První krok za snem...

Autor: Míša a Franta (3 příspěvky)
24. 4. 2024
0 komentářů
První krok za snem...
Příspěvek stavebníka
Nemáš rád/a nudu a chceš mít celý život o zábavu postaráno? Pořiď si dům... Aneb jak jsem vykročila na cestu za svým celoživotním snem..

Konečně se chci věnovat psaní deníku o plnění mého celoživotního snu - o stavbě našeho rodinného domu. Dům už stojí, my bydlíme (ačkoliv práce je stále dost) a já budu vzpomínat na krásné fáze stavby. :)

Myšlenku stavět vlastní dům jsem měla od dítěte. Z rodinného domu pocházím, takže bydlení v bytě, i když v malé vesnici blízko velkoměsta, pro mě bylo utrpení a řešení na přechodnou dobu. Manžel sice pochází z bytu, ale zase z hor a z přírody a hlavně mě prostě miluje, takže myšlenku postavit si vlastní rodinný dům samozřejmě podporuje a rozvíjí. :)

Když se narodil náš první syn, zas o kousek víc nám začal chybět pozemek, zahrada, příroda. A tak jsme stále hledali pozemek a přitom přemýšleli nad dispozicí našeho budoucího domu.

Vlastní dům - to je můj celoživotní sen. Často se mi o domě zdálo, představovala jsem si, jaký bude, občas jsem ho viděla v úplně jasných barvách se všemi detaily jako květiny a chodníčky. :) Rodina, dům se zahradou a pes - to je moje celoživotní touha a vášeň.

První krok za snem...

Stavba domu je pro mě vášeň

A přišly dny, kdy jsem si tenhle sen začala plnit. Jak náročný a dlouhodobý sen to je, to už je jiná kapitola. Na druhou stranu, já jsem stavařka a je to pro mě svým způsobem vášeň. Vlastně jsem se začala děsit dne, kdy bude dům celý hotový a já nebudu moct nic plánovat, projektovat, počítat, objednávat, tvořit, kutit a realizovat. Ale naštěstí dům je zábava na celý život - když na jedné straně skončíš, na druhé zas začneš s rekonstrukcí a předělávkami, takže takový den nenastane a nikdy už se díky plnění tohoto snu nebudu nudit. :D

Vystudovala jsem stavební inženýrství a pracuji jako přípravář a rozpočtář větších projektů pro jednu menší stavební firmu, takže jinak než stavět svépomocí by to ani nešlo. Většinu prací jsme podle původních předpokladů realizovali s manželem s kamarády řemeslníky, stavbu jsem celou řídila, počítala a objednávala veškerý materiál a koordinovala jednotlivé technologické postupy a přestávky.

Na kompletní stavbu pouze vlastními silami nemáme s malými dětmi čas a ani schopnosti... Řídit stavbu, to mi jde, ale sama jsem nic nevyzdila (krom dětské pomoci rodičům) a manžel taky ne, takže ve společné kooperaci malých živnostníků s naší dopomocí a koordinací, je to ideální kombinace, jak mít vše rychle (protože čas jsou peníze), kvalitně a levněji (i když o cenách tu jistě ještě napíšu).

Reklama
První krok za snem...
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míša a Franta
Míša a Franta (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací