Vysypávání cihel + odskok druhé řady

Autor: Jarda (1 příspěvek)
Kategorie: Hrubá stavba
11. 4. 2016
4 komentáře
Dotaz

Stavíme dům z cihel Heluz Family a uvažujeme o vysypávání cihel drceným polystyrenem. První řada je Heluz 30 a druhá Heluz 44,nemáte někdo zkušenost s tím, jak by se správně měla druhá cihla zadělat, aby polystyren nepropadával dolů? Napadá mě jen potáhnout boční hydroizolační pás až sem, ale to se bude strašně špatně dělat a ohýbat. Diky za nápady.

Pány

Pány18. 4. 2016 15:08:19

Děkuji Vám za užitečné rady.Momentálně jsem v rozhodovaní z čeho jak a proč,jak deska jak všechno.Cihelnu Heluz mam 3 km od stavby.Ale stejně poslední dobou koukám na Porfix.Asi mě blbne ta reklama :D

Jarda18. 4. 2016 11:42:06

Dobrý den,

děkuji za užitečné informace, bohužel mi již nic nezbude, cihly jsem objednal den před zdražením. Statikem mi bylo řečeno, že s tou 30 to má lepší statické vlastnosti než s 38, moc netuším proč, ale na internetu jsem nalezl stejné informace a tak tomu věřím. S cenou cihel jsme na polovině (bez stropu) a dvoupodlažní dům 84,3 m2. Vysypávání ještě rozmyslím, Heluz mi nacenil drcený polystyren na vysypání 2 řad, zatím jsem to objednal bez něj, tak se ještě rozhodnu. Moc díky.

Sintom

Sintom18. 4. 2016 9:52:30

Ahoj, vám projektant a statik dovolil dávat na 30ky cihly 44ky ???? Maximální dovolený rozdíl dle Heluzu je 10 cm, tady je to 14. Není důvod první řadu vysypávat. Mám to stejně. První řadu mám family 2v1 38 jenž už je vysypaná a další řady 44 bez vysypání tedy bez 2v1 Takže můžete takto.

Osobně..... Jděte od této značky pryč. Je snima příšerné jednání. Navíc v dubnu zdražili. Pro představu mám patrový dům základ 110 m2 patro jen nad částí domu 90m2. A cena zdiva před zdražením 320.000 Po zdražení 410.000 Za vše si zaplatíte, složení, založení stavby, Cihly se naprosto blbě řežou. Počítejte stím, že vám přivezou cihly promáčený. A že vůbec nebudou sedět počty dle jejich výpočtů a část bude pomlácená. Rozhodně si budete muset koupit pilu Aligator, flexou to téměř nejde řezat. Cihla má 18 Kg... jenže délka 25 cm takže na metr dáte 4 cihly, tedy námaha strašná. Odchylky mimo broušení jsou až 3 mm, takže i když vám projektant spočte dům aby to vycházelo.. Nebude všude budou dořezy. Navíc při lepení na pěnu vznikne dutinkama komínový efekt, takže stou izolací to také není až tak pravdivé. Ruce pryč od této značky radím dobře. Zvolte Porofix, Ytong vápenopísek a zateplete, budete finančně na půlce a nervově taky. Dělám teď třetí šáru a proklínám se. O víkendu pršelo cihly zakryté ale natáhlo si to vodu co natekla na izolaci a to tak, že jsou mokrý 2,5 řady. Navíc je tam spousta doplňkových cihel co budete pořád vylívat maltou. Jak na pěně s cihlou hnete musíte jí nanést znova a na první pokus jí přesně neusadíte, takže místo dvou pruhů dávám 4 a to i kvůli již zmíněnému komínovému efektu dutinama. tedy pěna mě dojde už v půlce a lahev stojí 500, tedy dám dalších 10-20tis za pěnu. Jo a to pominu převazby. tím, že má cihla jen 25 cm, nemáte moc možnost se cuknout. narozdíl u porobetonu kde při délce cihly s emůžete klidně hnout a pořád máte převazbu 10 cm To říkám hlavně kvůli tomu soklu, protože tím že druhou a další řady pocuknete, hodně špatně se vám bude nahánět převazba.
A k vysipávání. Family nejsou určeny k vysypávání. Nepůjde vám to. Jsou tam malý mezery 0,5cm a ty kuličky prostě nepropadnou až tam kam maj. Takže zbytečnost. Navíc rozdíl tepelného odporu mezy 2V1 a obyč není téměř žádný (jen se zbavíte komínového jevu)

Karel

Karel12. 4. 2016 7:21:14

Sypat ručně je dost opruz. Dělali jsme jen první řadu (do výšky podlahy) a stačilo mi. Stačí sebemenší závan větru a kuličky lítají všude. Než stačíte cihly přikrýt, vítr třetinu kuliček vyfouká ven. A čekat se zděním na bezvětří je akorát k vzteku.
Pokud se k tomu přesto rozhodnete, asi nejjednodušší bude koupit na první řadu 44 už vyplněné cihly 2v1.
Pokud budete používat celoplošné lepidlo, možná by šlo aplikovat ho na spodní stranu 44 místo horní strany 30 :) Ale nevím jak moc to lepidlo drží vzhůru nohama, já používal pěnu.