Betonové schodiště

Autor: Jiří (22 příspěvků)
3. 9. 2021
0 komentářů
Betonové schodiště
Příspěvek stavebníka

Monolitické betonové schodiště

Byla sice zima, ale už byly okna, dveře i střecha, tak se dalo uvnitř domu pracovat celkem pěkně - nemrzlo tam. A protože jsme už měli vyzděné i příčky v přízemí, dalo se pustit do betonování schodiště.

Pod deskou byl v místě paty schodiště udělán základ (zesílení desky) a v patře ze stropní desky koukala armatura, na kterou se mělo schodiště napojit. Teoreticky jsem tušil, jak schodiště postavit, ale tak nějak jsem si na to úplně netroufl a hodně jsem se bál, že by mi to trvalo moc dlouho, takže jsem zase sháněl odborníka. Získal jsem kontakt na pana Hájka, který se stavbou schodů živí (a dělá sám na sebe) a myslím, že to byla dobrá volba. Popíši tedy postup tak, jak jsem obkoukal.

Na schodiště jsem neměl žádný podrobný projekt, tak to bylo tak trochu střílení od boku. Pan Hájek by to stavěl podle sebe, statik zas přes telefon řekl něco úplně jiného. Já měl z internetu pocit, že to má být někde mezi a na tom jsme se domluvili.

Při stavbě schodiště už musí být fakt pevně daná výška podlahy v patrech a člověk musí přesně vědět jakou krytinu o jaké tloušťce bude mít. Shodou náhod jsme tohle věděli, protože jsme týden předtím našli na výstavišti firmu na podlahy, která nás zaujala - krytina bude vinyl s podložkou (5+1mm) a na schodech bude vinyl lepený na dřevě (22 mm). Protože podlaha v patře se bude dělat až později po schodišti, je poslední schod takový hybrid. Kousek schodu je z ytongu zaříznutého do správné výšky a tenhle kousek zároveň slouží jako bednění pro anhydrid - anyhdrid je vlastně zároveň tím úplně posledním stupněm v patře. Tohle jsme ale dělali až s podlahami, v tuto chvíli jsme schodiště ukončili napojením na stropní desku.

Pan Hájek začal tím, že si spočítal přesně výšky schodů a nakreslil si je na zeď. Takhle fáze je důležitá, je potřeba správně počítat a dělit a tak. Takže jsem hodně kontroloval, aby to klaplo :-) Zároveň doma napočítal přesně rozložení tvaru schodů, aby byly co nejlépe modelované.

Když byly na zdech nakreslené obrysy schodů, začal dělat ze dřeva spodní stranu schodišťové desky. Deska bude mít sílu myslím 15cm. Lepší je prý vysekat kapsu do zdí, aby se schodiště zakouslo a dobře drželo, to jsem ale nechtěl (příčky jsou jen 10cm), tak jsem pro jistotu v jednom místě budoucí schodiště alespoň podezdil ytongem 12,5cm.

Na schodišťovou desku přišlo armování ve dvou vrstvách, a pak už jen z desek udělat jednotlivé schody (kotveno jednoduše do zdí na hřebíky). Jakmile bylo hotovo, mohlo se betonovat. Pan Hájek objednal suchý beton dovezený náklaďákem. Do té doby jsem asi suchý beton neviděl, protože jsem se úplně lekl, co to dojelo. Suchý beton prostě udělá hromadu jak písek nebo štěrk. Suchý beton taky můžete z kýblu vysypat na zem, pak zase namést smetáčkem zpět do kýblu, a zase odnést. Přitom, když se to naházelo z kýblu do schodiště, drželo to tvar (nikde nic nevytékalo), ale poté, co se na to položil vibrátor, tak se i takto suchý beton krásně srovnal do roviny, jako by byl tekutý. Koukal jsem na to jak puk :-)

Po "vylití" betonem (to fakt není správné slovo pro suchý beton) jsem pár dní kropil a po cca dvou týdnech pan Hájek odbednil a bylo hotovo.

Práce zabrala asi tři dny bednění, půl dne betonování a necelý den odbednění. Takže to byl fakt fofr, já sám bych to určitě dělal půl roku.

Krytina

Krytina na schodiště se dělala zároveň s podlahami a to opět dělala firma (Bukoma). V podstatě se jedná o vinyl, který se lepí na MDF desky. Kde je potřeba se vinyl nahřeje a ohne. z takovýchto desek se řežou na míru nášlapy i čela schodů. A pak se od spodu nahoru lepí čelo - nášlap - čelo - nášlap, atd. Zní to jednoduše, ale pán si s tím hrál asi tři dny od rána do noci. Je potřeba pořádně srovnávat, dořezávat, klínkovat, atd.

Zábradlí

Zábradlí jsem si chtěl namontovat sám z nějaké nerez stavebnice (těch je fakt hodně), ale jak jsem zjistil, není to tak jednoduché. Kdybychom měli klasicky v půlce schodiště podestu, tak ano. Takto jsem ale nikde nesehnal vhodné komponenty - dělal jsem to poprvé a tak jsem ani nevěděl co shánět. Nakonec mi v jedné firmě, co ty komponenty vyrábí řekli, že mám smůlu, ať někoho oslovím.

Našel jsem tedy pána, co kupuje nerezové trubky a z nich řeže na míru stojky a až k nim kotví jednotlivé komponenty zábradlí.

Jeden den tedy došel a vše si zaměřil a spočítal, a zároveň na chemickou kotvu nalepil závitové tyče. Za týden došel a už jen smontoval jednotlivé komponenty.

Reklama

Vím, bylo to poměrně málo "svépomocí", ale aspoň jsem u toho pořád byl, koukal a případně pomáhal, nebo dělal jiné věci poblíž. Tak myslím, že aspoň vím, o čem píšu, a může to sloužit jako inspirace pro jiné odvážnější svépomocníky, co to udělají vše svýma rukama :-)

Náklady

Název položkyCena
Zábradlí s prací
11 000 Kč
Krytina s prací
53 000 Kč
Betonové schodiště s prací
27 000 Kč
Celkem91 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jiří
Jiří (22 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama