4. část - Základová deska

Autor: Véna (9 příspěvků)
26. 9. 2023
0 komentářů
4. část - Základová deska
Příspěvek stavebníka

Když svépomocí, tak svépomocí.

Skrývka ornice

4. 9. 2023 jsme se vrhli na skrývku. Museli jsme to o 2 dny posunout, protože je celé léto vedro a nespadne ani kapka, ale když chci kopat, tak 2 dny leje a pozemek byl pod vodou. Výhoda naší vesnice je, že pořád funguje jako vesnice a každý tu má všechno. Kolega má komplet techniku, takže nemusím řešit půjčovny a beru vše od něj. Přijel velkým bobkem, ke kterému jsem byl dost nedůvěřivý, ale když se rozjel a nabral plnou lžíci zeminy, bylo jasné, že to zvládne. Skryli jsme ornici a začali srovnávat místo pro dům. Nějak se nám ta výška pořád nezdála, tak jsme vytáhli laser a zjistili jsem, že musíme jít na jedné straně ještě o 60 cm níž :) Long story short - trvalo to celé asi 7 hodin a pozemek byl připravený na kopání pasů.

4. část - Základová deska

Základové pasy

5. 9. 2023 jsme přesedlali do 3,5 t Kuboty a začali hrabat pasy. Je u nás dost kamenolom, tak jsem měl strach, kolik vyhrabeme a po bojích jsme se dostali na 60 cm hloubky. Zbytek už jedině dynamitem, bagr už to neukopl. Na druhou stranu, co chtít víc než barák na skále, to nemá kam uhnout, že? Pasy jsem ručně dočistil, položil zemnící pásek + vývody, zamatlal gumoasfaltem a podložil. Z rohů + místa rozvaděče jsem vytáhl zemnící drát. Pomocí laseru jsem si v pasech vyznačil výšku betonu a nastříkal jsem si to tam sprejem, ať se mám čeho držet a je to vidět. Toto doporučuji, fungovalo to skvěle. Ještě jsem udělal prostupy - v každém rohu domu a v technické 6 prostupů.

Hned na druhý den jsem měl objednaných 18 m3 betonu a pumpu. Borci přijeli, rozložili vercajk a za půl hodiny bylo zalito, protože mixy na sebe čekaly. Šlo to skvěle, protože jsem měl stříklé ty výšky. Po vylití jsem to celé uhutnil/zniveloval řídítkama a proletěl jsem to po sobě 2 m vodováhou - krásná rovina. Po zavadnutí jsem napíchal roxory a bylo hotovo.

Druhý den jsem to zalil vodou a s geodetkou našel rohy domu, protože jsem nedělal lavičky.

Reklama
4. část - Základová deska

Ztracené bednění

V pátek 8. 9. 2023 jsem začal zakládat ztracenko. Laserem jsem si po sobě změřil, jak se mi povedlo vylít pasy a na 18,5 metrech délky jsem to měl v 1 cm, takže řídítka fungují a ušetřil jsem si spoustu práce a času, protože jsem bednění ukládal jen nasucho. Pokud bylo potřeba, podkládal jsem bedny dřevěnými klínky. Takto jsem vyskládal 3 řady (cca. 390 ks, 50x30x25 cm), mezi každou řadu jsem dával 2 pruty roxorů průměru 8 mm, včetně rohových příložek atd. Podle mě jsou to základy jak na panelák. V pondělí jsem nemohl, ale hned na úterý jsem objednal mix a pumpu a zalil bednění 9 m3 betonu B25. Vyšlo mi to na kýbl přesně, museli mi ten zbytek z pumpy vylít na zem a já jsem to ještě kýbloval do beden. Celou dobu venkovních prací mi zatím přeje počasí a celkem slušně jsem se opálil :) Beton v bednění jsem párkrát prolil, až jsem viděl, že prosakují tvárnice. U skládání kanalizace jsem potřeboval probít průchod o bedňák níž a teda bourací kladivo mělo co dělat, beton pevný jak ďas.

4. část - Základová deska
Reklama

Zavážení desky, kanalizace, radon

Beton v bednění jsem nechal 3 dny uzrát, mezitím jsem to pořádně proléval a den mi pršelo, takže paráda. V sobotu 16. 9. 2023 bagrista rozhrnul v desce vykopanou zeminu a já jsem to po kouscích hutnil 400 kg deskou. Za dopoledne hotovo. Pak se v tom zhutněném kopla kanalizace, kterou jsem v sobotu začal pokládat. Nic moc práce, ale když se ty trubky pořádně mažou, tak to celkem jde. V neděli jsem to dokončil a zasypal pískem. Mám jednoduchou kanalizaci, ale i tak tam padlo cca. 3 t písku. Ušlapal jsem to a na to začal sypat zeminu. Trubky jsem si ještě zalil vodou, ať vidím případné poškození. Celé jsem to ještě pojezdil deskou, nad kanalizací jen lehce (snížil jsem vibrace desky). V neděli večer jsem ještě položil radon. Použil jsem drenážní trubky průměru 80 mm. Natahal jsem si jednotlivé hady po šíři domu, napnul je a konce jsem si přibil roxory. Pak jsem ty hady rozřezal a napojoval přes originál T-kusy. Luxusní čistá práce. V pondělí 18. 9. 2023 dovezli 90 t štěrku frakce 16/32 a bargista začal zasypávat desku. Já jsem to po stupně opět hutnil 400 kg deskou. 5 hodin práce a bylo hotovo. Už byla skoro tma, tak jsem si ještě oběhl ztracenko laserem, ať vím, jak jsem to trefil a jak vysoký a odkud mám chystat šalung. Výsledek dobrý, jen jeden roh na kousku letí o 2 cm, zbytek je v 1 cm.

4. část - Základová deska

Příprava na betonáž

Po hutnění jsem rozložil distanční plastové lišty a na ně kari sítě, pěkně do šachovnice, ať se nikde nepotkávají více než 3 ks sítí na sobě. Vše jsem zdrátkoval radlovačkou Festa + pytlové úvazky (dobrá vychytávka). Kolem odpadů jsem sítě řezal aku flexou. Mám pod příčkama druhou vrstvu kari sítí, takže jsem na to koupil ty "kozičky", takové kovové dilatační pásy výšky 70 mm a na ty jsem nařezané sítě položil a zdrátkoval. Na šalung jsem použil OSB tl. 18 mm, 2 500x675 mm, které jsem řízl napůl. Laserem jsem si chytl nejvyšší bod, desku vyrovnal a na další desky jsem se chytal už 2 m vodováhou. Desky jsem kotvil turbošrouby pomocí rázového utahováku přímo do ztracenka. Tento způsob všem velmi doporučuji. Není potřeba žádné dodatečné kotvení, podpěry a podobně. Ani ty desky nemusíte moc vyrovnávat, pokud u betonáže použijete rotační laser. Ideální fixace je tak, že desku přivrtáte 4 ks turbošroubů do hodní části ztracenka a mezi ně do spodní části dáte další 3 ks (jakoby do kříže). Deska drží jak čert a nehne se ani o kousek. Cokoliv dalšího je jen zbytečná práce navíc. Takto jsem se bavil od pondělí do pátku po odpolednech.

Reklama

Nejlepší pomocník je aku flexa. Řezal jsem s ní naprosto vše, včetně ztraceného bednění. Neumím si představit stavět bez ní. Nikde se nic nemotá, pořád je po ruce a baterka (8Ah) mi vydržela celý den.

Betonování základové desky

Ano, já vím, že je to podkladní beton, ale u nás na dědině to byla odjakživa deska, tak tomu budu dál říkat deska.

V sobotu 23. 9. 2023 den D. Na šalung jsem si navrtal šroub, který mi určoval, že minimální výška betonu v každém místě bude 15 cm. Na tento šroub jsem si vyrovnal rotační laser, kterým jsem si při betonáži určoval správnou výšku. Byl to neskutečný pomocník, fakt si to bez toho neumím představit. Objem betonu byl spočítaný na 27 m3 B25. V 8 ráno přijela pumpa a hned po ní 2 mixy. Vylil se první a než se kluci přehodili, vzal jsem do ruky řídítka a pěkně jsem tu vylitou část natřásl - vytvořilo to parádní rovinu. Po druhém mixu jsme museli čekat, než přijede z betonárky třetí, tak byl čas to znovu natřást. Měl jsem obavy, aby beton stačil a vyšlo to na kolečko přesně. Postup betonáže byl takový: 3 lidi - jeden vedl hadici, druhý pomocí laseru určoval rovinu (hladítkem udělat v betonu správnou výšku, pak kousek betonu uhladit a udělat tam křížek - terč, a takto postupovat co 2 metry). Třetí člověk mezi těmito terči hráběmi roztahoval beton do správné výšky. Za 2 hodiny nebylo co dělat. Počasí vyšlo perfektně - ráno déšť, během betonáže nic a pak až do večera jemné mrholení. Druhý den už byla deska pochozí, tak jsem si ještě pořádně prolil vodou. Nenašel jsem ani jednu prasklinu a máme tam jen 2 propady cca 5 mm, což je na amatéry luxus a tyto detaily vyrovná polystyren atd.

Kromě betonáže jsem na desce pracoval pouze já + bagr. Trvalo mi to celkem 15 dnů. Pracoval jsem po odpolednech po práci a měl jsem 2 dny volna. Spoustu času zabralo měření, chození a přenášení věcí. Další dům bych měl už rychleji :) Cenu moc určit neumím, protože jsem už něco měl, ale odhad bude zhruba 300 000 Kč komplet za 180 m2 (beton a štěrk stojí raketu).

4. část - Základová deska
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama