Tepelné čerpadlo – zemní kolektor

Autor: Peťan (79 příspěvků)
7. 10. 2021
2 komentáře
Tepelné čerpadlo – zemní kolektor
Příspěvek stavebníka

Na topení v domě jsem se rozhodl pro tepelné čerpadlo. Dnešní domy mají malé tepelné ztráty, tak i malé tepelné čerpadlo vzduch-voda mají dostatečný výkon. Já jsem však od začátku počítal s tepelným čerpadlem země-voda. Na parcele tedy bude zakopaný plošný zemní kolektor z potrubí PE-GT-RC FAST.

Tepelné čerpadlo s plošným kolektorem však nelze použít všude, nebo se jeho pořízení nevyplatí. Doporučuji navštívit web Arecenze.cz, kde jsou přehledně popsány druhy tepelných čerpadel, jejich výhody a nevýhody. Snad vám to pomůže ujasnit si, který typ tepelného čerpadla by byl pro váš dům vhodný.

Prvotní přípravy na tepelné čerpadlo probíhaly už během stavby základů. Bylo potřeba udělat průchody skrz základy, kterými povedou trubky z domu. Nutno říct, že 8 opravdu houževnatých trubek není moc poddajných při protahování i relativně malou zatáčkou. Pro příště bych dával chráničky ještě více přímo, aby bylo protažení hadic do technické místnosti co nejsnazší.

Tepelné čerpadlo – zemní kolektorTepelné čerpadlo – zemní kolektor

V zemi budou zakopány 4 okruhy hadic po 150 m. Celkem tedy 600 m hadice na co největší ploše a v hloubce alespoň 120 cm – v reálu však v hloubce 150 a více cm.

Zemní kolektor jsem začal řešit ve fázi, kdy bylo možné srovnat terén za domem. Protože je dům v mírném svahu, bude bezprostředně za domem několik metrů navážka. Před navážením materiálu jsme se domluvili s bagristou, kde vytvoří zákopy na hadice. Klubko hadice má průměr cca 1,5 m, vykopaly se tedy přes 1,5 m široké výkopy. Vždy se udělala jedna „rýha“, na dno se nasypal kamenný písek (frakce 0/4) a pak se rozbalila hadice jako pružina, která se následně skácela jako domino. U některých rýh by bylo lepší, kdyby byly delší a hadice více roztažena. Bohužel jsem se musel přizpůsobit rozměrům parcely.

Tímto způsobem šla práce docela rychle. Na hadici se ještě udělala navážka kamenného písku a rýha se zasypala materiálem při bagrování rýhy další.

Zasypávání pískem není u tohoto druhu hadice potřeba – měla by být extrémně odolná pro pokládku bez pískového lože…Tak snad nedošlo k jejímu poškození.

Reklama
Tepelné čerpadlo – zemní kolektor

Klidně taky můžete mrknout na můj web www.mylms.cz, kde vychází tyto články o stavbě domu. A je tam i nějaká elektrika atd. ;)

Tepelné čerpadlo – zemní kolektor
Reklama

Poté, co byly všechny hadice v zemi, přišlo na řadu protažení chráničkami do domu. Použil jsem tři chráničky průměru 160 mm. Původně jsem myslel, že to půjde protáhnout dvěma (vývod/přívod), ale nakonec jsem byl rád za chráničky tři. Hadice kolektoru je opravdu houževnatá a jakýkoliv ohyb je problém. Nakonec se ale vše podařilo protáhnout do technické místnosti, kde bude čtyřokruhový rozvaděč.

Tepelné čerpadlo – zemní kolektor
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama