Stavba na klíč vs. částečnou svépomocí

Autor: zvirek (79 příspěvků)
Kategorie: Financování
24. 8. 2014
3 komentáře
Dotaz

V současné době máme dokončen projekt RD a výkaz výměr ( zděný, 2NP, podl. plocha 200 m2, objem cca 1000 m3 ) a stále nejsem rozhodnut zda stavět komplet celou stavbu na klíč, nebo pomocí jednotlivých profesí, které si budu sám vyhledávat, nebo nějakou kombinací z tohoto.

Nyní mi přišla první nabídka na klíč ( na klíč poptávám asi 3 firmy, které stavily známým, příbuzným, kteří jsou s kvalitou spokojeni ) a celkem pálka - 5,5 milionu s DPH ( bez plotů a zpevněných ploch ), což už je za hranice mých možností, resp. tak velkou hypotéku si nechci brát.

Někteří jiní známi v okolí staví s pomocí živnostníků, které si sami shánějí a od nich mohu dosti kostrbatě dostat tipy ( např. mám výborného elektrikáře, levný, dělá to dobře - toho ti doporučím atd. ), takto mi to doporučuje i projektant, s tím, že pak by ceny mohla být i pod 3,5 mil.

Myslíte si, že je reálné dosáhnout takto velké úspory proti stavbě na klíč ? Problém trochu je, že já stavbě nerozumím, takže bych zřejmě potřeboval dobrého dozora, nebo spíše jakéhosi stavbyvedoucího, který by mi koordinoval práce a dohlížel na kvalitu. Ten jistě také něco bude stát a přiznám se trochu se bojím problémů s reklamacemi jednotlivých profesí, když něco nebude sedět, tak to zdrží zase tu další profesi atd.,

Další otázka je nákup materiálu, když to budu kupovat já, tak je spousta akcí typu každá druhá cihla zdarma ( 50% sleva ) a pod, na druhou stranu firma má jen 15% DPH.

Abych ve výsledku neušetřil pár desítek ( set ) tisíc, ale dům byl postaven s chybami, za 2x tak dlouhou dobu a já se zbláznil z reklamací.