přípojka elektřiny před stavbou

Autor: Lukáš a Hanka (18 příspěvků)
24. 7. 2014
13 komentářů
Dotaz

Ahoj stavebnící, potřeboval bych Tip jak na připojení elektřiny. Popíšu v jaké jsem situaci: U pozemku máme sloup, vzhledem k tomu že potřebujeme elektřinu co nejdřív, jsem zaslal žádost o smlouvu na krátkodobé připojení 3x25A, koupil stavební rozvaděč. Smlouvu EON zaslal s podmínkou, že svod ze sloupu do pojistkové skříňky SP100 si musím zajistit na své náklady, včetně demontáže po ukončení smlouvy. Kontaktoval jsem aliančního partnera EON, a poptal cenu tohoto připojení, včetně připojení stavebního rozvaděče i s revizí, který bude umístěn hned u sloupu. Počítal jsem, že cena bude max 6 tis., překvapením pro mě bylo, když mi pán sdělil částku alespoň 10 tis. Kč, a to jsem mu sdělil, že rozvaděč má vše potřebné jističe, chránič kabeláž r.v. 2009, svod ze sloupu max. 4metry. Teď mám první otázku, předpokládám, že bych po zapojení elektroměru zaplatil poplatek 25A x 500,-Kč =12.500,-Kč nebo se tento poplatek u krátkodobého připojení neplatí, psal jsem na EON, ale odpověd stále nemám. Druhá otázka pokud bych tento poplatek zaplatil, před ukončením krátkodobého připojení zažádám o trvalé připojení, jistič budu možná potřebovat dle spotřebičů v domě větší 32A, takže bych musel znovu zaplatit ten poplatek 32 x 500,-Kč nebo už jen rozdíl těch 7A x 500,-Kč? Jde mi o to že bych vlastně zaplatil zbytečně poplatek za dočasnou přípojku(kterou bych měl 2roky) cca 1Otis. + připojení 12.500,-Kč celkem 22.500,-Kč a do 2 let bych stejně žádal o trvalé připojení a polatek za ampéry asi platil znovu, předpokládám že u trvalého připojení za svod ze sloupu na hranici pozemku do antoníčku by šlo připojení na náklady provozovatele sítě. Jestli jsem teda vše pochopil dobře, tak bych vlastně vyhodil 22.500,-Kč, pokud je však něco jinak než píšu rád se nechám od vás poučit.

Konečná možnost by byla, že bych smlouvu o krátkodobé připojení vypověděl, a zažádal o trvalé připojení, když to trvá tak dlouhou (údajně 14 měs.,akorát zatím nevím budoucí hodnoty spotřebičů a jističe) a zkusil bych požádat sousedy, zda bych si stavební rozvaděč mohl napojit k nim do zásuvky 400V, el. bych platil jim.

Poslední dotaz má někdo jiné zkušenosti s levnější firmou na připojení, předpokládám, že svod ze sloupu do pojistkové skříňky SP 100 mi udělá pouze alianční partner EONU, nebo může jakákoliv odborná elektroinstalační firma? Co jsem zatím obvolal, tak mi řekli až bude pojistková skříň tak mi to zapojí i s revizí. díky za každou radu