Jak na hydroizolaci spodní stavby?

Autor: Saint-Gobain.cz (12 příspěvků)
4. 6. 2024
0 komentářů
Jak na hydroizolaci spodní stavby?
Komerční

Vlhkost je nepřítelem každého domu. Když se dostane do konstrukce, umí napáchat pěknou paseku. Zvlášť ohrožená je přitom část stavby pod terénem, která musí odolávat vlhkosti hned z několika zdrojů. Ochránit ji můžete vhodně zvolenou a správně provedenou hydroizolací.

Spodní stavbu ovlivňuje v první řadě zemní vlhkost. Ta se přirozeně vyskytuje v půdě a její množství se mění podle aktuálních podmínek. Pak je tu ale i netlaková voda, prosakující kolem svislých stěn budovy, a voda tlaková, která se tlačí z podloží směrem k povrchu.

Pokud hydroizolace základů a suterénního zdiva chybí, je špatně provedená nebo poškozená, vlhkost z uvedených zdrojů se dostane do konstrukce. To, co začne „jen“ mokrými zdmi ve sklepě či v přízemí, může skončit až degradací materiálů a narušením statiky.

Spodní stavbu ochrání webertec 915

Pro hydroizolaci spodní stavby se nejčastěji používají bitumenové stěrky. Jsou zvlášť odolné vůči agresivní vodě a neohrozí je ani zmíněná tlaková voda. Navíc je můžete nanášet na nerovný nebo mírně vlhký podklad.

Jedním z takových materiálů je webertec 915. Stěrka se hodí nejen k izolaci sklepního zdiva ve styku se zeminou, ale i pro podlahy, podzemní garáže a obrácené střechy. Je navíc vysoce flexibilní a překlenuje trhliny až do 2 mm.

 Webertec 915 můžete použít na všechny běžné stavební materiály: cihly, beton, železobeton, pórobeton, vápenocementové omítky nebo podlahové mazaniny z betonu. Kromě izolace proti vlhkosti navíc získáte taky izolaci proti radonu.

Jak na hydroizolaci spodní stavby?

Postup izolace spodní stavby s webertec 915

Aplikaci hydroizolační stěrky předchází pečlivá příprava podkladu. Čeká vás kontrola vyspravení zdiva, napojení asfaltových pásů na zdivo (pokud jsou na konstrukci přítomné) a nanesení penetrace.

 Připravte si proto následující nářadí:

● Míchadlo na bitumen. Pozor, nejde o klasické spirálové míchadlo, to by na hustou bitumenovou hmotu nestačilo.

Izolační nerezové hladítko s distančními kroužky (pomůžou s nanesením správné tloušťky hydroizolace).

Úhlovou brusku na zbroušení rohů zdiva

Nerezovou zednickou lžíci nebo špachtli

Žlábkovou lžíci pro vytvoření fabionu (poslouží i obyčejná skleněná láhev).

Plochý štětec a malířskou štětku, případně rounový válec.

Jak na hydroizolaci spodní stavby?

Teď už se můžete pustit do práce. Jednotlivé kroky jsme pro vás sepsali a přidáváme i video, kde izolaci spodní stavby uvidíte v praxi.

1. Vyplnění spár

Veškeré díry, spáry nebo chybějící kusy cihel vyplňte. Na mezery menší než 5 mm použijte izolační hmotu webertec 915. Na větší mezery (≤ 10 mm) pak rychletuhnoucí těsnicí maltu webertec 933 a na opravdu široké mezery (≥ 10 mm) těsnicí omítku webertec 934.

Na styku základového pasu a suterénní zdi vytvořte fabion – žlábek. A to pomocí silnější vrstvy malty webertec 933. Pomocí úhlové brusky pak zbruste vnější rohy suterénního zdiva (z 90° na 45°).

2. Napojení asfaltového pásu na zdivo (pokud je na konstrukci přítomný)

Asfaltový pás důkladně očistěte. Poté naneste plochým štětcem stěrku webertec Superflex D2 v pruhu 20–30 cm. Vytvořte minimálně 10 cm přesah nad asfaltový pás. Stěrku naneste ve dvou vrstvách, mezi ně vložte ztužující skelnou tkaninu R 131.

3. Penetrace podkladu

Smíchejte materiál webertec 915 v poměru 1:10 s vodou. Připravený penetrační nátěr pak nanášejte na celý povrch zdiva malířskou štětkou nebo rounovým válcem. Zasychat by měl asi 1 až 2 hodiny, v závislosti na savosti podkladu a externí teplotě.

Jak na hydroizolaci spodní stavby?

4. Scratch vrstva neboli záškrab

Zatím ještě nejde o finální hydroizolační vrstvu. Záškrab se provádí, aby vyplnil póry ve zdivu a zamezil následnému vzniku „puchýřů“. Ty by mohly finální izolaci poškodit.

5. Nanesení hydroizolační hmoty

Hydroizolaci webertec 915 aplikujte izolačním hladítkem ve vrstvě 3 mm. S nanesením správného množství vám pomůžou distanční kroužky. Rýhy, které po nich vzniknou, se nakonec zahladí druhou stranou hladítka.

Jak na hydroizolaci spodní stavby?

6. Ochrana hydroizolace proti náporu vody

Nově provedenou izolaci může ohrozit tlaková voda nebo intenzivní srážky. Je proto vhodné ji zpevnit perlinkou R 131. Vmáčkněte perlinku do povrchu stěrky s přesahy jednotlivých pásů 10–15 cm. Po částečném vyschnutí zakryjte perlinku konečnou vrstvou hydroizolace.

Nezapomeňte ani na ochranu hydroizolace proti mechanickém poškození. Bitumenová stěrka zůstává totiž i po vyzrání elastická a na povrchu měkká. Sama o sobě tak špatně odolává například tlaku zeminy nebo kamenů.

  • Pro vytápěný suterén použijte extrudovaný polystyren nebo perimetr. Bitumenová stěrka vám poslouží i jako lepidlo, které zubovým hladítkem nanesete na celou plochu polystyrenu. Před použitím ji ale smíchejte s práškovým urychlovačem.

  • Pro nevytápěný sklep pak postačí nopová folie. Nopy musí vždy směřovat ven od izolované konstrukce.

Správná hydroizolace spodní stavby krok za krokem

Hydroizolaci spodní stavby je potřeba provést správně a pečlivě hned napoprvé. Jen těžko byste se totiž k základům znovu dostávali, nehledě na finanční náročnost takových prací. Pokud si s postupem nejste jistí, ozvěte se technické podpoře ze společnosti Weber. Tým specialistů vám poradí a zdarma připraví i orientační kalkulaci materiálů.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Saint-Gobain.cz
Saint-Gobain.cz (12 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
https://www.saint-gobain.cz/+420 226 292 229
Smrčkova 2485/4 (DOCK 02) 180 00 Praha 8, Česká republika
Poslat poptávku
Saint-Gobain Česká republika

Saint-Gobain Česká republika

+420 226 292 229

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama