Hrubá stavba a zdění

Autor: Honza a Lucka (7 příspěvků)
31. 3. 2015
1 komentář
Hrubá stavba a zdění
Příspěvek stavebníka
Dne 11.8.2014 jsme za sychravého počasí zalejvali základovou desku a mezitím nám přijely cihly. Deska se nechala necelé dva týdny zavadnout a začalo se zdít. V projektu jsme původně měli 38 Heluz na lepidlo + 12 cm zateplení polystyrenem. Zvažovali jsme i možnost cihlu plněnou minerální vatou či drceným polystyrenem.

Nakonec, po shlédnutí videa tady na svépomoci.cz, jsme se rozhodli vystavět barák z "padesátek" Heluz Family zdicí systém na pěnu, ač tedy na úkor zmenšení vnitřních prostorů. Poptávala jsem cca deset firem a jejich nabídky jsem točila dokola. Po čtrnácti dnech jsem se dostala i o dvacet tisíc míň než nám původně nabízeli. Rozdíly byly opravdu markantní. Založila se první řada, která musela vytvrdnout, jelikož se dávala na lepidlo (ne na zdicí systém, ale rozdělávalo se lepidlo koupené v pytlích). Po třech dnech se hoši pustili do zdění na pěnu, a to byl teda fofr.

Po obvodových zdech přišly na řadu příčky. První šár se opět zdil na lepidlo, další pak na pěnu a pro spojení s obvodovým zdivem se používaly kotvy. Vzhledem k tomu, že podlaha začíná až u druhého šáru a máme v plánu podlahové vytápění, ve dveřním prostoru se první šár nedával, aby mohli topenáři snáze položit trubky. Co se týče překladů, na padesátku zeď jsme dali tři překlady, polystyren a opět překlad, vše opět od Heluz. Heluz vyrábí nosné i nenosné překlady, ale nenosné jsou pouze do určité délky, tzn. tam, kde jsme potřebovali dvoumetrový překlad na nenosné zdi, se musel koupit nosný. Porotherm má výrobky jinak široké a vysoké a jsou s Heluz nekompatibilní. Později jsme na některé dodělávky volili Ytong. V říjnu jsme dělali věnce (a to jsme zdili pouze o víkendech!).

Použili jsme na jednu stranu věncovky a na druhou se objednali 11,5 příčkovky. Dovnitř se nasoukal polystyren a ob metr jsme dávali železné třmínky. Nakonec se to zalilo cementem a nechalo týden vytvrdnout. Mezitím jsem objednávala krov. Vybrali jsme si pilu v Daměnicích (firma Dam stavby) a musím říct, že jsme zvolili nejlíp, jak jsme mohli. Tahle firma totiž dělá i montované domy, takže v současnosti, když už jsme v jiné fázi stavby, nám dodává i jiný potřebný materiál. Vzhledem k tomu, že máme sedlovou střechu, museli jsme ještě vyzdít štíty. Vše se stihlo ještě s rezervou a 11.11.2014 nám přivezli krov.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honza a Lucka
Honza a Lucka (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama