Položkový rozpočet bungalov 140m2

Autor: EsBee (1 příspěvek)
Kategorie: Financování
4. 2. 2021
3 komentáře
Položkový rozpočet bungalov 140m2
Dotaz
Rada ke zpracování položkového rozpočtu pro bungalov 140m2

Zdravím, mám prosbu, kde jste si nechávali dělat položkový rozpočet pro hypotéku?

Pár nabídek mám z internetu, ale hodně lidí si položkový rozpočet zvládlo dělat samo. Nedělal jste náhodou někdo rozpočet pro bungalov cca 140m2?

Děkuji za reakce

Marek8. 2. 2021 8:11:38

Zdravím, předpokládám, že máte již zpracovaný projekt a nějakou představu o celkové ceně. Z vlastní zkušenosti doporučuji oslovit stavební firmu na realizaci základové desky a hrubé stavby se střechou, zpracují Vám rozpočet ze kterého můžete čerpat. Obecně se dá říct, že hrubá stavba tvoří 30-50% z celkové ceny domu a ušetřit se dá jedině na práci. Vše ostatní si můžete dopočítat sami (okna, vytápění, zateplení, rozvody, úpravy povrchů, interiérové dveře, podlahy). Záleží pak na tom co vyberete, ceny se velmi liší. Zároveň doporučuji zpracovat nějaký detailnější rozpočet než požaduje bank, kterého se budete během stavby držet. Celkový rozpočet je dobré navýšit o 5-10% aby byla nějaká rezerva (určitě se bude hodit).

jarkane4. 2. 2021 18:13:24

Naprosto souhlasím s Mirečkem. Dělat si položkový rozpočet sám (pokud nejsem rozpočtář) je totéž jako hádat k křišťálové koule. Pokud ho chcete jen formálně pro banku, tak prosím. Ale pokud ho skutečně potřebujete k rozumnému odhadu budoucích nákladů, tak to zadejte člověku/firmě, která to dělá a umí.

Mireček4. 2. 2021 14:11:19

Vždycky se dá zbastlit nějaký rozpočet pro banku. Ale rozhodně to nedoporučuji. Ceny ve stavebnictví za poslední roky dost vzrostly a inspirovat se Pepou, kterej dal před 6 lety za střechu na bungalov (valbovou) 300tis je špatný, protože dnes vám ji např. nikdo pod 400 neudělá. No a pak jako laici na pár položek zapomenete. Hypotéku dostanete a v průběhu stavby bude pár set tisíc chybět. Co pak? No hodně štestí s navýšením úvěru. Dodnes moje nejdražší zkušenost v životě. Je lepší vzít si větší úvěr a nespotřebovat (i když ruku na srdce, vždy je za co to utratit), než opačně. Banka zázračně cenu domu nezvedne. Takže budete kromě hypotéky platit půjčky 2 nebo 3. Bez položkového rozpočtu je svépomocný stavebník slepý. Je to fakt jeden z nejblbějších způsobů šetřit na položkovém rozpočtu. Obětujte těch pár kaček a poptejte zkušeného rozpočtáře.EDIT: Taky nezapomeňte, že každej dům je jinej. To, že někdo za podobně velký základy dal 200tis protože si míchal sám beton a má správné podloží je určitě něco jiného než ve svahu a v jílu s pasama do hloubky 1.5m s beton pumpou. Že někdo za 90m2 strop dal 120tis protože má uprostřed nosnou příčku je taky něco jinýho, než pokud je strop monolitickej kvůli velkým rozponům. A takhle to je úplně se vším.