Překlady na zdivo Porfix

Autor: Achiler (2 příspěvky)
Kategorie: Hrubá stavba
21. 8. 2016
3 komentáře
Dotaz

Zdravím, při koupi cihel jsme zatím neobjednávali překlady a řešit je začínáme teď, když se k nim blížíme. Jedna věc je, jestli je zapotřebí nosný překlad, když hned na nich bude věnec. ???

Budou zapotřebí v přízemí 4, 1x na 1800 díru, 1x na 1100 díru a 2x na 600 díru.

Nabízí se 3-4 možnosti, v úvahu beru nosné překlady:

Koupit Porfix překlady - rychlé a drahé řešení, problém s jejich vyzvednutím, nemusí se podepřít.

Koupit U profily Porfix, délky 50cm, slepit je k sobě, dovnitř armaturu s betonem - pomalejší a levnější řešení, musí se podepřít.

Sestavit překlad z extrudovaného polystyrenu, 8cm tloušťky, udělat u profil na lepidlo, vylít betonem s armaturou - více práce, ještě o něco levnější, teplejší řešení, musí se podepřít.

Zde se bojíme, aby polystyren tu váhu betonu vydržel, možný problém v budoucnu například se zabudováním konzole nad okno, kdy bude člověk vrtat do polystyrenu

To by vyřešilo z vnitřní strany pouze obšalování a vylití.

Rozdíly v ceně jsou podstatné. Překlady by vyšly odhadem na 7000 Kč. U profily zcela od oka tak na 2500-3500 Kč.

Sestavení U profilu doma z desek polystyrenu by vyšlo tak na 1500 Kč?

Rád bych slyšel, jestli má někdo zkušenosti, návrhy, připomínky.

Lukáš a Hanka22. 8. 2016 20:51:52

Ahoj, sice mám zdivo od konkurence, ale za mě koupit určitě hotový překlad (na netu dost často v bazaru hotové překlady ytong za dobrou cenu), sice je potřeba víc lidu na osazení(hmotnost), ale po osazení zdíš dál, dělal jsem jeden překlad nad oknem s U a trvalo to o dost dýl, vytvoření podepření,vyzdění U, roxory na výztuž, samotná betonáž.
Pokud nikam nespěcháš a chceš ušetřit, vytvořit bednění a vybetonovat, v tvým případě pokud budeš dělat věnec vybetonovat překlad rovnou s ním.

Ondra a Barča

Ondra a Barča22. 8. 2016 13:21:56

Sestavení z porobetonovych U-profilu mi bylo doporuceno delat jen na mensi delky (asi do 1800mm). Jinak traverzy jsou dneska docela drahe. Toho polystyrenu bych se asi trochu bal. Asi bych sel do systemovych prekladu Ytong/Porfix, moc jich tam nemate, tak to nebude takova castka.

Taky zalezi jake bude dalsi zatizeni...

kuchtik0022. 8. 2016 6:33:35

Ahoj,

pokud je o řádek výš věnec, stačí ho vyztužit tak, aby bez problémů přenesl zatížení nad otvory (ne vždycky to ale jde - statik, projektant..). Pak je nejjednodušší řádek pod věncem, kde měl původně být překlad, dozdít na dvojici L profilů - zatížení ponese věnec, tohle je jen "vyzdívka" pro vyplnění místa. Šlo by to i vylepit polystyrenem, ale akustika je pak horší..