Práce s půdní rýhovací frézou z půjčovny DEK

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Kategorie: zavlažování
19. 2. 2020
0 komentářů
Redakční článek
Půdní rýhovací fréza se používá pro hloubení takzvaných liniových drážek. Do drážek se následně pokládají například kabely či jiné inženýrské sítě nebo rozvody zavlažovacího systému jako v našem případě. Práce s frézou je snadná a velmi nám usnadnila práci.

Ovládání stroje je snadné

Rýhovací fréza je vybavena elektrickým startérem. Při prvním studeném startování použijte sytič, umístěný vlevo vedle klíčku. Druhou pákou se symbolem želvy a zajíce nastavíte potřebnou rychlost jízdy i následného hloubení.  Poslední páka na levé straně od volantu slouží k zapnutí a určení směru rýhovacího pásu. Při vytváření drážek je nutné páku po celou dobu držet rukou společně s volantem.  Horní zuby rýhovacího pásu by se měli pohybovat vždy směrem do výkopu, takže páku budeme mít v pravé poloze. K ovládání pohybu slouží v uvozovkách volant. Ten je umístěn pod pevným kovovým držadlem, ke kterému je přitlačíme směrem dopředu nebo dozadu, tím určíme požadovaný směr jízdy. Natáčením do stran pak můžeme pohodlně zatáčet. K nastavení hloubky drážky, slouží páka na pravé straně vedle volantu.

Práce s půdní rýhovací frézou z půjčovny DEK

Drážkování pro zavlažovací systém za jeden den

Pro realizaci zavlažovacího systému, byla předem zpracována projektová dokumentace, obsahující mimo jiné výkres vedení trubních rozvodů. Umístění jednotlivých rýh jsme tak mohli snadno odměřit a pustit se do realizace. Nejprve jsme hloubili dlouhé drážky hlavního vedení a postupně k nim napojovali boční přípojky. Výkop jsme prováděli do hloubky přibližně 30 až 40 cm. V kypré půdě je možné frézovat rýhy až do hloubky 90 cm. Po vyhloubení drážek vám obvykle u jejich křížení vzniknou místa, ze kterých je třeba nahromaděnou zeminu odstranit. Velmi se nám pro tuto práci osvědčila úzká plechová lopatka na uhlí.  Realizace drážek nám zabrala pouhý jeden den. Následující den jsme se tak mohli pustit do začištění výkopů, a tím bylo vše připraveno na pokládku trubních rozvodů.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací