Zahradní domek

Autor: Kumbaal (1 příspěvek)
Kategorie: Zahrada
2. 2. 2021
6 komentářů
Zahradní domek
Dotaz
Zahradní domek - povolení

Dobrý den všem,

koupili jsme stavební pozemek cca 2000m2, zastavitelná je polovina, zbytek musí zůstat zahrada. Dům plánujeme stavět až v roce 2022. Ale tento rok bychom si tam rádi pořídili alespoň zahradní domek (cca do 15m2), který by tam už pak zůstal.Bude na to nutné povolení od SÚ? Pokud si ho budu chtít postavit na té zastavitelné ploše? Na té zahradní, nezastavitelné, to zřejmě nejde?

Zastavitelnost je možná do 40 %, počítá se z celé plochy pozemku, nebo jen z té části zastavitelné?Děkuji, případně upřesním

jarkane3. 2. 2021 16:18:36

Je to trochu jinak. Ve Vašem případě nemusíte mít odstup 2 m od hranice pozemku. Při územním souhlasu se budou posuzovat odstupové vzdálenosti podle § 23 a § 25 vyhlášky č. 501/2006 Sb. Takže za určitých podmínek lze takovou stavbu umístit i do hranice pozemku.
Vzdálenost 2 m by platila v případě, že by se jednalo o stavbu na pozemku rodinného domu, což u Vás prozatím není. Potom by ani nebyl zapotřebí územní souhlas.

Kumbaal3. 2. 2021 14:49:30

@mates Ano, děkuji, to vím, s tím nemám problém, pozemek je dostatečně velký, navíc sousedí s dalším mým pozemkem.

mates3. 2. 2021 14:44:25

Nezapomeňte také na odstupovou vzdálenost 2 m od hranice pozemku a možné potíže při pokusu o její prolomení.

jarkane3. 2. 2021 14:32:25

Územně plánovací informaci vydává orgán územního plánování.
O územní souhlas ale žádáte stavební úřad. Co k tomu budete muset doložit, to Vám tam řeknou, je to vždy podle konkrétního místa stavby.

Kumbaal3. 2. 2021 14:22:41

@jarkane Moc děkuji za odpověď. územní souhlas je potřeba i tehdy, pokud už mám k pozemku zpracovanou územně plánovací informaci? Pokud to chápu správně, tak ano. Žádost o územní souhlas se dává na stavební odbor, nebo na územní plánování? Ale to už si když tak zjistím. Ještě jednou moc děkuji za rozsáhlou odpověď.

jarkane3. 2. 2021 13:32:12

Pokud je ten zahradní domek první stavbou na pozemku (tedy před postavením RD), tak budete od stavebního úřadu budete potřebovat tzv. územní souhlas. Ten postačuje, pokud stavba splní následující parametry:
"Stavba o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepená, jestliže neobsahuje obytné ani pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení nebo chovu zvířat, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých kapalin nebo hořlavých plynů a nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderná zařízení". Tolik říká zákon.
Pokud by ten zahradní domek uvedené parametry nesplňoval, tak už byte potřebovali navíc i ohlášení.
V čem je hlavní problém? V tom, že na pouhý územní souhlas nemusíte dokládat projektovou dokumentaci od autorizovaného projektanta, tam postačí jednoduchý výkres s popisem stavby. Ten zvládnete i sami. Kdežto k ohlášení musíte doložit právě tu projektovou dokumentaci od autorizovaného projektanta, což už vleze dost do peněz.
Takže zvažte, o co budete stavební úřad žádat...
Co se týká zastavitelnosti pozemku, tak tím pozemkem je vždy celý stavební pozemek, který se týká povolované stavby. Takže to klidně může být i více parcel (pozemek se může skládat i z více parcel). Vzhledem k celkové velikosti Vašeho pozemku ale tu zastavitelnost vůbec neřešte.