Soused si stavbu nepřeje

Autor: kolovratek7 (4 příspěvky)
1. 6. 2018
1 komentář
Dotaz

Ahojte,

zvažujeme koupi pozemku, kde má vést příjezdová cesta kolem sousedového plotu a zároveň domů protože celý bok domu je na hranici pozemku při nejhorším max 10 cm od hranice.

Pozemek, kde má být příjezdová cesta je předběžně schválen má stavebním úřadu, čeká se akorát na finálního zájemce, se kterým se prodej dohodne kvůli konkrétním požadavkům zajemce, ale v tom územním plánu na stavebním úřadu tu příjezdovku schválili podél pozemku toho souseda.

Za případným sousedem jsme byli a ten je pochopitelně proti tomu, protože jeho dům je starý a nerad by narušil statiku domu, jak by se dělaly kopali přípojky + příjezdová cesta + auta na na stavbu.

Po přečtení zkušeností chápu, že pokud je vše ok, nezmůže nic, jen nám to může prodloužit, bonzovat nedej bože dělat jiné problémy a naschvály. Taky bychom nechtěli být vedle někoho, kdo nás nechce, ale jak moc je v právu a jak moc může stavbu ohrozit ze své oprávněné námitky a to ohrožení statiky domů.

Může to zhatit úplně nebo může dosáhnout maximálně nějaké vzdálenosti, kde až můžeme stavět případně jezdit s těžkou technikou?

Jak je to pak např. s tím, že fasádu by měl zaprášenou, popraskané stěny apod. jak se to řeší?

Děkuji předem za postřehy a zkušeností.