Zfušované krovy?

Autor: Red (7 příspěvků)
Kategorie: Hrubá stavba
10. 3. 2019
6 komentářů
Dotaz

Otázka na někoho se zkušenostmi z tesařiny. Níže jsou přiložené fotky krovu, který podle mého názoru tesaři docela posrali.

Otázka co všechno opravovat.

1. Krokvová výměna = velké oslabení krokve + nevhodné přidělání druhé krokve pouze vruty - oprava došlo k podepření trámu dvěma "krokvemi", které také zároveň slouží pro fixování komína (jelikož sada na kotvení komína má jen 120cm). Dále je v plánu příložkování obou krajních krokví v místě zeslabení a nějak ještě vyřešit tu prostřední.

2. Většina krokví nesedí na vaznicích a ty zároveň nejsou úplně dopnuta kleštinami - v plánu je to vypodložit a na kleštiny nabít latě přiléhající k vaznicím.

3. Vaznice na sloupcích sotva sedí (3-4 cm) a chybí pásky na ztužení krovu - v plánu je připlátovat sloupy z jedné strany a dodělat ztužení.

4. Všechny krokve mají špatné osedlání, tedy respektive mají 4x osedlání (některé i víc), protože jím to na poprvé nevyšlo - v plánu je oslabení místa zase příložkovat (z obou stran prkno na PU lepidlo + vruty)

Taky to všechno ještě alespoň zespodu natřu impregnací, jelikož nato se taky vysrali.

Má někdo nějaké postřehy nebo jiný názor na věc? Děkuji.

Přílohy

DSCN1802.JPG
DSCN1800.JPG
DSCN1906.JPG
DSCN1912.JPG
DSCN1919.JPG
DSCN1918.JPG

Honza12. 3. 2019 9:19:50

Odkud jste ? Taky jsem blízko Krkonoš

Pavel a Monča

Pavel a Monča12. 3. 2019 8:45:36

podepisuji se pod. Dominik můj pravdu, pokud střechu zaklopíte i zevnitř, při nějakém průvihu Vás čeká větší náklad než jen sundání tašek, latí, folie a oprava krovu...

Red12. 3. 2019 7:18:12

Obecně je situace na mojí stavbě poměrně komplikovaná a nechci ji moc popisovat. Sleva za odvedenou práci byla, v podstatě by se dalo říct, že sem to ve finále dostal zadarmo. Střecha se dodělávala v listopadu a v podhůří Krkonoš, takže kvůli sněhu nebyl čas na nějaké opravy před zaklopením.
Jinak na střeše je Prefa (2,6 kg na m2), takže krokve v místě oslabení mají průřez 10*14cm, což je jen 2cm na výšku méně něž mají staré chalupy přímo v Krkonoších...
Ale teď je důležité to po nich opravit. A proto se ptám názory. Jak to nejlépe opravit.

Lukáš a Hanka11. 3. 2019 12:38:09

jj totalně zfušovaný, to už není možnyˇ kam řemeslo zašlo,nařezany trámy se musi vyměnit, zádný lepeni ci sroubovani vrutama nepomuze,stejne dosedaci plochy na vaznici a pozednici vse musi sedet,az potom se to musi pritlouct,spoje co lezi na tramku nesmi byt jen na takovem kousku,nejlepsi je mit vaznici z jednoho kusu,pripadne mit zarezane tzv. pricne vazby, sloupek začepovany,zavětrovany, nakonec je potřeba si uvedomit ze drevo pracuje, chcete aby Vam to spadlo na hlavu, az to zatizite taškou?! takovouto praci neplatit, pro dnesni cene dreva vymenit, na co mate stavebni dozor?

Pavel a Monča

Pavel a Monča11. 3. 2019 8:33:16

Dobrý den,

tohle co jste tady postnul, JE NAPROSTO A TOTÁLNĚ ZFUŠOVANÉ. Okamžitě kontaktovat zhotovitele, doufám že máte alespoň 50% jejich peněz u sebe a není to zaplacené ze 100% dopředu.

Tohle někdo udělat u mě, tak nedojde domů.... přeji hodně štěstí aby jste se s tím popral a firma to opravila.

Vorgl11. 3. 2019 6:55:01

Dobrý den.
Nejsem odborník, ale když to srovnám se svým krovem tak ten Váš je opravdu dost zfušovaný.
Co na to stavební dozor nebo projektant?
Za mě je to špatně odvedená práce a nezaplatil bych ji!