Standardní izolační okna mají Ug 1,1. Má smysl hledat okna s Ug 0,5?

Autor: HELUZ IZOS s. r. o. (5 příspěvků)
2. 1. 2024
0 komentářů
Standardní izolační okna mají Ug 1,1. Má smysl hledat okna s Ug 0,5?
Redakční článek

Stavíte dům svépomocí? Pak vás jistě zajímá, jak lze co nejvíce ušetřit finanční prostředky nejen v rámci stavby, ale i později při užívání vašeho nového domova. V souvislosti s ekonomickým i ekologickým přemýšlením při projektování stavby domu je třeba myslet i na co nejvýhodnější řešení využívání energií. Nezapomeňte proto na izolační skla, která vám v tomto ohledu budou velmi nápomocná.

Co vlastně u oken znamená hodnota Ug?

Písmena Ug značí hodnotu tepelné izolace. Vyjadřují množství teplého vzduchu, který sklo propustí z vnitřního prostoru ven mimo dům. Čím menší číslo vyjadřuje hodnota Ug, tím menší tepelné ztráty váš dům díky izolačnímu oknu bude mít. Standardní okna tvořená dvěma izolačními skly disponují hodnotou tepelné izolace Ug 1,1 nebo 1,0 W/m2.K.

Izolační okna IZOS s kvalitním trojitým prosklením však snižují tuto hodnotu až na Ug 0,6 nebo dokonce 0,5 W/m2.K. A to už je skutečně znatelný pokles úniku tepla, a tedy i výrazná úspora peněz za vytápění místnosti, kde jsou trojitá izolační skla, jako například IZOS TRIPLE, umístěna. Je samozřejmě vhodné na nutnost co nejmenší ztráty tepla v zimním období myslet i při výběru obvodového zdiva.

Standardní izolační okna mají Ug 1,1. Má smysl hledat okna s Ug 0,5?

Jak na výběr oken, díky kterým ušetříte?

Rozhodli jste se postavit dům s vynikajícími tepelně-izolačními vlastnostmi, který vás během topné sezóny takzvaně nesežere a v němž se vám bude příjemně žít i v parném létě? Pak je rozhodně nutné s projektantem probrat to, čím osadíte prosklené plochy.

S IZOS ENERGY + vás ve vyúčtování za energie nečekají žádná nepříjemná překvapení. Tento model se třemi izolačními vrstvami s intenzitou Ug 0,6 a 0,5 W/m2.K totiž dokáže interiér prohřát a efektivně zamezit úniku tepla.

Promyšlená kombinace dvou kvalitních distančních rámečků mezi třemi skleněnými tabulemi o tloušťce 44 až 46 mm je vhodná nejen pro nízkoenergetické domy, ale dokonce i pro domy, které nesou označení pasivní.

Pokud nejsou vaše požadavky na teplo tak náročné, protože potřebujete okny osadit zimní zahradu, chatu, garáž, ubikaci pro zvířata či třeba zahradní domek, může pro vás optimální volbou být i dvouvrstvé izolační okno. V takovém případě můžete zvolit kupříkladu IZOS DOUBLE s jedním distančním rámečkem mezi dvěma skly o tloušťce 24 mm. Hodnota Ug 1,1 nebo 1,0 W/m2.K zaručuje prostoru dostačující tepelnou izolaci a zároveň do interiéru vpouští optimální množství světla a tepla. Mějte také na paměti, že čím větší prosklená plocha je, tím silnější by mělo být sklo.

Reklama

Na jaké další parametry se v rámci projektování prosklených ploch zaměřit?

Kromě již zmiňované hodnoty Ug, která vyjadřuje intenzitu tepelné izolace oken, existují i další parametry. I na ty je potřeba se již ve fázi plánování prosklených ploch vašeho budoucího domova zaměřit. A to nejen, abyste ušetřili peníze za energie, ale také, aby byl komfort užívání domu co nejvyšší i v jiných ohledech.

Rw – hodnota vzduchové neprůzvučnosti

Stavíte dům na místě, které má do klidné oázy hodně daleko? Ať už máte v doslechu dálnici, letiště, vlaky nebo třeba louku, na které se celé léto pořádají hudební festivaly, izolační okna IZOS vám vytrhnou trn z paty. Čím vyšší hodnotu Rw vámi pořizovaná okna mají, tím méně hluku se do vašeho interiéru zvenčí dostane. Okna IZOS s trojitým sklem a úpravou Acoustic jsou v této kategorii naprostou špičkou. Dokážou totiž hluk eliminovat až o neuvěřitelných 52 dB.

SF – Solární faktor

Solární faktor je hodnota, která vyjadřuje opak tepelné izolace. Čím větší totiž sklo hodnotu SF má, tím více tepla se do interiéru vašeho domu dostane. I toto je tedy parametr, který je třeba kontrolovat, protože i SF faktor vám pomůže snížit výdaje za vytápění objektu.

LT – světelná prostupnost

Z této hodnoty se dozvíme, kolik procent denního světla dokáže konkrétní sklo do interiéru domu přivést. Proto je zejména pro tmavší místnosti s menšími okny nebo pro pokoje zastíněné jinou budovou či třeba stromem, vhodné volit okna s co nejvyšší hodnotou LT.

LR – Světelná reflexe

Okna se skly s vysokým faktorem LR dokážou nežádoucí světlo efektivně odrazit zpět do exteriéru. Taková skla mají navíc vzhled podobou se přibližující zrcadlu. Jde tedy nejen o skvělé řešení, jak odstínit světelně přeexponované pokoje, ale taktéž o originální a působivý designový prvek vhodný zejména pro moderní stavby.

Standardní izolační okna mají Ug 1,1. Má smysl hledat okna s Ug 0,5?
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
HELUZ IZOS s. r. o. (5 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
https://www.izos.cz/377 338 752
U Nové Hospody 1151/9, Skvrňany, 301 00 Plzeň
Poslat poptávku
HELUZ IZOS s. r. o.

HELUZ IZOS s. r. o.

377 338 752

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama