Kvality projektanta

Autor: ing. arch. Martin Veber (5 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
26. 1. 2014
1 komentář
Dotaz

Rád vyhledávám diskuze na architektonická témata, protože si říkám, že člověk by se měl pořád učit a nejlépe se naučí chybami, což nebolí, jsou-li to chyby jiných. Takže důkladně a tvrdě studuji :-) a přitom samozřejmě rád poradím a pomůžu.

V mnoha diskuzích pozoruji, že si mnoho stavebníků vyhlédne nějaký katalog a pak jej sami nějak upraví a přenesou k dorýsování projektantům či architektům, kteří jim k tomu sepíšou technickou zprávu a za pár tisíc dají štempl. Nebo vídám druhý přístup, kdy dají "plnou moc" projektantovi, který za ně nějak udělá dokumentaci a poté,co se stavba rozjede, se spolu s řemeslníky a příbuznými domlouvají na finálních úpravách i většího rázu, ladí se materiály, dimenzují systémy ap.

Trochu pak postrádám model, kdy projektant působí od výběru pozemku až po dokončení stavby jako opora stavebníků a dostatečně odpovědně a zodpovědně jim do jejich investice mluví, a stavebníci si do toho nechají rádi mluvit, protože sice ví, že "proti jejich gustu žádný disputát", ale projektantova zkušenost z desítek a desítek staveb je nepřenosná.

Nyní k dotazu: Co brání stavebníkovi, který realizuje svůj domek svépomocí, v opravdu těsném vztahu k autorovi projektu, který jediný má mít své dílo v živé paměti a ví, proč trubka vede tudy, kudy vede, proč je okno umístěné tak, jak jej umístil a proč není dobré 5cm polystyrenu přidat, nebo ubrat. Je to otázka nedůvěry v profesionalitu projektanta, od něhož si raději necháme udělat jen zákonem požadované doklady k stavebnímu povolení a zbytek raději domýšlíme sami, nebo je to arogance mnoha projektantů, kdy se na své zákazníky dívají spatra, že neví tolik jasných a jednoduchých pouček a zdržují je i po odevzdání projektu od další práce? Nebo je to o tom, že je projektant příliš drahý, takže i když by jeho rady byly vítané, nechce nebo nemůže si jej dovolit mnohý ze stavebníků zaplatit?

Budu rád za jakékoli názory, nemám nejmenší problém vidět chyby i ve vlastních řadách a pokud zde vznikne diskuze, která bude pro projektanty přínosná, bude dobré ji mezi ně šířit, aby si uvědomili svou "polovinu chyb" v selhání vztahu ke svým zákazníkům a živitelům. Stejně jako je nutné se stavebníky mluvit o tom, že stavba je velmi křehkou strukturou mnoha specializovaných znalostí a odvětví a fatální selhání jediného může celé mnohamilionové dílo znehodnotit. Je proto nutné své projektanty nejen důsledně hlídat a požadovat od nich maximum možného, ale také je odpovědně ohodnotit, aby byli ochotni to pro své klienty dělat.