Stavba domu v pandemii - 11. sádrokartonové stropy - rastr

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
Kategorie: Sádrokartony
12. 10. 2021
3 komentáře
Stavba domu v pandemii - 11. sádrokartonové stropy - rastr
Příspěvek stavebníka

Sádrokartonové plechové UD a CD profily

V dalším pokračování se s vámi podělíme o zkušenost s montáží sádrokartoných stropů. Tuto práci jsme prováděli s certifikovaným řemeslníkem, tak abychom měli pro pozdější kolaudaci potřebné potvrzení o protipožární odolnosti.

Nejprve na řadu přišlo zaměření výšky nosných UD profilů. Toto díky samonivelačnímu laserovému stativu šlo rychle a snadno. Následně jsme v jednotlivých místnostech přiložili do potřebné výšky UD profily a předpřipravenými otvory si naznačili vyvrtání děr. K usnadnění práce jsme používali osvědčený vrták FISCHER Pointer M | 8 mm - 8 x 200/260 mm a natloukací hmoždinky 8 x 60 mm.

Stavba domu v pandemii - 11. sádrokartonové stropy - rastrStavba domu v pandemii - 11. sádrokartonové stropy - rastr

Následně jsme nalepili pěnové těsnění pro sádrokartonové profily - 3 x 70 mm na hřbet UD profilů, které jsme připevnili pomocí natloukacích hmoždinek na obvodové zdi.

Reklama
Stavba domu v pandemii - 11. sádrokartonové stropy - rastr

Po vytvoření UD rámu po obvodu celé místnosti jsme si rozměřili úseky pro umístění CD profilů. Této části doporučuji věnovat pozornost a dodržet potřebné rozměry, protože se vám to bude později hodit až budete přivrtávat na takto rozmístěný rastr sádrokartonové desky. Na zkracování profilů se používají nůžky na plech, kdy stačí nastřihnout boky profilu a následným zohnutím dojde k odlomení potřebné části.

Stavba domu v pandemii - 11. sádrokartonové stropy - rastrStavba domu v pandemii - 11. sádrokartonové stropy - rastr
Reklama

CD profily se v případě prodloužení spojují CD spojkami.

Stavba domu v pandemii - 11. sádrokartonové stropy - rastr

CD profily jsou zavlečeny do upevněných UD profilů, čímž se vytvoří nosná část CD profilů, na které budou později přivrtány sádrokartonové desky (50cm rozestupy). Nad nimi jsou na vrchní část UD profilů položeny křížem další CD profily, které jsou zavěšeny na drátech za pomoci rychlozávěsů (max 8Ocm). Tyto dráty jsou přivrtány přes očka do vazníků kotvícími vruty do dřeva.

Reklama
Stavba domu v pandemii - 11. sádrokartonové stropy - rastrStavba domu v pandemii - 11. sádrokartonové stropy - rastrStavba domu v pandemii - 11. sádrokartonové stropy - rastr

Pro vyrovnání rastru stačí překřížené CD profily spojit křížovými spojkami jednoduchým ohnutím a zacvaknutím do CD profilu. Potom stačí stisknout plíšky na rychlozávěsu u provléklého drátu a posunout celý rastr do potřebné výšky.

Stahovací půdní schody JAP

V rámci instalace sádrokartonových rastrů jsme si připravili prostor pro osazení protipožárních stahovacích půdních schodů JAP LUSSO PP s rozměrem1200x700 mm.

Stavba domu v pandemii - 11. sádrokartonové stropy - rastr

Do tohoto otvoru jsme na vazníky a zpevněnou dřevěnou konstrukci umístili tyto schody. Podrobné sestavení a montáž můžete shlédnout v tomto návodném videu.

K celé operaci montáže schodů musím dodat, že vyzvednutí ve třech lidech bylo dost náročné. Nakonec po umístění do potřebné výšky a uchycení na držáky jsme si oddechli, že se vše zdařilo.

Schody do své finální výšky budou přes závitové tyče umístěny až po instalaci sádrokartonových desek.

K dalšímu pokračování montáže sádrokartonových stropů se vrátíme o něco později, neboť nás předtím čekalo uložení podlahového polystyrenu, podlahového topení a betonových podlah o kterých budeme pokračovat v dalších příspěvcích.

Náklady

Název položkyCena
Půdní schody JAP Lusso PP
11 700 Kč
Celkem11 700 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama