Zdění na maltu pro tenkou spáru a převazba cihel

Autor: Honza S. (36 příspěvků)
Kategorie: Hrubá stavba
25. 4. 2019
4 komentáře
Dotaz

Dobrý den,

Prosím Vás potřeboval bych se poradit ohledně dvou věcí:

1) Lepím k sobě cihly na maltu pro tenkou spáru (nanáším pouze na žebra cihel) a druhý den jsem zjistil, že velká část cihel se s předchozí řadou vůbec nespojila a lze lehce odtrhnout. Lepidlo nanáším malířským válečkem, v případě, že chci dát lepidla více, tak proteče mezi žebry. Může to být způsobeno špatnou konzistencí lepidla? Nebo mám lepidlo nanášet i na spodní stranu cihly, aby se to lépe spojilo? Setkali jste se s tímto problémem?

2) Projekt mám spočítaný do modulu (násobky celých nebo polovičních cihel) a v první řadě mi vyšel dořez cca 12 cm. Ovšem teď jak budu zdít další řadu, tak v místě dořezu mi vyjde spára přesně nad spáru dořezu (tzn. v tomto jednom místě nebude splněna převazba cihel min. 10 cm).

Představuje to nějaký problém?

Předem děkuji.

Honza.

Honza S.30. 4. 2019 7:54:52

Dobrý den,
Ještě jednou děkuji.
Práce s nanášecím válcem mě navzdory mnoha negativních recenzí příjemně překvapila.
Malta se krásně nanese na žebra a po zatvrdnuti se cihly nedají odtrhnout.Jen je potřeba vychytat správnou konzistenci lepidla a válec občas propláchnout.

Jinak vazbu jsem řešil s technikem z porothermu a ten říkal že je to OK.

Každopádně až budu stavět další barák tak už budu vědět, že si musím v první řadě ohlídat modul abych nemusel řezat půlku cihly.

Honza.

mates26. 4. 2019 8:08:20

Ad. 1. Problém malířského válečku spočívá v tom, že je nanášení nerovnoměrné, nešetří maltu tak, jako nanášecí válec, nutí stavebníka namíchat maltu trochu řidší, která potom zatéká mezi žebra, a při případných potížívh se statikou je to bráno jako zakázaný postup. Naopak práce s nanášecím válcem a tenkovrstvou maltou pro lepení na žebra je paráda. Na žebrování vytváří dostatečný nános, který mezi žebra nestéká, takže při usazení cihly malta pěkně obejme žebra horní i dolní cihly. Doporučuji cihly před nanesením tenkovrstvé malty dobře očistit (smeták), nanést maltu tak pro 2 až 3 cihly s mírným přesahem a cihly pokládat pouze svisle s již zasunutým perem do drážky. Práce jde rychle a s pomocníky máte podlaží za víkend.
Ad. 2. Tak prostě prohodíte uložení cihel sudá lichá řada. Nějak si nedovedu představit, v čem je problém. Pokud se vám opravdu sešly jen dvě spáry na jednom jediném místě, řady nad, pod, vlevo, vpravo budou mít dostatečnou vazbu a nejsou to krajní cihly s předpokládaným zvýšeným zatížením, tak bych to nechal. Pokud by to ale mělo vypadat nějak takhle, tak je to špatně.

Honza S.25. 4. 2019 19:01:07

Děkuji za odpověď. Videa si pustím

Ad 1) Způsob nanášení lepidla malířským válečkem jsem našel na několika stavebních forech a celkem si vychvalovali.
Nanášecí válec si budu půjčovat na víkend a zkusím jak to s ním půjde.
Ovšem píšete, že lepidlo by mělo tvořit souvislou vrstvu, ale k tomu dojde pouze u celoplošného lepidla. Pokud budu lepidlo nanášet tím menším válcem, tak lepidlo bude pouze na žebrech (stavím z nezateplených cihel).

Ad 2) Ono by to do modulu i vyšlo ale bohužel v první řadě se od dveří začalo celou koncovou cihlou a proto vznikl dořez v rozměru 1/2 cihly. Kdyby se začalo poloviční cihlou, tak se řezat nemusí. Jinak vazba vychází dobře krom jedné spáry v místě dořezu. Ovšem nenapadá mě, jak to napravit aniz bych musel předělávat první řadu, která drží jako bejk.

Každopádně ještě jednou díky za odpověď.
Honza.

mates25. 4. 2019 18:05:07

Pokud si neděláte srandu:
Ad. 1.
No, asi to máte řídké. Množství vody je uvedené na pytli. A tenkovrstvá malta se NEnanáší malířským válečkem (to vám to teče jak malířská barva?), ale nanášecím válcem (malta pak tvoří tenkou souvislou plochu), nebo se cihla namáčí a pokládá (vnitřní zdivo, příčky).
Detaily třeba zde https://www.youtube.com/watch?v=DbitBosWFY8
nebo zde https://www.youtube.com/watch?v=HDgJV-Ktzlw
Opravdu si to pusťte.
Takže sudnat, očistit a znova (a ty sundané cihly bych použil až na poslední řadu nebo pod věnec).

Ad. 2.
Pokud to máte spočítané na modul, tak to tak musí vyjít. Cihly mají rezervu, aby i při rozměrové toleranci a vůli ve srazu modul vyšel. Ten, kdo vám dělal založení první řady, tak určitě ctil modul podle dokumentace, aby se nemuselo řezat. Pokud to tak neudělal, a řezalo se už v první řadě, pak musíte ctít vazbu rohů (máte ji v každé příručce výrobce cihel) a zajistit požadovaný přesah. Mohl bych napsat, že ojedinělý souběh spáry dostatečně daleko od otvorů a rohů nevadí, ale nenapíšu, protože to lze prakticky vždy udělat s výrobcem požadovanou vazbou, a taktéž proto, že ojedinělý výskyt by se mohl stát méně ojedinělým až systematickým, jako např. zde https://www.imaterialy.cz/rubriky/informace-vyrobcu/nove-reseni-vazby-zdiva-porotherm-v-rozich-pro-ruzne-varianty-soklu_44673.html

Pokud nemáte v tomto oboru patřičné zkušenosti, nebojte se pozvat si na nějakou tu hodinku kvalitního zedníka s dobrými referencemi, ať vám do začátku poradí. Přece jen, stavíte dům, který bude stát desítky let.