Rozvody užitkové vody v hadicích

Autor: Peťan (79 příspěvků)
8. 9. 2021
2 komentáře
Rozvody užitkové vody v hadicích
Příspěvek stavebníka

Předposlední část instalací domu (pak následuje topení) je rozvod užitkové vody. V mém případě se bude o ohřev vody starat tepelné čerpadlo a bojler. Systém ohřevu budu řešit dále, nyní se budu zabývat pouze rozvodem vody po domě.

Na rozdíl od běžných instalací v PPR jsem se rozhodl pro rozvod vody v ohebných 16mm PEX/AL/PE-RT hadicích. Hadice se nesvařují, ale lisují pomocí speciálních fitinek. V technické místnosti bude rozvaděč podobný tomu na podlahové vytápění. Z něho půjde v ideálním případě vždy jedna hadice k jednomu spotřebiči. Jediné zazděné spoje budou přímo u nástěnek. Stejný systém rozvodu vody je vidět na blogu Dobkouvých.

Aha, aha, tak vy stále ještě nenavštěvujete můj web a nesledujete můj Instagram?? 😱 No, tak to byste měli hned napravit 😉

Rozvody užitkové vody v hadicích
Reklama

Rozvod se skládá z rozvaděčů, hadic a nástěnek, ke kterým budou přišroubované vodovodní baterie. Rozvaděče použiji celkem tři – na studenou vodu, na teplou vodu a na užitkovou vodu z jímky na dešťovou vodu. Tu budu používat na splachování WC, pro vývod k čističce a na vývod navenek na zalévání.

V první fázi jsem se pustil do roztahání hadic z technické místnosti do jednotlivých místností. Roztáhl jsem hadici, navlékl na ní tepelnou izolaci a na konec nalisoval „nástěnku“. K lisování jsem používal lisovací kleště s čelistmi TH. Izolaci jsem na hadici navlékal buď nejprve po celé délce (to je o něco složitější), potom jsem izolaci nařezal na asi 2 m dlouhé kusy a ty nastrkával na hadici jednotlivě. To šlo docela v pohodě.

U ohýbání hadic je potřeba dávat pozor na nebezpečí zdeformování hadice. Je možné objednat k hadici pero na ohýbání. Ale to jsem nepoužíval a vždy radši ohýbal opatrně pod větším rádiusem. Profil hadice by měl zůstat vždy kulatý, aby neomezoval průtok.

Reklama
Rozvody užitkové vody v hadicích

Z technické místnosti jsem tedy vyvedl postupně všechny hadice na svá místa. Průměr hadice s tepelnou izolací už je docela velký, bylo potřeba hadice umisťovat logicky, aby nevyčuhovaly moc nad podlahy. To by byl problém při následném pokládání tepelné izolace. Konec hadice jsem vždy zkalibroval a odhrotoval přípravkem a upevnil buď pomocí svěrného šroubení Erokonus v rozvaděči, nebo zalisoval na straně u „nástěnky“.

Jako rozvaděče jsem používal typ Cube Sanity. Neobjednal jsem pro ně box, ale přišrouboval jsem je pomocí příchytek vytisknutých na 3D tiskárně k plechové desce. Teď zpětně si říkám, že jsem nějaký box objednat mohl. Případně to budu řešit dodatečně nějakým převlečným krytem.

Reklama

Na celý dům jsem spotřeboval cca 200 m hadice. Stejnou hadici budu používat i na rozvod podlahového topení. Veškerý materiál jsem nakupoval u firmy Cube Podlahové topení.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama