PENB, tepelné ztráty domu a typ tepelného čerpadla

Autor: Honza S. (36 příspěvků)
14. 1. 2020
8 komentářů
Příspěvek stavebníka

Dobrý den,

Chtěl bych se s Vámi podělit a poradit se ohledně vytápění RD tepelným čerpadlem, včetně výpočtu tepelných ztrát. Dodavatel tepelného čerpadla bude NIBE, kteří mi nabízejí F2040, nebo F2120. V projektu mám spočítané tepelné ztráty (5,95 kw). Dům stavíme jako NED bez rekuperace, PENB máme také udělaný. Konkrétně bych se chtěl zeptat a co mě celkem překvapilo je následující:

- Tepelné ztráty skoro 6 kw mi přijdou celkem hodně na to, že stavíme NED. Na internetu jsem našel, že NED by měl být do 5 kw. Zastavěná plocha domu je 78m2, s obytným podkrovím, užitná plocha 115 m2. Jde nějak ověřit, že TZ mám v projektu spočítané dobře?

- Když bych vzal ztráty skoro 6 kw, tak stejně mi z NIBE raději navrhují čerpadlo 8 kw, aby to 6 kw nemělo příliš naběháno. Nevím nedokážu toto posoudit, ale 8kw mi přijde celkem hodně. Navíc rozdíl v ceně mezi 6 a 8 kw čerpadlem je také výrazný. Dává smysl to co mi z NIBE říkají?

-Máte někdo praktické zkušenosti s typem F2040 nebo F2120? Pochopil jsem, že jediný rozdíl mezi nimi je to, že F2120 je novější robustnější a tišší. Říkám si, zdali by F2040 nestačilo. Na druhou stranu nechci a trochu se bojím, aby čerpadlo nebylo moc hlučné. Máte někdo praktické zkušenosti?

V současnosti je to těžké rozhodování, protože je opravdu rozdíl v ceně mezi F2040 a F2120 a také mezi 6 a 8 kw.(v součtu cirka 70 tis. CZK).

Děkuji a budu rád za jakoukoliv radu. Přikládám výpočet TZ. kdyby bylo potřeba cokoliv doplnit, tak pište.

Honza S.

Přílohy

RD_Sladek_TepelneZtraty.pdf