Stavební dozor vs. stavbyvedoucí při stavbě svépomocí

Autor: Honza S. (36 příspěvků)
9. 10. 2018
3 komentáře
Příspěvek stavebníka

Zdravím všechny stavebníky,

Možná se to už několikrát řešilo, ale přiznám se, že z toto stále nejsem moudrý.

Budeme stavět svépomocí na základě ohlášky (zastavěná plocha 84 m2). Sehnal jsem odborně způsobilou osobu (jedná se o autorizovanou osobu pro pozemní stavby) a dohodli jsme se, že pro stavební úřad mi za 2.500,- vystaví prohlášení, že na stavbě bude provádět stavební dozor. Dále jsme si odsouhlasili 500,- za každou návštěvu či případnou konzultaci.

Ovšem čím více pátrám na internetu a ve stavebním zákoně, tak zjišťuji, že pro stavbu svépomocí domu pro bydlení je potřeba stavbyvedoucího. Mimo výše uvedeného dozoru jsem proto ještě zkusil poptat přímo stavbyvedoucího a to mi na rovinu všichni odmítli, že mě neznají a nebudou to dělat.

Jaký je rozdíl mezi stavbyvedoucím a stavebním dozorem? Bude stavebnímu úřadu stačit, že jsem si sehnal stavební dozor s razítkem, včetně prohlášení, že bude stavbu dozorovat (Dohodli jsme se, že na stavbu bude 1-2krat týdně dojíždět + s ním budeme provádění stavby konzultovat)? Jaký je vůbec rozdíl mezi stavbyvedoucím a stavebním dozorem?

Jsem už docela zoufalý, protože jestli mi stavební úřad řekne, že budu potřebovat přímo stavbyvedoucího a ne pouze stavební dozor, tak nevím kde ho budu shánět.

Setkali jste se s tímto problémem? Resp. požadoval po Vás stavební úřad stavbyvedoucího?

Děkuji.

Honza.

Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama