Už víte, jaká budete mít okna? Měli byste v tom mít jasno ještě předtím, než začnete stavět

Autor: HELUZ IZOS s. r. o. (5 příspěvků)
10. 10. 2023
0 komentářů
Už víte, jaká budete mít okna? Měli byste v tom mít jasno ještě předtím, než začnete stavět
Redakční článek

Chystáte se stavět svůj dům snů? Tak pozor! Na okna, respektive na jejich zasklení, byste se měli zaměřit už ve fázi projektu. Nezapomeňte se tedy zmínit svému projektantovi, ať vše vyřešíte včas.

Proč myslet na zasklení oken už ve fázi projektu?

Když stavebníci při své stavbě řeší okna, většinou se zajímají především o jejich rámy, respektive materiál rámů. Samozřejmě je to důležité, a to jak z hlediska vzhledu, tak především tepelných parametrů. Ovšem napadlo vás, že neméně důležité je i soustředit se na jejich zasklení?

Sklo v oknech byste měli tedy řešit už s projektantem ve fázi projektu. Kde se váš dům nachází? Je na klidném místě, nebo na rušné ulici? Na kterou světovou stranu budou které místnosti orientovány? Jak zde svítí slunce? Kolik je tu stínu? Přesně tohle jsou otázky, které je třeba si zodpovědět. Proč už ve fázi projektu? Podle odpovědí na tyto a další otázky totiž můžete spolu s projektantem určit nejen velikost a počet oken, ale například i zateplení domu. A samozřejmě také samotný výběr konkrétních skel do konkrétních místností.

Už víte, jaká budete mít okna? Měli byste v tom mít jasno ještě předtím, než začnete stavět
Reklama

Co jsou izolační skla a jak fungují

Izolační sklo tvoří dvě nebo tři tabule z plochého skla, které odděluje distanční meziskelní rámeček. Schopnost skel izolovat zlepšuje dutina mezi skly, kam díky speciálnímu ošetření neproniká voda a nedochází tak ke kondenzaci par.

Povlak na tabuli zvyšuje odrazivost, díky čemuž se sklo chová jako tepelné zrcadlo. Vrací tedy teplo zpět od domu. Meziskelní prostory vyplňuje vzduch nebo argon, který má nižší tepelnou vodivost a zlepšuje tak izolační vlastnosti skla.

Izolační skla mají různé úpravy a tím i různou schopnost přijímat či blokovat tepelnou energii a propouštět světlo. Čím větší okno máte, tím větší nároky musí na schopnosti skla být.

Už víte, jaká budete mít okna? Měli byste v tom mít jasno ještě předtím, než začnete stavět

Jaká okna patří na kterou světovou stranu?

Toto je jedno z nejdůležitějších kritérií při výběru velikosti oken a typu zasklení.

Severní strana je nejchladnější s nejmenším množstvím slunečního záření. Znamená to ovšem, že tudy může unikat větší množství tepla. Na tuto stranu je vhodné orientovat například ložnici s menšími okny se skly IZOS TRIPLE, která snižují tepelné ztráty. Nebude vám tak z místnosti unikat teplo. Díky orientaci ložnice nebude přehřátá a nebudou vás ráno ani večer rušit přímé sluneční paprsky.

Reklama

Jižní stranu naopak celý rok vyhřívá slunce, což může sice přinést tepelné zisky, ale pokud nemáte možnost venkovního stínění hrozí přehřívání interiéru. Na jih můžete orientovat obývací pokoj, kde se setkává rodina. Dostatek tepla a světla zde vytvoří příjemnou atmosféru pro relaxaci. Pokud z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete mít venkovní stínění, jsou vhodná velká okna se skly IZOS SHADOW, která snižují prostup sluneční energie. Pokud ale stavíte moderní dům, kde s venkovními žaluziemi počítáte, využijte IZOS ENERGY+. A to hlavně v zimních měsících, kdy je slunce nízko. Energy + maximálně propouští paprsky a vy těžíte tepelné zisky zdarma.

Stejně tak můžete obývací pokoj orientovat na západ. Bude vám tak, především v teplých měsících, do oken příjemně svítit převážně odpoledne a navečer, kdy se většinou rodina setkává. I tady platí, že je místnost celý rok vyhřívaná, z čehož plynou tepelné zisky, ale i riziko přehřívání interiéru. Proto jsou na západ, ale i východ vhodná skla IZOS ENERGY +, která využívají sluneční teplo a šetří náklady na vytápění.

Už víte, jaká budete mít okna? Měli byste v tom mít jasno ještě předtím, než začnete stavět
Reklama

Myslete i na bezpečnostní a akustickou úpravu

Chystáte se stavět na rušné ulici nebo v blízkosti výrobní haly? Nebojte, ani v těchto oblastech se nemusíte svého klidu vzdávat. Pomůžou vám izolační trojskla s protihlukovou úpravou.

Doporučená maximální hodnota hluku pro pobyt v interiéru je 35 dB. Hluk z ulice přitom dosahuje 70 dB. Skla IZOS s úpravou Acoustic dosahují úrovně ochrany 52 dB, což sníží hluk z ulice na 18 dB. Abyste věděli, jak takový hluk vypadá, můžete si představit, že stojíte na zahradě za bezvětří.

Skla v oknech jsou stejně důležitá jako celá stavba

Pokud už víte, kde budete stavět a jak plánujete rozmístit jednotlivé místnosti co se světových stran týče, určitě zrealizujte i výběr oken a jejich zasklení. Pomůže vám to v rozhodování, jak v domě vyřešit topení či klimatizaci, jak moc a čím bude třeba následně dům zateplit a kde bude potřeba vymyslet stínění.

Nezapomeňte také, že velké skleněné plochy jsou sice na pohled krásné a vytvoří v domě spoustu přirozeného světla, zároveň ale mohou způsobovat přehřátí interiéru nebo naopak úniky tepla. I proto je důležité vědět, jaká skla do oken použít.

Už víte, jaká budete mít okna? Měli byste v tom mít jasno ještě předtím, než začnete stavět
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
HELUZ IZOS s. r. o. (5 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
https://www.izos.cz/377 338 752
U Nové Hospody 1151/9, Skvrňany, 301 00 Plzeň
Poslat poptávku
HELUZ IZOS s. r. o.

HELUZ IZOS s. r. o.

377 338 752

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama