V zimě na stavbě: tyto práce můžete dělat i při nízkých teplotách

Autor: Saint-gobain.cz (10 příspěvků)
26. 10. 2021
0 komentářů
V zimě na stavbě: tyto práce můžete dělat i při nízkých teplotách
Komerční

Nestihli jste dokončit dům před zimou? Nezoufejte a vrhněte se na práce, u kterých nízké teploty nevadí. Patří k nim třeba malování, montáž sádrokartonu nebo pokládka podlah. Činit se ale můžete i venku. V každém případě stačí vybrat správné materiály a ohlídat, aby teplota nespadla pod určitou hranici.

Práce jako betonování, zdění a omítky by se měly stihnout, pokud možno, „za tepla“. Jde totiž o mokré procesy, což znamená, že v používaných materiálech je voda. A pokud zmrzne, může dojít k poškození betonu, malty nebo omítky. Existují ale možnosti, jak takové práce zvládnout bez rizika.

Speciální materiály, kterým zima neublíží

Teploty klesají a vy ještě potřebujete zdít? S webermix mont je to možné. Jedná se totiž o maltu pro tenkovrstvé lepení i stěrkování pórobetonových tvárnic, která se dá aplikovat při teplotách od +5 °C do +26 °C. 

Ani zateplení fasády v zimě není nemožné, jen musíte opět vybrat vhodné materiály. Jedním z takových je třeba stěrkovací hmota webertherm mínus 7. Slouží k lepení deskových izolantů, ale můžete s ní vytvořit i podkladovou mezivrstvu pod finální omítku (v kombinaci s vhodnou armovací mřížkou). Jak asi tušíte z názvu, pracovat s ní můžete až do teploty −7 °C. 

No a jestli Vám chybí už jenom omítka, vsaďte na jednu z těch chytrých od Weber. S příměsí urychlovače snesou už po čtyřech hodinách teplotu až −5 °C. Vybrat si přitom můžete například takovou, která reguluje vlhkost, a tím brání vzniku plísní a řas.

Suchá výstavba, ideální práce na zimu

Sádrokarton patří k materiálům, kterým nízká teplota nevadí. Takže SDK příčku, podhled nebo předstěnu můžete klidně montovat, zatímco venku mrzne, až praští. Jen pozor na tmelení. Při něm už musí teplota vystoupat aspoň k +5 °C, protože se jedná o mokrý proces. Tuto teplotu pak udržujte dalších 24 hodin a i potom se snažte zabránit velkým teplotním výkyvům – změny by neměly být větší než 5 °C za 24 hodin.

V zimě na stavbě: tyto práce můžete dělat i při nízkých teplotách

Obr.: Montáž sádrokartonu není nijak teplotně omezená, můžete se do ní pustit i v zimě. Zdroj fotografie: Rigips

Vezměte to od podlahy!

Zvládnout můžete i pokládku suché podlahy. Ta se vyznačuje právě absencí mokrých procesů, což s sebou přináší celou řadu výhod: nezanesete si do stavby vlhkost, nemusíte čekat, až povrch vyzraje, a můžete se do práce pustit v zimě. Suchá podlaha je ideálním řešením do patra. Má totiž nízkou hmotnost, a tak konstrukci domu zatíží jen minimálně.

Pokládání suché podlahy na trámovém stropě

Máte dřevostavbu? Pak je suchá podlaha ideální volba. Díky absenci mokrých procesů se do dřeva nedostane vlhkost a do karet vám hraje i malá hmotnost podlahových dílců. A jak se taková podlaha skládá? Jako první přichází na řadu geotextilie, pak suchý vyrovnávací podsyp a na něj roznášecí desky. Použít můžete třeba RigiStabil s tloušťkou 12,5 mm. 

Abyste v přízemí neslyšeli každý krok, je potřeba nezapomenout na kročejovou izolaci. K tomuto účelu vám poslouží desky z čedičové vlny (např. ISOVER T-P) a podlahové pásky. Ty vytvoří tzv. dilatační spáru mezi podlahou a ostatními konstrukcemi, čímž ještě lépe zabrání šíření hluku.

V zimě na stavbě: tyto práce můžete dělat i při nízkých teplotách

Obr.: Aplikace vyrovnávacího podsypu před pokládkou suché podlahy.

Pak už můžou přijít na řadu samotné podlahové dílce. Opět se nabízí využít Rigistabil, případně sádrovláknité desky Rigidur. Dílce se k sobě slepují PU lepidlem, které můžete aplikovat při nejnižší teplotě +5 °C. Podlahové dílce RigiStabil se nakonec musí ukotvit pomocí rozpěrných sponek, u dílců Rigidur volte rozpěrné sponky nebo šrouby.

Na suché podlahové systémy Rigips pak můžete položit téměř jakoukoliv finální krytinu, od koberce přes laminát až po dlažbu. Jedinou výjimkou jsou podlahy z masivního dřeva. Ty mají totiž při změně vlhkosti jinou roztažnost než podlahové dílce, a tak se nesmí na systém RigiStabil a Rigidur lepit kontaktně.

V zimě na stavbě: tyto práce můžete dělat i při nízkých teplotách

Obr.: Pokládání suché podlahy. Zdroj: Rigips

Shlédněte video, jak na suché podlahy RigiStabil

Pusťte se do rekonstrukce půdy

Máte nevytápěnou půdu a potřebovali byste ji zateplit? ISOVER vyvinul k tomuto účelu ucelené systémy s přesně danou skladbou výrobků. Jedním z nich je systém ISOVER Step Cross, který kombinuje pevnost EPS trámců s tepelnou účinností měkčích desek z minerálních vláken. K izolaci pod krokvemi pak využijete systém ISOVER Double Tram. Skládá se z minerální izolace, pěnového polystyrenu a výrobků řady ISOVER Vario®. Umožní vám zateplit střechu bez tepelných mostů a vytvořit izolaci, která splní požadavky stanovené pro pasivní domy.

Je aspoň 5 °C nad nulou? Vymalujte interiér

Vnitřní nátěry jsou další věc, kterou můžete s přehledem zvládnout i v zimě. Ideální teplotu pro nanášení najdete většinou na obalu barvy. Třeba u výrobce Weber můžete pořídit hned dva nátěry, kterým k aplikaci stačí +5 °C. První z nich, weberdeco fresh, navíc odstraňuje formaldehyd z interiéru, a weberdeco active má zase zvýšenou ochranu proti plísním. Pro vyrovnání povrchu či uzavření trhlinek před malováním použijte EXTRA stěrkovou omítku. Lze ji aplikovat při teplotách mezi +5 °C a +25 °C.

V zimě na stavbě: tyto práce můžete dělat i při nízkých teplotách

Obr.: Malování můžete zvládnout i v zimě.

Dlouhé večery využijte k plánování

Nemůžete nebo nechcete v pracích přes zimu pokračovat? Pořád jsou tu další možnosti, jak se stavbou pokročit a mít na jaře trochu náskok. Zkuste si třeba navrhnout barvu fasády nebo si spočítejte materiál potřebný ke stavbě sádrokartonové konstrukce. Taky si zatím můžete nastudovat montážní postupy. Všechno o suché výstavbě najdete u výrobce Rigips, s vnitřními nátěry, zateplením a fasádou vám pomůže Weber a ISOVER zase poradí, jak na izolaci bez chyb

Pokud chcete svůj projekt probrat s profesionály, obraťte se na Centrum obchodní a technické podpory Saint-Gobain, kde vám poradí se skladbou konstrukce a zdarma připraví kalkulaci materiálu. Zimní večery můžete využít i k hledání řemeslníků. Na webu NejŘemeslníci.cz stačí zadat bezplatnou poptávku a pak počkat, až se vám ozvou první dodavatelé.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Saint-gobain.cz
Saint-gobain.cz (10 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
https://www.saint-gobain.cz/+420 226 292 229
Smrčkova 2485/4 (DOCK 02) 180 00 Praha 8, Česká republika
Poslat poptávku
Saint-Gobain Česká republika

Saint-Gobain Česká republika

+420 226 292 229

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama