Jak se vyhnout fotovoltaice i tepelnému čerpadlu? Vhodně zvoleným prosklením

Autor: HELUZ IZOS s. r. o. (5 příspěvků)
15. 12. 2023
0 komentářů
Jak se vyhnout fotovoltaice i tepelnému čerpadlu? Vhodně zvoleným prosklením
Redakční článek

Spousta lidí v dnešní době řeší, jak ušetřit za energie. A poměrně častým řešením je fotovoltaická elektrárna v kombinaci s tepelným čerpadlem. Jejich pořízení je ale velkým krokem a zásahem. Jak se mu vyhnout?

Okna rozhodně nehrají druhé housle. Myslete na ně již při projektování

Vytvořit plán domu, v němž naleznete spokojený domov, není nic jednoduchého. Projektanti mají na svých bedrech jak plánování těch nejzákladnějších parametrů pro hrubou stavbu, tak promýšlení menších detailů. Některé prvky stavby se však na první pohled mohou zdát nedůležité a není na ně proto kladen až takový důraz, jaký by byl na místě. V kategorii, která si zaslouží při projektování stavby větší pozornost, najdeme i okna.

Nezapomeňte tedy již ve fázi plánování stavby okna řešit. Jasně, dům bez oken by si asi nepostavil nikdo. Ale kromě větrání, výhledu do zahrady a propouštění denního světla mají okna i další důležité vlastnosti. Pokud si ovšem vyberete ta správná. Firma HELUZ IZOS proto svépomocným stavitelům přináší profesionální poradenství a online průvodce, s jehož pomocí svůj dům můžete vyšperkovat okny vybranými přesně podle vašich potřeb.

Jak se vyhnout fotovoltaice i tepelnému čerpadlu? Vhodně zvoleným prosklením
Reklama

Díky tomu ušetříte každoročně nemalé peníze, ale také ještě zvýšíte komfortní standard užívání domu. To správné prosklení totiž přináší vyšší bezpečnost, optimální prostupnost světla, ale i perfektní tepelnou i akustickou izolaci.

Zohlednit prosklení již při plánování projektu domu je nezbytné hned v několika ohledech. Tím prvním je světová strana, které bude zeď s oknem čelit. Záleží ale také na tom, v jakém prostředí si svůj dům snů stavíte.

Jak vybrat konkrétní typ prosklení?

Správné prosklení dokáže pracovat se slunečním zářením a vzniklým teplem tak, aby v létě v místnosti bylo co nejmenší horko a v zimě naopak. Toho můžete docílit třeba izolačním sklem IZOS Shadow, které je vhodné umístit na stranu domu vystavenou slunečnímu svitu po celý den. Na severní stranu objektu je pak přímo geniální volbou sklo IZOS Triple. To totiž dokáže snížit tepelné ztráty tak efektivně, že to pocítíte nejen vy, ale i vaše peněženka.

Příjemnou celoroční teplotu ve vašem domě bez ohledu na světovou stranu můžete zajistit sklem IZOS Energy +. I v tomto případě vás čeká znatelná úspora nákladů na vytápění, neboť si tento typ skla umí efektivně poradit s energií získanou ze slunečních paprsků.

Vhodným stíněním pak dokážete s teplotou v místnosti téměř zázraky i v letních měsících. Nezapomeňte proto do projektu stavby zakomponovat i nosný okenní překlad HELUZ FAMILY 3in1, do něhož můžete ukotvit preferovaný stínící systém, jenž bude s IZOS Energy + tvořit ještě efektivnější ochranu před přehříváním místnosti.

Reklama
Jak se vyhnout fotovoltaice i tepelnému čerpadlu? Vhodně zvoleným prosklením

Okna vybírejte i s ohledem na okolní prostředí

Bude váš nový domov stát u rušné komunikace, v doslechu drážního koridoru nebo vám pod okny budou jezdit sanitky do blízké nemocnice? Pak je u vašich nových oken potřeba řešit také to, aby měla odpovídající zvukovou izolaci.

HELUZ IZOS na českém trhu dlouhodobě boduje s trojitými izolačními skly. Ta zaručují kromě jiného i to, že si doma můžete odpočinout od hluku okolního světa a užívat si tak zaslouženého odpočinku.

Uvádí se, že intenzita rušných městských ulic se pohybuje okolo 70–100 dB. A to rozhodně doma nikdo poslouchat nechce. Třívrstvá okna IZOS ve speciální úpravě Acoustic však přinášejí snížení hluku až o celých 52 dB. I kdybyste tedy svůj nový dům postavili třeba uprostřed náměstí, stačí zavřít vaše IZOS Acoustic okna a rázem se ocitnete v poklidné oáze vhodné k relaxaci po náročném dni.

Reklama

Jak ještě podpořit vlastnosti izolačního skla?

Tloušťka izolačního skla je jedním z parametrů vypovídajících o kvalitě služeb, kterou vám okna budou prokazovat. Tato hodnota se standardně pohybuje v rozmezí 4–10 mm. Čím větší plochu bude sklo představovat, tím silnější by mělo být.

Tepelnou izolaci podpoříte také tím, že zvolíte kvalitní distanční rámeček, do kterého je sklo zasazeno. Prostor mezi tabulkami izolačního skla by měl být pro co nejvyšší stupeň tepelné izolace vyplněn argonem. Tento inertní plyn má totiž nižší tepelnou vodivost, díky čemuž se únik tepla snižuje až o čtvrtinu.

Izolační skla vs. FVE a tepelné čerpadlo

Vzhledem k užitečným vlastnostem, které jsme zmínili, můžete v tomto ohledu dokonce vhodným výběrem oken výrazně omezit potřebu pořízení fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla. Tyto přídavné zdroje energie jsou v poslední době hodně oblíbené. Jejich pořízení je však poměrně nákladné.

Chcete-li tedy ušetřit a dosáhnout skutečně ideálních výsledků, nezapomeňte zakomponovat výběr izolačního skla už do projektu. Vyhnete se tak pozdějšímu vymýšlení náhradního řešení.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
HELUZ IZOS s. r. o. (5 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
https://www.izos.cz/377 338 752
U Nové Hospody 1151/9, Skvrňany, 301 00 Plzeň
Poslat poptávku
HELUZ IZOS s. r. o.

HELUZ IZOS s. r. o.

377 338 752

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama