořeny pomocí Ytong YQ U profilů.

Samostatně stojící garáž je bez zateplení a je také z tvárnic Ytong.

„Blower door test jsme prováděli ještě před natažením venkovní tepelněizolační omítky a na první pokus přinesl hodnotu 0,40 - 1/h. Za tento výsledek můžeme děkovat právě přesným tvárnicím Ytong Lambda YQ a homogenitě Ytongu. Tepelnou pohodu domu pomáhají udržovat i venkovní žaluzie, které si dle potřeby a teploty regulují sluneční paprsky. Díky tomu všemu jsme úspěšně čerpali dotaci Nová zelená úsporám pro novostavby.“ vysvětluje pan Ondřej a dodává: „Dům si žije svým vlastním životem, co se děje venku, jej až tak moc nezajímá. Ať přijdeme domů v zimě či létě, ať je venku -10 °C nebo +25 °C, udržuje si pořád svou vlastní vnitřní teplotu, vlhkost a své vnitřní zdravé klima. Ta velká míra akumulace samozřejmě neumožňuje rychle měnit vnitřní teplotu (o 2-3 stupně nahoru dolů), ale to k tomu patří a my s tím počítáme. Máme za sebou i letošní zimu s několikadenními teplotami -15 °C a byla to velká pohoda. Jako kluk, který vyrůstal na vesnici a zažil po ránu vymrzlý dům, si tuto stabilitu a tepelný komfort moc vážím.“

Manželé dobře zvládli i problém, na který narazili na začátku stavby. Jimi zvolenou cestu a technologii základové izolace s vrstvou z pěnového skla jim odmítla realizovat většina stavebních firem. Naštěstí jim práce není cizí a díky pomoci široké rodiny si až na pár detailů (např. originální kreativní fasádu) vše zvládli postavit svépomocí. Navíc se s každou otázkou mohli obrátit na zástupce Ytongu a celou stavbu realizovat od základů až po střechu vlastními silami.

„Před lety jsme pomáhali stavět dům mé sestry z tradičních cihel, takže s Ytongem jsme až do zahájení stavby žádné zkušenosti neměli. Práce s tímto materiálem nás však ohromně bavila a oceňovali jsme i ucelený a certifikovaný stavební systém. Od zakládacích malt přes nosné zdivo, příčky, překlady, stropy až po vnitřní a vnější omítky, vše bez tepelných mostů.“ dodává pan Ondřej.

Na certifikaci a kvalitu ostatně klade společnost Xella velký důraz, a výsledky této dlouholeté snahy oceňují nejen profesionálové, ale i lidé, kteří staví svépomocí. V akreditovanými laboratořích probíhá pravidelná kontrola a měření s cílem zaručit u materiálu dlouhodobě stálé vlastnosti.

Originální pasivní dům svépomocí zvládli manželé díky rodině a Ytongu

Dům je prostorově větší a je nadčasově řešen i z hlediska dispozičního. Manželé preferovali ložnici s vlastní koupelnou a šatnou, vlastní koupelnu mají i dva dětské pokoje. V přízemí je kromě obývacího pokoje s jídelnou a kuchyní i pracovna s koupelnou, která slouží i jako pokoj pro hosty. Bezbariérové přízemí je koncipováno tak, aby v něm manželé v pozdějším věku mohli najít dostatečný prostor a zázemí a horní podlaží uvolnit pro své děti.

Originální pasivní dům svépomocí zvládli manželé díky rodině a Ytongu

Kromě technologie, vzhledu, promyšlené dispozice a špičkových tepelně-akustických parametrů je dům mladých manželů inspirativní i širokým zapojením rodiny do celé stavby.

„Švagr Filip nám nakreslil tu architektonickou část a přivedl nás i k Ytongu. Na stavbě nám pomáhala moje i manželčina rodina. Můj otec si vzal na starost dohled nad celou stavbou. Společně s otcem mé manželky jsme zvládli cca 80-90 % prací na našem domě. Vše samozřejmě za odborného dozoru zástupce společnosti Xella. A pokud se ještě bavíme o rodině, jsem moc pyšný, že se dostalo i na odkaz mého pradědečka a dědečka – dubové dřevo na schodišti je totiž z našeho rodinného lesa, který je 200 let starý.“ uzavírá povídání pan Ondřej.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Ytong Xella
Ytong Xella (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací