Čím začít sezónu? Zateplením a montáží SDK

Autor: Saint-gobain.cz (10 příspěvků)
25. 5. 2022
0 komentářů
Čím začít sezónu? Zateplením a montáží SDK
Komerční

Jaro je tu a s ním i další stavební sezóna. Využijte ji ke zkrášlení domova, zvenku i uvnitř. Teploty už dovolují pustit se třeba do zateplení nebo dokončit fasádu, no a takový sádrokarton žádná teplotní omezení ani nemá. My vám k tomu přinášíme užitečná návody a tipy, aby vám šla práce lépe od ruky. 

Naše první rada zní: nešetřete na tloušťce izolantu. Průzkum v roce 2020 ukázal, že Češi zateplovali v průměru jen 13,5 cm izolace. Odborníci přitom doporučují minimálně 20, při zdražení energií klidně víc. Cenově se navíc nejedná o tak velký rozdíl, izolant je přeci jen jednou z položek, která ovlivňuje celkové náklady na zateplení. To, co investujete navíc, se vám brzy vrátí v nižších účtech za vytápění.

Orientační cenu zateplení si můžete nechat zdarma spočítat v Centru technické a obchodní podpory Saint-Gobain. Kromě kalkulace vám pomohou také s výběrem správného materiálu, poradí se skladbou konstrukce i obecným montážním postupem. 

5 nejčastějších chyb při zateplování fasády

Žádný učený z nebe nespadl, to je jasné. Některé chyby se ale při realizaci zateplení opravdu nevyplatí. Systém pak nefunguje správně, může docházet k únikům tepla, kondenzaci vlhkosti a dalším nepříjemnostem. Toto jsou oblasti, na které dát pozor: 

  1. Upravte podklad tak aby na něm nebyly nečistoty, prach, mastnota, výkvěty nebo aktivní trhliny. Starou nesoudržnou omítku odstraňte, stabilní stačí napenetrovat. 

  2. Založte ETICS správně, tedy pomocí certifikovaných zakládacích profilů s okapničkou. Použijte moderní plastovou variantu – staré hliníkové lišty vedou ke vzniku liniových tepelných mostů. 

  1. Vyberte vhodný materiál. Izolační desky z minerálních vláken, například ISOVER TF Profi, se obvykle používají od výšky 30 cm od země, kde by měl být použit materiál odolný vůči vodě – extrudovaný nebo perimetrický polystyren (například ISOVER EPS SOKL 3000). Nejčastěji se pro zateplení fasády používají izolační desky z bílého pěnového polystyrenu (např. ISOVER EPS 70F) nebo šedý polystyren s výrazně lepším izolačním účinkem, cca o 20 % (ISOVER EPS GreyWall). Při stejné tloušťce izolace tak dosáhnete ještě lepšího účinku tj. vyšších úspor. 

  1. Dbejte na správné lepení. Lepidlo se běžně nanáší po obvodu desky (rámeček) a dále ve 2–3 vnitřních bodech („buchty“). S běžným cementovým lepidlem můžete pracovat při teplotách +5 až +25 °C, při nižších teplotách použijte speciální lepidlo. 

  2. Dostatečně ukotvěte izolant. Počet hmoždinek zpravidla začíná na 6–8 na m². Kotvení je potřeba přizpůsobit kvalitě a nosnosti stěny i lokalitě, ve které se stavba nachází. Víc k tématu najdete u ISOVER.

Čím začít sezónu? Zateplením a montáží SDK

Příprava základní vrstvy ETICS

Zůstaňme ještě chvíli u kontaktního zateplení a podívejme se, jak vytvořit jeho výztužnou (základní) vrstvu. V tomto kroku se totiž často chybuje. Jedná se přitom o důležitou součást zateplení, která celý systém zpevňuje, chrání ho před UV zářenímvytváří rovný podklad pod omítku.  

Než začnete se základní vrstvou, osaďte nejprve navržené profily a volné hrany a rohy zpevněte vhodnými lištami (jednoduše se zatlačí do vrstvy stěrky). Taky proveďte diagonální vyztužení rohů oken a dveří za pomoci perlinky. Názorně to ukazují následující obrázky.

Čím začít sezónu? Zateplením a montáží SDK

A teď už se můžete pustit do díla. Budete k tomu potřebovat opět stěrku (např. webertmel 700), dále perlinku (třeba weberbat výztuž) a zubové hladítko se zubem 10 mm. Pak postupujte následovně: 

  1. Neneste první vrstvu stěrky. Pokud ji nanášíte na minerální vlnu, je potřeba nejdřív trochu hmoty zatlačit hladítkem do izolantu. 

  1. Přiložte perlinku (od shora dolů) a vtlačujte ji hladítkem do desky od středu k okrajům. Přesahy jednotlivých pásů musí mít alespoň 100 mm. 

Pokud je to třeba, naneste druhou vrstvu stěrky. Platí, že perlinka nesmí být vidět a vrstva stěrky nad ní musí mít alespoň 1 mm (v místech přesahů 0,5 mm). 

Čím začít sezónu? Zateplením a montáží SDK

Máte tepelně-izolační zdivo? Vyberte pečlivě omítku

Domy postavené například z Ytongu nebo Porothermu (či jiných tepelně-izolačních cihel) už nepotřebují další zateplení. Nevýhodou ale je, že se jejich povrch dokáže zahřát až na 70 °C, což klasická vápenocementová omítka nevydrží. Budete potřebovat speciální variantu. 

Seženete ji například u Weber, který přišel rovnou s celým omítkovým systémem. Ten se skládá z jádrové omítky, štuku a penetračního nátěru. Teprve potom přijde na řadu tenkovrstvá omítka (případně fasádní nátěr). U Weber si opět vyberete – můžete zvolit třeba omítku se samočisticím efektem nebo takovou, která reguluje vlhkost. Spotřebu i orientační cenu materiálu za vás spočítá kalkulátor.

Když je venku ošklivo, vrhněte se na interiér

V našich zeměpisných šířkách je příchod jara občas trochu rozpačitý. Pokud prší a teploty se drží kolem nuly, nahrává počasí spíš pracím uvnitř domu. Můžete se proto pustit do montáže sádrokartonu – postavit SDK příčku, podhled, nebo třeba akustickou předstěnu, která ochrání před hlukem od sousedů i z ulice. 

Všechno, co k tomu budete potřebovat, najdete u Rigipsu. Vybírat můžete z celé řady SDK desek, od těch základních přes impregnované či akustické až po jejich kombinace. Specialitou je například Modrá akustická protipožární impregnovaná deska Activ‘Air®, která snižuje koncentraci formaldehydu. Anebo vysokopevnostní deska Habito® H, co unese i kuchyňskou linku. 

Rigips má samozřejmě v nabídce i sádrokartonové profily, šrouby a hmoždinky, tmely, lepidla, pásky i penetrace a omítky. Navíc můžete využít jeho Profikalkulátor a spočítat si množství potřebného materiálu i jeho orientační cenu.

Chcete práci nechat profíkům?

Pokud se nechystáte na rekonstrukci svépomocí, bude se vám hodit portál NejŘemeslníci.cz. Najdete tam totiž ověřené firmy i jednotlivé řemeslníky z různých oborů, můžete si prohlédnout jejich dosavadní práce a přečíst hodnocení předchozích zákazníků. Tak máte jistotu, že si domů nepozvete fušery. Zadání poptávky je přitom zdarma. 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Saint-gobain.cz
Saint-gobain.cz (10 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
https://www.saint-gobain.cz/+420 226 292 229
Smrčkova 2485/4 (DOCK 02) 180 00 Praha 8, Česká republika
Poslat poptávku
Saint-Gobain Česká republika

Saint-Gobain Česká republika

+420 226 292 229

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama