Kdy je ten správný čas na výběr správné rekuperační jednotky a proč si ji pořídit?

Autor: Multi-VAC (1 příspěvek)
Kategorie: Rozvody rekuperace
26. 7. 2021
0 komentářů
Komerční

Začínáte uvažovat o rekonstrukci Vašeho rodinného domu nebo jeho stavbě, přemýšlíte nad zdravým domovem, tak to je ten správný čas!

Zaizolování domů, abychom snížili jejich energetickou spotřebu, je dnes už standardem, ale zapomínáme, jak je důležité pro naše zdraví správné větrání. Situace se obrací a zvyšuje se zájem mít ve svém domě rekuperační jednotku.

Díky klesající ceně a lepší informovanosti je tato technologie stále žádanější a vnitřní prostředí našich domovů se s ní mění k lepšímu.

Málokdo ví, že se musí v izolovaných domech větrat, a to i v zimě a v noci. Pobyt a spánek v místnosti s vydýchaným vzduchem poškozuje zdraví. Během dne je člověk v nevětraném prostředí unavený a nesoustředěný, dostavují se bolesti hlavy, alergie a slábne imunitní systém. Naštěstí existuje efektivní řešení: rekuperace.

Rekuperace přivede čerstvý vzduch bez alergenů. Rekuperace je systém, který z WC, koupelen a kuchyně odvádí vydýchaný vzduch a zároveň přivádí čerstvý vzduch z venkovního prostředí do dětských pokojů, ložnic a obývacích místností. Obava, že se bude přivádět chlad z venkovního prostředí, není na místě. Přiváděný čerstvý chladný vzduch z venkovního prostředí se bezkontaktně ohřeje teplým odváděným odpadním vzduchem, aniž by došlo k jejich promíchání.

Nový vzduch prochází přes filtr, čímž se zbaví prachu, pylu a dalších alergenů. Výrazně se tím sníží možnost vzniku alergických reakcí a redukovaná vlhkost zamezí tvorbě plísní, které se často objevují při nedostatečném větrání.

Vzduch v obou směrech putuje nízkou rychlostí, a tak je tato technologie velmi tichá a maximálně energeticky úsporná. Rekuperace zajistí dokonalou výměnu vzduchu v domácnosti, aniž by vytvářela průvan.

Pokud se rozhodnete pro pořízení rekuperace a instalaci realizujete svépomocí, je důležité zachování správných zásad.

Jak neudělat chybu při montáži?

Rekuperační jednotku instalujte pouze na dostatečně nosnou konstrukci, která nepřenáší hluk.

Musí být instalována v interiéru. Ideální je technická místnost, která je co nejvíce vzdálená od ložnic a pokojů. Je třeba zachovat dostatečné odstupové vzdálenosti od jednotky pro pravidelnou výměnu filtrů, či případnou montáž či servis.

Jednotka musí být instalována ve sklonu, aby byl zajištěn bezproblémový odvod kondenzátu. K jednotce musí být připojen kuličkový sifon. Je součástí jednotky.

Jednotku mezi exteriérem a interiérem je třeba připojit pomocí izolovaného potrubí, jednoduše Vám pomůže stavebnicový systém potrubí z extrudovaného polypropylenu (EPP), použití ROZ-EPP zamezí kondenzaci na povrchu potrubí.

Fasádní stěnová mřížka musí mít dostatečnou průtočnou plochu, která odpovídá minimální průtočné ploše potrubí.  

Zpětná klapka, či regulační klapka se servopohonem by měla být nedílnou součástí potrubí, zamezí se případnému prochlazení jednotky. Klapka se otevře, pokud je jednotka v provozu.

Přívod a odvod vzduchu (jednotka – interiér), tato část rozvodů musí být vedena ve vytápěném prostoru, aby nedocházelo k tepelným ztrátám. 

Kvalitní tlumič za rekuperační jednotkou je základem. Doporučujeme použít hlukově izolované hadice například typu SONOVAC, nebo přeslechové tlumiče, typ CONNECTDEC a to i pro přívod a odvod vzduchu. 

Pro rozdělovací boxy vyberte místo, které bude snadno servisovatelné.

Vyústky pro distribuci vzduchu jsou instalovány nejčastěji do stropu, lze ale využít i stěnové nebo typ do podlahy.

A to nejdůležitější, jak velkou rekuperační jednotku zvolit?

Důležitá hodnota je vzduchový výkon, pro byt/rodinný dům jsou vhodné jednotky VENUS o vzduchovém výkonu 140m3/h, 150m3/h, 300m3/h a 500m3/h. Vždy záleží na jeho velikosti.

Obecně se dá říci, že pro dům o ploše do 140m2 je vhodná jednotka VENUS, typ HRV-30, pro dům o ploše do 240m2, je vhodná jednotka VENUS, typ HRV-50

Jednotka je navržena a konstruována tak, aby byly maximálně využity vlastnosti materiálu pláště, který je vyroben z expandovaného polypropylenu (EPP).  Vedle zdravotní nezávadnosti, výborné tepelné izolace a účinného tlumení mechanických vibrací, to je především vysoká těsnost.

Aby bylo možné získat maximum odpadního tepla ze vzduchu, je jednotka osazena vysoce účinným hliníkovým protiproudým rekuperátorem s certifikací EUROVENT. 

Jednotky VENUS jsou nabízeny ve dvojím provedení motorů – standardní AC, ale i úsporné a výkonnější EC.

Kdy je ten správný čas na výběr správné rekuperační jednotky a proč si ji pořídit?

Jaký je mezi nimi rozdíl?

EC ventilátory: nižší spotřeba, plynulá regulace (např. u Jednotky VENUS EC lze pomocí trimrů na jednotce měnit nastavení jednotlivých stupňů ventilace).

AC ventilátory: nižší cena, ale jsou vhodnější pro trvalý dlouhodobý chod jednotky na maximální výkon.

Pokud máte jednotku s integrovaným předehřevem, zajistí Vám tak bezproblémový celoroční chod.

K jednotce lze připojit čidla kvality vzduchu, tak i tlačítka BOOST, pro maximální výkon.

Kdy je ten správný čas na výběr správné rekuperační jednotky a proč si ji pořídit?

Více informací na www.multivac.cz

Přílohy

VENUS RECOVER
REZIDENČNÍ VĚTRÁNÍ Rodinné a bytové domy
VZOROVÁ ŘEŠENÍ pro rezidenční větrání
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Multi-VAC (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Kontakty na autora
https://www.multivac.cz/+420 606 658 852
Fáblovka 586, Pardubice, 533 52
Poslat poptávku