První pokus o domov

Autor: Pavdi07 (1 příspěvek)
Kategorie: Projekt domu
10. 3. 2016
13 komentářů
Dotaz

Ahoj stavebníci,

jsme se ženou na úplném začátku a jako všichni tedy řešíme, jak by měl nás budoucí domov vypadat. Narazil jsem na některé věci, se kterými snad budete mít více zkušeností a bude tedy moct přispět svými radami. Nejprve trocha informací.

Pozemek má celkem pravidelný tvar a velikost cca 1600m2 (30x50). Silnice je na východní straně, dům bude také na východě pozemku. Vchod z východu, terasa orientovaná na západ do zahrady. Dům jsme si navrhli dvoupatrový, 10x10m, viz přiložené obrázky (zpracovali jsme si to sami a je to jen výchozí návrh, který budeme postupně dolaďovat).

A teď k našim dotazům:

1/ V horním patře jsou dvě místnosti (potenciální pracovna resp. pokoj pro hosty a skladovací místnost). Protože jsou pokoje uprostřed, nemůžou mít klasické velké okno. Nabízí se tedy buď střešní okno, nebo podlouhlé úzké okno, jaké bývá často u pasivních domů. Výška místnosti od podlahy ke střeše je plánovaná cca 1,3m, takže okno by muselo být ve výšce kolem jednoho metru. Máte s takovým řešením někdo zkušenosti? Má vůbec takové okno smysl, nebo bude lepší rovnou uvažovat o střešním oknu. Vycházíme z toho, že se účel místností může časem změnit na obytné a pak by nedostatek světla mohl být problém. Vlastně ani nevíme, co na to říkají normy. Každopádně ve vizualizaci je zatím tento typ oken.

2/ Zalíbila se nám myšlenka na vytápění kachlovými kamny. Mám na mysli moderní těžká kachlová kamna s hypokaustem. Snažili jsme se půdorys navrhnout s ohledem na požadavky tohoto způsobu vytápění, ale informací ke vhodnému rozložení se nám moc nepovedlo dohledat. Máte s tím někdo zkušenosti? Máte někdo taková kamna realizována? Přiložený půdorys je vlastně podklad, se kterým půjdeme první za kamnářem. Na obrázku je to ten velký červený „útvar“ uprostřed domu.

3/ Budeme rádi za jakékoliv konstruktivní připomínky k našemu půdorysu. Na vizaulizaci mi utekly dvě okna, takže tam jak je vidět schodiště a koupelka v přízemí má být okno, nikoli dveře, jak to teď dle otvoru vypadá.

Díky za připomínky

Pavel

Přílohy

8.png
pdorys.png
1.png
2.png
3.png
4.png
5.png
6.png
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama