5 tipů, jak chránit podlahu před poškozením

Autor: KOBERCE BRENO, spol. s r.o. (1 příspěvek)
Kategorie: Podlahová krytina
29. 3. 2024
0 komentářů
5 tipů, jak chránit podlahu před poškozením
Komerční

Nová podlaha dokáže zahýbat rodinným rozpočtem. Jejímu výběru věnujete důkladnou péči i čas a stejně tak se vyplatí přistupovat i k její údržbě. Aby vám podlaha sloužila co nejdéle, poradíme vám pět praktických tipů, jak ji účinně chránit před poškozením.

Prevence tvoří základ ochrany

Jedním z nejlepších způsobů, jak podlahu chránit, samozřejmě souvisí s prevencí. Podlaha dostává zabrat každý den, přesto se dá účinně zabránit jejímu poškození. Pokud vyberete dostatečně odolnou podlahu, výrazně si práci ulehčíte.

Ideálně volte takové podlahy, které nejsou tak náchylné na poškrábání, dokážou dobře odolávat vlhkosti a nerozhodí je ani dětská hra nebo klapání zvířecích drápků.

Jak zvýšit životnost podlahy jednoduchou prevencí:

  • Pozor na ostré předměty – v místech, kde častěji manipulujete například s noži a dalšími ostrými předměty, vybírejte takovou podlahu, která to snese.

  • Rozlité tekutiny utřete co nejdříve – převržená sklenička nebo vylité dětské pití patří mezi běžné „domácí nehody“. Nenechávejte ale tekutiny na podlaze zbytečně dlouho. Některé typy podlah se mohou vlivem vlhkosti nafouknout nebo jinak deformovat.

  • Hlídejte misky s vodou nebo květináče – pokud zůstává voda na povrchu podlahy více než 10 hodin, může vám začít šednout. Pod psí misku s vodou dejte podložku. Květináče umístěte do vhodného obalu nebo pořiďte vyvýšené stojany na květiny.

  • Pravidelně o podlahu pečujte – suché čistění tvoří základ péče. Odstraníte všechny pevné nečistoty. Nezapomínejte ale ani na vytírání s použitím speciálních čističů, které dodají podlaze lesk a zvýší odolnost podlahy vůči znečištění díky ochrannému polymerovému filmu.

5 tipů, jak chránit podlahu před poškozením

Používejte pouze vhodné čisticí prostředky

Při pravidelné údržbě myslete i na vhodné čisticí prostředky. Ne každá podlaha snese agresivní čističe. Vyhýbejte se hlavně abrazivním prostředkům, které by mohli narušit ochrannou vrstvu podlahy. Pokud máte doma vinylovou podlahu, nedoporučují se například bělidla na bázi chlorovodíku (Savo).

Kromě samotných čističů dávejte pozor i na množství vody. Mop na vytírání by měl být jen lehce vlhký, aby podlaha nezůstávala dlouho mokrá. Dlažba vám samozřejmě odpustí více vlhkosti než například laminátová plovoucí podlaha.

Na většinu vinylových a PVC podlah si vystačíte s univerzálním šetrným prostředkem na vytírání. Případně sáhněte po speciálních prostředcích určených přímo na PVC nebo vinylové podlahy.

Dřevěné podlahy obecně vyžadují složitější péči a bez speciálních čističů se neobejdete.

Stejně tak si dejte pozor na parní mop. Zdánlivě může ušetřit čas a zefektivnit úklid, ale zdaleka není vhodné pro všechny typy podlah. Můžete s ním bez obav vyčistit dlažbu, ale na dřevo nebo vinyl hodný rozhodně není.

Pod kolečkovou židli patří podložka

Pokud doma používáte kolečkovou židli, pak si ověřte, jestli vaše podlaha takovou pravidelnou zátěž snese. Tuto informaci byste měli najít v technickém listu.

Obsahuje různé piktogramy, které vám prozradí důležité parametry podlahy. Přes třídu zátěže, až po vhodnost položení na podlahové topení nebo právě možnost stálého používání kolečkové židle.

Některé vinylové a PVC podlahy jsou vhodné pouze pro příležitostné použití kolečkové židle.

V každém případě podlahu nejlépe ochráníte pořízením podložky pod kolečkovou židli.

Jejich hlavní úkol je ochránit podlahu před poškrábáním i znečištěním, které židle může způsobit. Pokud tedy například pracujete doma nebo trávíte jinak hodně času sezením u počítače, do kvalitní podložky se rozhodně vyplatí zainvestovat.

5 tipů, jak chránit podlahu před poškozením

Nezapomínejte na rohožku

Účinnou ochranu podlahy představují i rohožky. Slouží jako „první linie obrany“ vaší podlahy. Především dokážou ochránit podlahu v chodbě před přebytečnou vlhkostí a nečistotami z bot.

Kromě toho bývá rohožka tím prvním, co před vstupem do domu nebo bytu uvidíte. Slouží proto i jako šikovný designový prvek. Rohožka dokáže hodně prozradit o obyvatelích konkrétní domácnosti. Můžete si s jejím vzhledem vyhrát a přivítat návštěvy stylově.

Kromě toho se ale zaměřte také na materiál rohožky. Syntetické materiály, jako například polypropylen, nabízí vysokou odolnost. Venku také výborně poslouží guma nebo pryž.

Rohožky z kokosového vlákna se hodí hlavně do vnitřních prostor, například přímo do chodby. Kokosové vlákno dokáže velmi dobře zachytit prach.

Tip: Přečtěte si podrobněji o tom, jak vybrat venkovní rohožku před dveře a na co se zaměřit.

Pořiďte si filcové podložky pod nábytek

Abyste zabránili nechtěnému poškrábání podlahy, zaměřte se i na nábytek. Nikdy ho po podlaze nesuňte. Mohli byste způsobit hluboké rýhy. Škodu dokážou napáchat například i židle u jídelního stolu. Jejich neustálé posouvání může podlahu poškodit.

Podlahu ochráníte tak, že na nohy židlí, stolů a dalšího nábytku nalepíte filcové podložky. Díky tomu se podlaha nepoškrábe, když budete nábytek přesouvat.

Filcové podložky jsou ideální, pokud máte doma vinylové nebo PVC podlahy. Dokážou ale účinně ochránit i dřevěnou nebo laminátovou podlahu.

Maličkou nevýhodou je, že se na filcové podložky přichytává například zvířecí srst. Pokud máte doma psa nebo kočku, při pravidelném úklidu nezapomínejte také na čištění těchto podložek.

U nábytku, který se nepřesouvá to tolik řešit nemusíte. Naopak u židlí, se kterými se hýbe klidně několikrát denně, se nevyhnete například pravidelnému vysávání nečistot z filcových podložek.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
KOBERCE BRENO, spol. s r.o.
KOBERCE BRENO, spol. s r.o. (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Kontakty na autora
https://www.breno.cz/226 254 777
Antala Staška 1071 140 00 Praha
Poslat poptávku
KOBERCE BRENO, spol. s r.o.

KOBERCE BRENO, spol. s r.o.

226 254 777

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama