Kompostování do každé domácnosti - část první

Autor: Magdalena Hronova (3 příspěvky)
Kategorie: Kompost
15. 8. 2019
0 komentářů
Kompostování do každé domácnosti - část první
Příspěvek stavebníka
Odpad se stal v poslední době aktuálním tématem. Prakticky každá domácnost více nebo méně třídí odpad.

Přesto každý týden u našich domovů zastaví popeláři a naši černou popelnici – takové naše černé svědomí – vyprázdní. Co bychom dnes bez popelářů dělali? Stačilo by nechat pár týdnů odpad ladem a už bychom okolo naší popelnice nechtěli ani projít, natož jí otevírat či se dokonce odpadem nějak zabývat… Biologickému odpadu, který se v útrobách našich popelnic rozkládá a nevábně smrdí, se mnoho domácností nevěnuje. A to je škoda – je to materiál jako každý jiný a není těžké se postarat o to, aby z něj odpad vůbec nevznikl, natož aby začal zapáchat.

  1. Biologicky rozložitelný odpad tvoří 40 – 60 % komunálního odpadu. Začnete-li kompostovat, o polovinu se vám zlehčí koš.
  2. Pokud by se všem domácnostem o polovinu zmenšil koš, nebylo by nutné ho tak často odvážet. Naše odpadové hospodářství čeká dříve nebo později veliká změna. Již dnes víme, že se budou do budoucna zvyšovat dnešní velmi nízké poplatky za odloženou tunu odpadu na skládkce. Proto se nám vyplatí i z ekonomických důvodů zefektivnit nakládání s odpadem.
  3. Když si kompost sami zpracujete, budete mít skvělé hnojivo ke kytkám či rostlinkám na zahradě, okenním parapetu či balkónu.
  4. Pomůžete navrátit důležité živiny a vlastnosti půdě, kam patří – a ne na skládku, kde bio odpad vytváří skleníkový plyn metan.

Co všechno lze kompostovat?

Názory na to, co se dá zkompostovat, se často i mezi odborníky různí. Zbytky rostlinného původu jsou samozřejmostí. Hlídat bychom si měli akorát poměr suchého a mokrého podílu – uhlíkaté a dusíkaté části. Starší a tvrdý materiál obsahuje více uhlíku než mokrý a čerstvý materál. Ten je naopak bohatý na dusík. V praxi to znamená, že aby kompost dobře pracoval, nelze ho „krmit“ pouze posekanou trávou nebo odřezky z kuchyně. Ty je dobré kombinovat s dřevní štěpkou ze starých větví, proložky od vajec, ruličky od toaletního papíru i papírovými kompostovatelnými sáčky. Uhlíkatá část – seno – usušená tráva, popel, piliny, větve, nasekané dřevo, listí, proložky od vajec, ruličky od toaletního papíru, papírové kompostovatelné sáčky, papírové kapesníky, čaj a kávová sedlina, zbytky ovoce, šlupky z citrusových plodů,… Dusíkatá část – zbytky ze zeleniny, zbytky pečiva, tráva neusušená, plevel, rostliny,… Zkompostovaná hmota by měla mít optimální vlhkost. Tu zjistíme tak, že hotový kompost vezmeme do ruky a stiskneme. Pokud z něj teče voda, je moc vlhký. Bude vhodné ho doplnit o piliny či slámu. Pokud se rozpadá, je příliš suchý. Můžeme ho pokropit zahradní konví nebo promíchat s vlhkými složkami. Kompost vlhký tak akorát po stisknutí drží pohromadě. Do zahradního kompostu a kompostéru patří také skořápky od vajíček. Dá se však zkompostovat zbytek masa, uvařeného jídla a kostí? Někteří zkušení „kompostéři“ říkají, že ano. Dobře rozběhnutý a vedený zahradní kompost bez problému zpracuje zbytky uvařeného jídla, odřezky od masa i kuřecí kost. Nemůže to však být jeho základ, spíše výjimečná součást. Bude také třeba na jaře pohlídat, aby proběhl tzv. proces hygienizace, kdy se kompost zahřeje na více než 50 °C a všechny plísně, bakterie i plevel teplota zahubí. Zkompostovat se dají i jiné věci, ne jen jídlo. Co třeba bambusové kartáčky na zuby? V kompostu se rozloží za 4 měsíce. Je třeba si jen dát pozor na to, z čeho jsou vyrobené štětinky – ty už kompostovatelné nemusí být. V případě bambusové celulózy kompostovatelné jsou bez problému. Na kompost tak hodíte celý kartáček. Také krabičky na jídlo z přírodních materiálů můžeme zkompostovat poté, co nám doslouží. Takové krabičky z bioplastu – kukuřičného škrobu a minerálů – však není možné kompostovat v domácím kompostu. Důvodem je to, že odolají teplotě až 80°. Páníčky jistě potěší, že je možné kompostovat také psí i kočičí exkrementy. Na ty je však potřeba pořídit si speciální kompostér, který se umístí do země. Exkrementy se v něm tedy rozkládají přímo do půdy a kompostér nijak nezapáchá. Kompostování je hygienický způsob, jak se exkrementů zbavit. Magdalena Hronová Více článků si můžete přečíst na blogu zelenadomacnost.com

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Magdalena Hronova (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama