Jak pomocí skel zabránit přehřívání domu v létě a vytápět dům v zimě

Autor: HELUZ IZOS s. r. o. (5 příspěvků)
23. 12. 2023
0 komentářů
Jak pomocí skel zabránit přehřívání domu v létě a vytápět dům v zimě
Redakční článek

I když řešíme zateplování domu, na skla řeč dojde jen málokdy. Přitom právě skla jsou jedním z klíčových prvků zajišťujících tepelnou izolaci našeho obydlí. Dá se říci, že v tepelném zabezpečení domu či bytu jsou právě okna nejslabším článkem izolace. Díky jednoduchým opatřením však můžeme udělat domov příjemnějším místem. V létě jej ochladit, v zimě zateplit a celkově pak slušně ušetřit.

Rozmístění místností podle světových stran

Velikost a orientace oken ovlivňuje množství slunečního světla, které se nám domů dostává. Okna na všechny světové strany můžete rozmístit v rodinném domě, ale v bytě se to jen tak nepodaří. V takovém případě je pak důležité vhodně naplánovat jednotlivé místnosti.

Například ložnice by měla být ideálně orientovaná na východ, jelikož ráno bude příjemně prosvětlená a večer nebude přehřátá. Dětský pokoj by měl směřovat zase na jih. Děti totiž tráví v pokoji poměrně dost času, tudíž potřebují hodně denního světla. Jen buďte opatrní s umisťováním postele, ta by měla být mimo dopadající sluneční paprsky, ideálně tedy co nejdál od oken. K oknům však přesuňte stůl, aby váš potomek dobře viděl například na domácí úkoly.

A jižní nebo jihovýchodní strana je ideální i pro obývací pokoj. Trávíme zde většinu času, tudíž v něm musí být dostatek světla i příjemné teplo. Na sever pak můžete umístit kuchyni, kde se teplota zvyšuje i vařením a pečením. Navíc by na kuchyňské spotřebiče nemělo dopadat přímé sluneční světlo, neprospívá jim to.

Jak pomocí skel zabránit přehřívání domu v létě a vytápět dům v zimě

Nejen rámy, ale především kvalitní skla do oken jsou základ

Při volbě oken se spousta lidí soustředí na okenní rámy. Ano, i ty jsou důležité. Energeticky nejúčinnější jsou rámy vyrobené z materiálů jako je dřevo, PVC nebo kombinované rámy. Nepřenáší totiž teplo a chlad. Nezbytná je i ochrana proti průvanu. S tím pomůže kvalitní těsnění. Jakmile okna přestanou profukovat, poznáte to na vyúčtování za energie. A budete se divit, jak vysokou částku můžete ušetřit!

Ovšem ještě důležitější jsou samotná skla oken. Na obyčejná rovnou zapomeňte, nemají téměř žádnou účinnost. Jestliže chcete zvýšit tepelnou ochranu vašeho domu, mít v létě v místnostech příjemně a přes zimní období zabránit úniku tepla, jsou důležitá kvalitní izolační skla, která právě IZOS ve své nabídce má.

Skládají se ze dvou nebo tří tabulí plochého skla, které je po celém obvodu oddělené distančním meziskelním rámečkem. Mezi skly tedy vznikne dutina, což značně zlepší jejich schopnost izolovat. Dutiny mezi jednotlivými izolačními skly jsou ošetřeny tak, že se dovnitř nedostane žádná vlhkost a nedochází tak ke kondenzaci vodních par. Což je častá bolest mnohých méně kvalitních izolačních oken.

Na samotné tabuli izolačního skla by pak měl být povlak, který zvýší její odrazivost. Díky tomu se pak sklo chová jako tepelné zrcadlo. Z pokoje teplo neunikne, ale odrazí se zpět do místnosti.

Jaká skla jsou ideální? Pro místnosti, které potřebujete více vyhřívat, zvolte IZOS Energy+. Do oken pokojů, kam hodně svítí a nemáte nebo nemůžete mít stínící techniku, zase doporučujeme skla IZOS Shadow. Díky kvalitním a dobře zvoleným izolačním sklům ušetříte další značnou částku ročně za energie.

Reklama
Jak pomocí skel zabránit přehřívání domu v létě a vytápět dům v zimě

Izolační okno musí být kvalitní

Aby izolační sklo bylo skutečně funkční, je nutné ohlídat si potřebné parametry.

Například tloušťka takového skla by měla být minimálně 4 mm. Může být ale silnější, standard je až 10 mm. Platí pravidlo, že čím větší formát, tím větší tloušťka. Ta mírně ovlivňuje i barevnost a propustnost skla. Navíc je zásadní pro odolnost z hlediska tlaku a sání větru.

Dále se vyplatí sledovat i další parametry. Například označení tepelné izolace udává, kolik tepla sklo propustí ven. Čím nižší hodnota, tím více sklo izoluje. U dvojskel se hodnota pohybuje od 1,1 do 1,0 W/m2.K, u izolačních trojskel je to od 0,6 do 0,5 W/m2.K.

Solární faktor zase prozradí, kolik tepla ze slunečního záření projde do interiéru. Čím vyšší hodnota, tím více bude uvnitř teplo. Světelná propustnost je důležitá, abychom věděli, kolik světla se nám domů dostane. Čím vyšší hodnota, tím světlejší interiér.

Jak moc ochrání sklo interiér před hlukem z venku, odtajní vzduchová neprůzvučnost. Opět platí, že čím je hodnota vyšší, tím méně hluku do domu či bytu pronikne. Pro větší zvukovou ochranu můžete využít speciální úpravu Acoustic.

A světelná reflexe zase označuje, kolik procent viditelného světla se od skla odrazí zpět ven. Čím vyšší hodnota, tím větší zrcadlový efekt.

Reklama

Zastínění oken v létě a v zimě

Abychom zvýšili energetickou účinnost, je možné okna zastínit. Možnosti jsou dvě – vnější a vnitřní stínění.

Vnější žaluzie jsou mnohem efektivnější. Udržují stabilnější teplotu okolo oken. Avšak nejlépe uděláte, pokud si pořídíte například vnější žaluzie a dovnitř dáte na okno závěsy. Přes zimu je to skvělý izolant.

Okna mohou ochránit také okapy, rolety, markýzy nebo pergoly. Pokud jsou dobře udělané, mohou silnému letnímu slunci zabránit v dopadu na sklo, ale zároveň umožní, aby dovnitř prosvítalo nízké slunce v zimě a tím místnost vyhřívalo.

V zimě pak můžete okna ochránit navíc ještě těžkými závěsy, které se postarají o minimální úniky tepla. To se vám ale u kvalitních oken s dobrou izolací od IZOS pochopitelně nestane.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
HELUZ IZOS s. r. o. (5 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
https://www.izos.cz/377 338 752
U Nové Hospody 1151/9, Skvrňany, 301 00 Plzeň
Poslat poptávku
HELUZ IZOS s. r. o.

HELUZ IZOS s. r. o.

377 338 752

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama