9 tipů pro povedenou rekonstrukci

Autor: Saint-gobain.cz (10 příspěvků)
7. 9. 2023
0 komentářů
9 tipů pro povedenou rekonstrukci
Komerční
Přestavbu většinou plánujete jenom jednou za život. Hodí se proto mít k ruce tipy, které vám to celé usnadní. My jsme oslovili stavební profesionály, kteří už se v oboru pohybují léta, a zeptali se jich na doporučení. Výsledkem je devět rad pro hladký průběh jakékoliv rekonstrukce.

1. Vyřiďte potřebné dokumenty

Než se pustíte do práce, ověřte si: budete potřebovat stavební povolení, nebo ohlášení? Nejlepší je zajít na stavební úřad, pod který vaše nemovitost spadá, a přímo se zeptat. 

Pokud rekonstruujete družstevní byt, budete potřebovat taky souhlas s přestavbou. Jestliže je byt váš, pak stačí ohlášení SVJ.

2. Mějte finanční rezervu

K plánování rekonstrukce patří taky sestavení rozpočtu. Buďte realističtí, raději počítejte s větší částkou a zajistěte si rezervu, kdyby věci nešly podle plánu. Nešetřete na kvalitě materiálů, to by se vám mohlo vymstít. Část peněz můžete ušetřit, když některé práce zvládnete svépomocí.

3. Zajistěte si stavební dozor

Pokud pro vás rekonstrukci nebude dělat jedna firma, musíte si sehnat stavební dozor. Ten kontroluje, jestli práce postupují v souladu s projektovou dokumentací a dohlíží na změny. Stavební dozor může dělat jenom osoba s příslušným vzděláním a určitě doporučujeme, abyste si takového člověka vybrali na základě doporučení či referencí předchozích zákazníků.

4. Volte ucelené systémy materiálů

U všech konstrukcí platí: dodržte montážní postup, návaznost materiálů a nezapomínejte na detaily. To všechno totiž ovlivňuje výsledné vlastnosti konstrukce a její funkčnost. 

Práci vám usnadní tzv. systémová řešení. Jde o ucelené a prověřené skladby materiálů s deklarovanými vlastnostmi. I tady je potřeba řídit se pokyny výrobce, ale aspoň nemusíte sami přemýšlet a hledat, které produkty nakombinovat.

9 tipů pro povedenou rekonstrukci

5. Zkraťte stavební procesy na polovinu

Ušetřit čas při rekonstrukci je skoro tak cenné, jako ušetřit peníze. Zapojte do hry sádrokarton a uvidíte, že se stavební práce zkrátí až o polovinu

Práce s SDK nevyžaduje (až na tmelení) žádné mokré procesy, takže odpadají dlouhé technologické přestávky nutné na schnutí a zrání materiálu. Třeba taková sádrokartonová podlaha: za jeden den položíte, další den schne lepidlo. U betonu byste čekali 28 dní, u anhydritu dokonce 60. 

Sádrokarton můžete využít taky na stavbu příček, předstěn nebo s ním vytvořit zajímavý stropní podhled. A v kalkulátoru Rigips si snadno spočítáte, kolik materiálu budete potřebovat.

6. Nepodceňujte zateplení

Výběr izolačního materiálu si zaslouží velkou pozornost. Přece jen – asi nechcete zateplovat několikrát za život. Volte proto materiál, který má nižší součinitel tepelné vodivosti. Značí se λ (lambda) a udává, jak dobře izolant vede teplo. Platí, že čím menší číslo, tím lépe materiál izoluje (teplo přes něj utíká pomaleji). Velký výběr izolací najdete například u výrobce Isover

Důležitá je taky tloušťka izolantu. Už dávno nestačí 10 cm –⁠ fasádu zateplete izolantem o tloušťce alespoň 16 cm. V celkových nákladech to skoro nepoznáte, ale efekt bude jednoznačný. Věděli jste, že navýšení izolace o 4 cm dokáže zlepšit izolační efekt až o čtvrtinu?

Cenu zateplení vám během pár minut spočítá kalkulátor Weber. Získáte soupis potřebného materiálu, který pak můžete rovnou objednat u nejbližšího prodejce.

7. Myslete na odhlučnění

Hluk z ulice nebo od sousedů umí pěkně znepříjemnit život. Naštěstí jsou dnes na trhu materiály, které si s odhlučněním poradí jedna dvě. Například sádrokartonová předstěna či příčka doplněná o minerální izolaci utlumí zvuky z vedlejšího pokoje i bytu. Kročejová izolace podlahy zase zatočí s hlukem, který vzniká v horním patře při chůzi, posouvání nábytku apod.

Dobře zvolené dvojsklo nebo trojsklo od společnosti Glassolutions zabrání pronikání hluku z ulice. Když uvažujete o nových oknech, je nejlepší řešit akustický návrh zasklení jako první – vyplývá z něj totiž požadavek na stavební hloubku rámu okna.

9 tipů pro povedenou rekonstrukci

8. Ověřte si únosnost stropů

Plánujete měnit dispozice bytu a stavět nové příčky? Dejte pozor, únosnost stropů bývá omezená. Volte proto materiály, které konstrukci příliš nezatíží, třeba sádrokarton. Je mnohonásobně lehčí než klasické materiály (cihla, beton, pórobeton) a příčku s ním zvládnete postavit během dvou dnů.

9. Na práci vybírejte jen ověřené řemeslníky

Nezáleží, jestli plánujete menší nebo větší rekonstrukci. V obou případech se hodí, když práce probíhají hladce a nic se nemusí předělávat. Proto buďte při výběru řemeslníků a firem pečliví: podívejte se na ukázky prací a na hodnocení předchozích zákazníků. To vám nejlépe napoví, jestli se s daným dodavatelem dobře spolupracuje. 

Největší databázi řemeslníků a firem s referencemi najdete na portálu NejŘemeslníci.cz. Stačí zadat bezplatnou poptávku a pak už jen vybrat z nabídek, které vám přijdou.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Saint-gobain.cz
Saint-gobain.cz (10 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
https://www.saint-gobain.cz/+420 226 292 229
Smrčkova 2485/4 (DOCK 02) 180 00 Praha 8, Česká republika
Poslat poptávku
Saint-Gobain Česká republika

Saint-Gobain Česká republika

+420 226 292 229

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama