Opakující se vlasové trhliny

Autor: DZ (3 příspěvky)
Kategorie: Vnitřní omítky
7. 6. 2022
6 komentářů
Opakující se vlasové trhliny
Dotaz

Dobrý den,

rád bych vás požádal o radu, v našem RD opakovaně pozoruji vlasové trhliny na víceromístech interiéru (nezateplený RD dům, stáří 12 let, já jsem zde 4 roky), ale i na venkovní fasádě (trhliny kopírující zdivo) nejčastěji v napojení sádrokartonu a všechny okna v napojení překladu atd.

Měl jsem zde i statika, který to označil za běžné vady omítky. Nicméně jsem trochu doufal, že dům už je řádně sedlý, na zkoušku nechal jeden pokoj vymalovat profesionálně a po 3/4 roce je u okna zase prasklina, viz foto.

Je to prosím běžný jev, mělo by mě to nějak více stresovat a existuje nějaký finální způsob, jak toto navždy eliminovat?Děkuji

Red8. 6. 2022 5:48:06

Asi spíš půjde o nedostatek informací ohledně stavby.

Typ zdiva, na jaké "hlíně" je barák založený, v jaké hloubce. Nebo jestli je třeba částečně podsklepený atd.

Pak to taky může být ošizený věnec a sousta dalších věcí, které se neprojevují hned.
Často až v kombinaci ošizení několika věcí po několika letech, kdy dojde ke změně zatížení stavby, třeba půdní vestavbou, instalací velké FVE na střechu atd. nebo jen blbé akvárko s 2m3 vody dokáže narušit statiku stavby, která na to nebyla připravena.

Může to být taky jen chybějící perlinka na přechodech věnec zdivo, překlad zdivo.
Nebo jen to co říkal statik. Omítky na domech z dutých cihel mají takovéto vady.

Ve vašem případě je opravdu málo informací a hlavně málo fotek ve vysoké kvalitě.

Můžete to ještě pár let sledovat a pokud budou ty praskliny jen vlasové, tak to nebude nic závažného.

Osobně, kdybych chtěl mít jistotu, že to není nic vážného, tak vybrousím omítku v těch místech, kde to praská, třeba u těch oken nejlépe a vložil bych tam diagonálně perlinku a zase zaházel. Kdyby to i přesto začalo praskat, tak je jasné, že dům nějakým způsobem pracuje.

Ale ony všechny stavby nějak pracují.

Doplňte nějaké fotky, aby bylo vidět kolik těch prasklin vlastně je. Jestli je to po celém baráku atd..




DZ7. 6. 2022 8:17:18

foto

DZ7. 6. 2022 8:04:58

Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu, v našem RD opakovaně pozorujji vlasové trhliny na víceromístech interiéru (nezateplený RD dům, stáří 12 let, já jsem zde 4roky), ale i na venkovní fásadě (trhliny kopírujcí zdivo)nejčastěji v napojení sádrokartonu a všechny okna v napojení překladu atd.
Měl jsem zde i statika, který to označil za běžné vady omítky.
Nicméně jsem trochu doufal, že dům už je řádně sedlý, na zkoušku nechal jeden pokoj vymalovat profesionálně a po 3/4 roce je u okna zase prasklina, viz foto.
Je to prosím běžný jev, mělo by to mě to nějak více stresovat a existuje nějaký finální způsob, jak toto navždy eliminovat?
Děkuji
DZ

adam7. 6. 2022 7:53:11

Bez dalšího textu a lepší fotky se k tomu nedá nic napsat.

DZ7. 6. 2022 8:09:48

Dobrý den,
text je výše, on je zkopíroval později, foto dávám lepší + přikládám i nějak starší praskliny, děkuji

marek.stepan9. 6. 2022 18:08:09

chybi take informace jak kvalitne je RD zateplen => a jaka je skladba steny. take chybi informace jak hluboko je okno usazene ve zdi, a kvalita okna. (praskliny jsou k oknu velmi blizko). Take chybi informace o kvalite stavitele = jestli je to postaveny barak kvalitne, nebo jestli to staveli nekvalitne na zisk a na prodej. To lze velmi dobre poznat z kvality provedeni, pouzitych materialu atd. Take chybi informace kdy se ty praskliny objevuji, jestli jenom v zime, nebo v lete, nebo....