Ytong Theta+ a výstavba na podzim

Autor: Josef a Ivana (10 příspěvků)
Kategorie: Hrubá stavba
10. 11. 2014
7 komentářů
Dotaz

Zdravím vás.

Nemáte tu někdo zkušenosti s výstavbou obvodových zdí z ytongu před zimou a potom zastřešení v zimním období? Rady co to popřípadně udělá na jaře nebo v průběhu stavby. Děkuji

Lukáš a Hanka18. 11. 2014 8:02:12

Jo udělals dobře, že jste se do toho pustili, není na co čekat, extra mrznout zatím nemá, pak bys akorát na jaře litoval, s počasím bohužel nenadělá nikdo nic, já teď potřebuju dozdít štíty nad překlady, ale musím počkat až přestane pršet, a tesař má příjít už příští týden.

Josef a Ivana

Josef a Ivana17. 11. 2014 19:17:04

Tak jsem to teda začal , jde to docela rychle po založení prvního šáru jsem nechal zaměřit střechu , tak teď doufám, že se nestane nějaký zádrhel.
Jak to ale bývá jenom jsme začali dávat dnes druhý šár zacalo pršt :D tak jsme to zakryli. Toho počasí moc nebude, ale prý jak se vylije věnec tak to bude už dobry - říkal skušený zedník ,který má už 15 let skušenost, tak doufám, že to bude v klidu. No není to jak v Létě. S tím vymrznutím nevím, ale myslím že si to v zimě nějak poradí a na jaře se uvidí :) Ondrejkovič J.

Daniel T.13. 11. 2014 20:28:19

Dobrý den, já se Vás prosím zeptám, zda když jste názoru "nevymrznutí", tak zda jste názoru stavět a když se to stihne vše do zimy postavit, tzn.že byste mohl normálně bydlet, zda byste ještě zateplil nebo počkal na další rok aby mohlo zdivo zdivo dýchat nebo se odpařit přebytečná voda apod.

Děkuji za názor. Daniel T.

Lukáš a Hanka11. 11. 2014 17:45:23

Ahoj, já bych se toho nebál, mrkl bych na předpověď počasí, pokud řešíš bungalov, tak při větší troše lidí to máš za týden vyzděný, věnec za pár dnů a pak už jen střechu. Mám takovej dojem, že s lepidlem se dá zdít od 5°. My jsme betonovali věnec minulý týden, teď zdím štíty, tesař má přijít koncem měsíce, pokládka krytiny nejspíš až po novém roce. Základovou desku jsem měl za srpen hotovou, od půlky září do půlky října zdění 1.p., potom firma dělala týden strop a schodiště, 2.p jsem měl za týden hotový, z toho zedníka jsem měl pouze 5 dnů, abych s tím zděním pohnul, jinak jsem si zdil sám.

ing. arch. Martin Veber

ing. arch. Martin Veber11. 11. 2014 12:56:51

"Vymrznutí" smysl má. Píši to ale v uvozovkách, protože nejde o vymrznutí, ale o ztrátu nadbytečné vlhkosti v hmotě. Betony a malty se míchají ve správných poměrech vody a cementu, aby došlo ke správnému provázání všech prvků (je to složitý chemický a mechanický proces, nemá smysl jej objasňovat). Část záměsové vody se použije pro vytvoření molekulárních vazeb a zůstává vázaná v hmotě, část se musí "vypařit". Pokud se vypařuje příliš rychle, musí se beton kropit, což je známá věc, aby se procesy tuhnutí a tvrdnutí kvůli nedostatku vody nezastavily. Vysychání nadbytků vody probíhá optimálně v nezakrytých, provětrávaných konstrukcích. Dobré je suché léto, kdy betony a malty přirozeně doschnou, ale protože léto je lepší věnovat stavebním činnostem, využívá se také zima, v níž se na hrubé stavbě kvůli chladu obvykle nepracuje. Zima je většinou suchá, takže vody do betonu nepřibývá, a je chladná, takže voda z betonu sublimuje nebo se odpařuje. Také po dobu nečinnosti betony a malty nabývají finální pevnosti. Zima je vhodná také proto, že se v základech odehrává případné promrzání půdy, voda měnící se v led narušuje zeminu, v níž vznikají pukliny a stavba si může ještě dále sedat. V případě zdiva cihelného si konstrukce může sedat nerovnoměrně a vznikají tehdy jemné praskliny, které je lepší opravovat ještě v hrubé fázi, než v průběhu dokončovacích prací. U monolitických staveb vznik trhlin z důvodů sedání většinou nehrozí, stavba se chová jako jeden blok.

Termín "vymrznout" používali za Rakouska ve Vídni čeští zedníci, když chtěli na zimu za rodinou na Moravu a do Čech. Protože v zimě stejně není moc do čeho píchnout, tak bylo lepší vymluvit se na "vymrznutí".

Pokud budete zdít například na pěnu, a ochráníte si cihly před provlhnutím deštěm, pak nemusíte etapu "vymrznutí" absolvovat vůbec. Totéž více méně platí pro cihly na tenkovrstvé lepidlo. Uchránit ale zdivo před zvlhnutím od deště (horní 1-2 šáry) nebo od desky (spodní 1-2 šáry) je spíše teoretické a je to sázka na luxusní počasí. Včera jsem kontroloval hrubou stavbu, kterou nám dodavatel na hotové desce zvládl postavit i zastropit za týden a bylo vše absolutně suché, ale pobíhalo tam asi 10 lidí a k dispozici byly 2 jeřáby a celý týden bylo výjimečně sucho, takže tam můžou v půlce prosince zahájit provoz. Samozřejmě všechny další technologie řešíme pokud možno suchou cestou.

zvirek11. 11. 2014 11:10:14

A já bych jen přidal doplňující dotaz.
Pravděpodobně nyní již hrubou stavbu nezahájím a začnu co nejdříve na ajře. Jak moc vadí, když zdivo nevymrzne ? ( Heluz 30 na lepidlo + 20cm EPS )
A má smysl se nyní ještě pouštět do alespoň základové desky ? Kolik času by mi to na jaře ušetřilo ? Má vymrznutí ZD nějaké opodstatnění, nebo je to fuk ?

ing. arch. Martin Veber

ing. arch. Martin Veber10. 11. 2014 19:35:06

Tak rizika jsou v zásadě dvojí. Provlhnutí zdících tvárnic od podzimních dešťů nebo sněhu a špatné tuhnutí lepidla vlivem příliš rychlého prosychání nebo promrzání. S věncem je tatáž potíž. Samozřejmě, za jistých okolností jde všechno, ale pokud nemusíte za každou cenu stavět už nyní, parafrázoval bych název jednoho Remarquova románu na "Čas stavět, čas vyčkávat".