Jak zpevnit zeď ze ZB

Autor: Honza S. (36 příspěvků)
28. 3. 2021
6 komentářů
Jak zpevnit zeď ze ZB
Příspěvek stavebníka

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, zdali by někdo neměl nápad, jak zpevnit zeď ze ZB, která slouží jako "plot" mezi námi a sousedy.

Zjistili jsme, že zeď je nakloněná na naši stranu (3-4 cm na 2 m). Pár detailů ke zdi. Zeď je stará 3-4 roky a byla postavena sousedy (resp. firmou, která jim stavěla dům) ještě předtím než jsme koupili pozemek. Zeď jde proti svahu a v nejvyšším místě má cca 3 m. Mezi zdí a naším domem je mezera 5 m, která bude sloužit jako příjezdová cesta a stání pro auta. Z naší strany jsme odbagrovali cca 40 cm (hlavně ornice), které následně budeme zavážet štěrkem, hutnit a pokládat betonovou dlažbu. Ze sousední strany je aktuálně terén cca 80 -100 cm nad tím naším (po dodělání dlažby bude rozdíl výšek max. 50 cm). Při bagrování jsme zjistili, že základ zdi je udělaný z nějakého betonového potěru (nebo hodně šizený ručně míchaný beton pouze z písku). Jde to rozbíjet kladívkem a bagr to bral jako nic. Dělal jsem dva kontrolní výkopy a v jednom místě má základ hloubku 70 cm a v druhém zase cca 25 cm.

Se sousedy jsem to řešil. Zeď údajně stavěla firma co jim dělala dům na klíč. Podrobnosti ohledně toho, jak je zeď provedena nemám. Dozvěděl, jsem se, že tam nějaké železo je (jaké, nebo kolik nevím). Na druhou stranu, když vidím z jakého betonu je udělaný základ, tak si nedělám iluze, že by zeď byla kvalitně provedena a pochybuji, že je vybetonovaná betonem z mixu.

Každopádně potřeboval bych vyřešit co s tím. Nechce se mi v tomto stavu dělat finále dlažba, abych pak za pár let zjistil, že se zeď dále naklání a musel to za větší peníze řešit. Nedej bože, aby spadla na auta, nebo někoho z rodiny.

Napadlo mě postupně odbagrovat z naší strany nový základ do hloubky 80 cm a vylít betonem. Na druhou stranu nevím, jak dobře je zeď provázaná se základem. Pak už mě jenom napadlo do nového základu zabetonovat ocelové nosníky o které by se zeď opřela (vzhledově to nebude žádná sláva).

Jinak má cenu to řešit se statikem, když nemám podrobnosti k tomu, jak je zeď zhotovená? Dokáže mi poradit co s tím?

Pro lepší představu přikládám pár fotek.

Honza.